5 steg till effektivare videoinspelningar

Artikeln innehåller annonslänkar

Med smart planering inför inspelningen går det betydligt snabbare att spela in videor till onlinekursen, dina sociala kanaler, hemsidan m.m.

Välja kursplattform till onlinekursen

Planera din videoinspelning | 5 steg

Har du spelat in och producerat video tidigare vet du redan att det är en process som tar tid. Det är dessutom lätt att tiden rinner iväg om man inte är strukturerad och följer en tydlig plan.

Vi producerar mycket video på Hillman Academy och har utvecklat en slimmad process för att bli mer effektiva med inspelning, klippning och publicering av videor på Youtube, i onlinekurser, workshops och på sociala medier.

Du kan spara en hel del genom att planera inspelningen ordentligt i förväg. Här är 5 tips som hjälper dig vidare.

1. TIDSPLAN OCH DISTRIBUTION

Börja med att sätt en tidsplan för när videon ska publiceras och räkna sedan bakåt. En grundregel är att det tar längre tid att få en video färdig än man tänkt sig. Speciellt i början när du ska lära dig hantera tekniken vid både inspelning och redigering. Även vi som har mycket rutin och producerar många videor varje månad måste påminna oss om att ta till med tid.

Passa också på och fundera på vilka plattformar du ska använda för att distribuera din video. Ofta kan man använda samma grundvideo på flera plattformar. Däremot kan det vara värt att anpassa inledningen och avslutningen så att den passar till din Youtubekanal, din onlinekurs, på LinkedIn osv. Det är en strategi som vi själva använder för att få ut lite mer av varje video.

2. RITA UPP EN TIDSLINJE

Med en tidslinje får du en visuell översikt för vad som behöver spelas in till inledningen, huvuddelen samt avslutningen i din video. Det underlättar också planeringen av scenerna som behövs.

3. SCENER

När du har tidslinjen klart för dig behöver du fundera på vilka typer av scener som behövs i din video.

Låt säga att du ska spela in en träningsvideo där du pratar in i kameran i början och slutet av videon. I mitten av videon vill du däremot visa träningsmomentet i en annan vinkel.

I det fallet behöver du totalt 2 olika scener. Den första scenen för dina ”talking head”-delar (du pratar in i kameran) och den andra scenen när du visar hur man gör övningen.

4. SCHEMA FÖR VIDEOINSPELNINGEN

När du har klart för dig vilka scener du behöver till din video kan du sätta schemat för inspelningen. Ofta använder man samma kamera och ljus för alla scener och det är därför den här delen i planeringen är så viktig.

För att ta exemplet med träningsvideon vidare vet du nu att du behöver 2 olika scener för att få den klar. Här kan du göra på samma sätt som när man spelar in filmer och tv-serier… 

– Spela in allt material du behöver i scen nr1 för introduktionen och avslutningen av videon i en följd. 

– Ställ om ljus, mikrofon och kamera för scen nr 2 och spela in allt material du behöver för den scenen.

– Nu har du allt material för introduktionen, huvuddelen samt avslutningen inspelad och kan gå vidare till redigeringen.

Bonustips:
Vet du att du ska spela in 2-3 videor med samma scener kan du spara mer tid genom att spela in alla inledningar och avslutningar till respektive video i en följd. Sedan upprepar du samma sak för scen nr2.

5. REDIGERING & PUBLICERING

När du har spelat in scenerna behöver du redigera råmaterialet . Du vill säkert också ge din video en professionell inramning genom att lägga till din logotype, göra snygga bildövergångar, lägga till bakgrundsmusik osv. Det här gör du enklast med ett redigeringsprogram där du kan jobba i lager-på-lager. Här ser du hur man kan kan jobba med lager-på-lager i Camtasia.

Du kommer märka att det är ganska kul att redigera video. Speciellt med ett program som Camtasia där man kan göra mycket, men det är också nu din tidsplan kan spricka väldigt snabbt.

Det är lätt att sväva iväg bland alla häftiga funktioner som finns i redigeringsprogrammet, men då är det bra att ta en titt på tidsplanen och komma ihåg vad syftet är med videon.

Ska den publiceras öppet på din hemsida, Youtube och i sociala medier rekommenderar vi att du textar den, så att fler kan ta till sig budskapet. Vet du t ex att 79% av alla som tittar på video på LinkedIn gör det utan ljud?

Det finns också ett tillgänglighets direktiv för video i offentlig sektor där man måste texta alla videor som publiceras online efter den 23:e september 2020. Beroende på hur du ska använda dina videor kan den behöva textas för att bli mer tillgänglig.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Webshop i WordPress

Webshop i WordPress

Dina kunder vill köpa när det passar dem, oavsett om det är på dagen, natten i veckan eller på helgen. Så gör det enkelt för dina kunder att handla av dig med en e-handel på din hemsida. Det handlar om att möta dina kunder där de är – online!

läs mer
Annonsera förbi konkurrenterna

Annonsera förbi konkurrenterna

I den här artikeln med tillhörande podcastavsnitt pratar vi om en annonstrategi som bygger på tre steg. En strategi som kan ta dig förbi konkurrenterna och bli mer relvant för din målgrupp.

läs mer