Ta betalt online | populära betallösningar
Artikeln innehåller annonslänkar
När målet är att sälja och ta betalt online behöver man lägga en ordentlig tanke på hur kundresan ska se ut, från säljsida till varukorg och kassan. Frågan är vilken betallösning som passar bäst för det du säljer online?
OLIKA BETALLÖSNINGAR
Alla företag som säljer via nätet behöver en lösning för att ta betalt online. Frågan är vilken betallösning eller betallösningar som passar bäst för både dig och din målgrupp?
Kortbetalning är fortfarande en väldigt vanlig betalmetod via nätet, men det finns även andra alternativ som kan vara aktuella.
Du behöver göra det enkelt för dina kunder att handla via din hemsida. Oavsett om du säljer en enstaka produkt eller har en stor e-handel så kan din checkout och kassa hjälpa eller stjälpa din butik.
Säljer du t ex till en målgrupp som är van att handla i mobilen kan Swish vara ett bra komplement till kortbetalningar.
Det beror såklart också på vilken typ av produkter du säljer och vad de kostar, men för köp med genomsnittligt ordervärde upp till 2-3000kr skulle det fungera fint.
Säljer du däremot dyrare produkter kan det finnas skäl att undersöka möjligheterna med att erbjuda delbetalning och fakturabetalning också.
Du behöver med andra ord både överväga vilka betalmetoder du vill erbjuda men också vilka betalmetoder din målgrupp efterfrågar.
Betaltjänsterna kostar olika att använda och det kan vara lätt att endast se den kostnaden.
Men du behöver också räkna på vad det kostar att inte erbjuda rätt betallösning för din målgrupp. Dvs de som inte slutför sina köp även fast de vill, men det blir för krångligt.
Titta på din egen e-handel och fundera på
- Hur din målgrupp är van att betala för liknande köp online?
- Hur ser din checkout och kassa ut?
- Är det enkelt att genomföra köp?
- Har du betalalternativen din målgrupp vill använda?
BÄTTRE SÄKERHET MED STRONG COSTUMER AUTHENTICATION
Sedan den 14:e september 2019 gäller nya regler för SCA (Strong Customer Authentication) för all e-handel inom EU.
De innebär kortfattat att alla som handlar i din webshop kan behöva verifiera sitt köp med ett extrasteg. Det kan t ex ske genom en engångskod eller ett fingeravtryck på din mobil. Verifieringsmetoden beror på vilken teknisk lösning kundens bank använder och det finns tyvärr ingen direkt gemensam standard för det i skrivande stund.
Alla köp berörs inte av de nya reglerna. Transaktioner under 300kr ska fortsatt gå att genomföra precis som innan SCA, dvs utan det extra verifieringssteget.
Den här videon från Stripe förklarar Stronger Customer Authentication på 2 minuter och i det här podcastavsnittet hör du mer omhur SCA påverkar all e-handel.
HUR PÅVERKAS DIN WEBSHOP OCH BETALLÖSNING AV SCA?
Det finns en viss risk att din webshop eller betallösning inte är redo för reglerna kring SCA, men om du använder någon av de större aktörernas lösningar kommer du nog inte beröras nämnvärt pga den tekniska lösningen.
Däremot kan försäljningen påverkas initialt när dina kunder ska vänja sig vid tvåstegs verifieringen och det finns en viss risk att antalet supportfrågor ökar i övergångsperioden.
Samtidigt är det bra (och tur) att förändringen gäller alla aktörer och kunder. Det gör att inlärningskurvan för din målgrupp blir relativt kort eftersom 2-stegsverifieringen blir ”standard” vid onlineköp.
VILKA BETALMETODER KAN MAN ANVÄNDA ONLINE?
Du känner säkert igen de här fyra betalmetoderna.
Kortbetalning
Swish
Banköverföring
Faktura
KORTBETALNING
Som företag och säljare är kortbetalning ett bra sätt att ta betalt online. Både för engångsköp men även när du säljer en abonnemangstjänst eller en prenumeration. Vanliga exempel på det är bl a Netflix och Spotify. Även våra webbkurser och utbildningsportal använder den typen av medlemsmodell.
SWISH
Erbjuder du Swish behöver dina kunder endast ha sin mobil för att handla. För att sätta upp swish som betalmetod i WooCoomerce behöver du först ett företags Swish via din bank. Däretill behvöer du ett plugin till WordPress som integrerar Swish med t ex din webshop byggd i WordPress.
BANKÖVERFÖRING
Det är nog vanligare att använda banköverföring när det är en lite större investering att köpa dina varor och tjänster online. Om du behöver den här betalmetoden ska du välja betallösning extra noga.
FAKTURA
Även om betalningen inte går direkt genom din webshop per automatik har vi valt att inkludera faktura som betalmetod här.
Eftersom det finns situationer då det kan vara ett bra komplement till de övriga alternativen.
Kanske främst inom B2B (Business to Business) där ditt ordersystem skickar ut fakturan i samband med order via din hemsida. Men även vid försäljning till privatpersoner Klarna och Klarna checkout kan passa bra.
HUR TAR MAN BETALT ONLINE I FÖRETAGET?
Oavsett om du har en webbshop, säljer böcker, coaching, inredning, kläder, utbildning osv. behöver du en betallösning som blir smidig för kunderna att använda på din webbplats. Ett flöde skulle kunna se ut så här:
I kassan väljer kunden betalmetod och det är där din betallösning kommer in i bilden.
Efter genomförd betalning går pengarna vidare till ditt bankkonto och kunden landar på ”tacksidan” där kvittot och eventuell övrig information finns till köparen. Digitala produkter kan gå iväg direkt. Är det en fysisk produkt kan ordern gå vidare för packning och transport till kunden.
En populär leverantör för kortbetalningar som integrerar med de flesta webshoplösningar, bokningskalendrar och populära ”shopping carts” som ThriveCart och liknande. Du behöver inte teckna något långt avtal och transaktionsavgifterna är bland de lägsta man kan få online.
Liknar Stripe på många sätt samtidigt som Paypal på senare tid fått kritik bl a för hur man hanterar återköp. Du som säljare får inte igen transaktionsavgiften på återköpen, vilket innebär kostnader som man kan tycka känns lite tveksamma. Paypal tar också ut en högre transaktionsavgift än liknande alternativ.
En svensk aktör som erbjuder en heltäckande tjänst för kort, Swish, delbetalning och banköverföring. De integrerar med bl a WooCommerce vilket är ett stort plus för dig som använder WordPress. Transaktionsavgifterna är bland de bättre man kan få online.
Liknar lösningen du får med Billmate på många sätt. Payson integrerar också med de vanligaste E-handellösningarna som finns på marknaden. Transaktionsavgifterna är i skrivande stund något högre än vad man erbjuds hos många andra aktörer.
En populär betallösning som de flesta känner till. Bara det kan vara skäl nog att använda Klarna Checkout eller deras övriga tjänster.
Med Klarna kan du sälja och erbjuda delbetalning, faktura, betala inom 7 dagar, direktbetalning, banköverföring osv. En väldigt flexibel lösning med andra ord.
Däremot passar den inte för vissa digitala prenumerationsprodukter eftersom de är strikta med vilken typ av produkt eller tjänst man erbjuder via deras betallösning.
Du kan bädda in Klarna checkout direkt i kassan på din WooCommerce shop. Däremot kan du inte kombinera Klarna med en annan betalmetod på ett enkelt sätt, utan du får tänka att det är allt eller inget.
Nu finns även möjligheten att lägga upp dina produkter direkt i Klarna appen som utvecklas mer och mer åt att bli en helhetslösning för både handel och betalningar via mobilen (och datorn).
ONLINEKURS
WEBSHOP MED WOOCOMMERCE
Med WooCommerce på din hemsida kan du sälja både enstaka produkter eller bygga en stor webbshop. Det här är en steg-för-steg kurs. Efter genomförd kurs har du en färdig webbshop med kortbetalning. Kräver inga förkunskaper.
ONLINEKURS
EGEN KURSPLATTFORM I WORDPRESS
Bygg din egen kursplattform till dina webbkurser. Skydda kursvideor, ta betalt med kort, skicka kvitton med moms, lägg upp obegränsat antal kurser. Efter genomförd kurs har du en komplett kursplattform i WordPress som du äger och kontrollerar till 100%.
ONLINEKURS
NEW ZENLER KURS OCH MEDLEMSPLATTFORM
I den här kursen lär du dig använda New Zenler plattformen. Den passar dig som vill lansera, sälja och marknadsföra dina onlinekurser och medlemstjänster. En allt-i-ett lösning som även inkluderar funktioner för e-post, live streaming och onlinemöten.
Efter genomförd kurs kan du använda alla nödvändiga funktioner i New Zenler för att lägga upp och sälja dina egna onlinekurser och medlemsprogram. Kursen kräver ingen förkunskap.
ONLINEKURS
THINKIFIC kursplattform
I den här kursen lär du dig lägga upp och sälja din egen webbkurs genom Thinkific, en färdig kursplattform som hanterar access, betalning och leverans automatiskt i samma system.
Du blir inte knuten till Hillman Academy på något sätt utan har Thinkific som leverantör.
INSPIRATION OCH INFORMATION
Fler artiklar och podcastavsnitt
Nya funktioner med WordPress plugins
En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.
Just nu analys på din digitala närvaro
Hittar dina kunder till dig online? Förstår man vad du erbjuder på hemsidan? Har du alla grunder på plats för att Google ska visa din hemsida när man söker?
Byta tema på WordPress hemsida
Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.