Hur du stärker ditt varumärke med Livesändningar
Artikeln innehåller annonslänkar
Genom att sända live kan du gå från /”anonym till välkänd”/ hos din målgrupp på relativt kort tid. Ett perfekt sätt att visa vem som står bakom ett varumärke, ett företag och en idé.
NÅ OCH SKAPA KONTAKT MED DIN MÅLGRUPP VIA LIVE SÄNDNINGAR
Fördelarna med Livesädningar är många. Men vi vet att det ändå kan finnas motstånd att komma igång. Allt från rädsla att stå framför en kamera och dessutom LIVE men också funderingar kring teknik och utrustning. I den här artikeln och podden får du tips både för att komma igång och för att vidareutveckla dina livesändningar framöver.
BÖRJA SÄNDA LIVE
För att du ska få ut så mycket som möjligt av dina livesändningar är det viktigt att du sänder med ett syfte.
Varför ska man vara med och titta på just din sändning?
Om din målsättning är att bygga och utöka din målgrupp med potentiella framtida kunder, så skulle du kunna sända live med olika teman där du delar med dig av din kunskap samtidigt som du bjuder in deltagarna till att ställa frågor.
ANVÄND EN CTA (Call to action)
Vad vill du att man ska göra efter att du avslutat din livesändning?
Har du en Leadmagnet på din hemsida där man kan lära sig mer, ska man köpa din webbkurs, eller boka plats på kommande webinar, ta del av ett erbjudande….?
Se till att du har en tydlig CTA (Call to action) som leder dina tittare vidare dit du vill efter sändningen. Det ger din sändning ett mervärde samtidigt som du aktivt jobbar för att få din målgrupp över till din hemsida.
UTRUSTNING OCH PROGRAMVAROR
Du kan sända Live med bara telefonen rakt upp och ner. Men du har också möjlighet att göra större produktioner på ett relativt enkelt sätt. Här nedanför ser du alternativ för kameror, mikrofoner och programvaror som du kan använda för att öka produktionskvalitén på dina livesändningar framöver.
MIKROFONER för Livestreaming
Ljudet är en av de viktigaste parametrarna vid en livesändning och om du vill förbättra ljudkvaliten så är en enkel lösning att du använder en USB mikrofon direkt kopplad till din dator. Det finns olika alternativ och många modeller att välja mellan i prisklasser från några hundralappar och uppåt.
Myggmikrofoner
En myggmikrofon passar framförallt när du behöver ha möjlighet att vara mobil. En myggmikrofon fungerar bra om du ska använda en mobiltelefonen eller en systemkamera.
Vill du ha möjlighet att koppla mikrofonen direkt till din dator behöver du någon typ av ljudkort. Ett prisvärt alternativ är Sandberg USB. Det ljudkortet fungerar bra både med trådbunden och trådlös mygga.
Røde Wireless Go [länk] – trådlös mikrofon med 3,5 mm anslutning. Kompletteras med adapter före användning med mobil eller dator.
Røde Smart Lav [länk] – 3,5mm anslutning. Kompletteras med adapter för användning med mobiler eller dator.
Blue Yeti USB Blackout
En USB-mikrofon som du kopplar direkt i datorn. Allsidig för både videoproduktion, podcasting, livesändningar och videosamtal. Möjlighet att ställa upptagningsriktning. Ca 1600kr
Finns bl a hos Dustin – [länk]
Nikabe M-3 USB-mikrofon
En USB-mikrofon som du kopplar direkt i datorn. Kompakt med ett enkelt bordsstativ som går att byta ut om du behöver få upp mikrofonen mer. Ca pris 600kr
Finns bl a hos Kjell & Company – [länk]
Shure SM7B
En populär radio- och podcasting mikrofon som också ger fantastiskt ljud i videoproduktioner. Den här passar när du har lite mer budget att jobba med eftersom du också behöver komplettera med ett ljudkort och en nivåförstärkare (se nedan). Ca pris 3900kr. Finns hos Dustin – [länk]
Focusrite Scarlett Solo
Ett ljudkort som passar bra ihop med Shure SM7B och liknande mikrofoner med XLR-anslutning. Ca pris 1200kr. Finns bl a hos Emusic – [länk]
Cloudfilter CL-1
En nivåförstärkare som behövs till Shure SM7B och passar även bra ihop med Focusrite Scarlett Solo. Ca pris 1850kr. Finns bl a hos Emusic – [länk]
KAMEROR för Livestreaming
Dagens mobiltelefoner har otroligt bra kameror inbyggt, så du klarar dig egentligen väldigt långt med din telefon, men det kanske är så att du har andra behov som göra att du vill ha en extern kamera för dina Livesändningar. Här nedanför listar vi några alternativ.
USB-kamera för Live-streaming
Fördelen med att använda en USB-kamera är att den är plug and play. Och ser du till att ha bra belysning och att du placerar kameran i ögonhöjd så kommer det att se helt okej ut när det är dags att Livesända.
Men en nackdel med en USB-kamera är att det finns begränsningar när det gäller att jobba och påverka färgerna kamerabilden. USB_kameror saknar också förmågan att kunna skap ett djup i bilden. Tydlig skärpa med dig i fokus, där du önskar att bakgrunden är lite suddig. (Depth of field)
Logitech C920 är en populär kamera som många använder för LIVE-streaming. Den är liten, smidig och plug and play. Har du en begränsad budget för din streamingutrustning så är den ett bra alternativ. Kostar ca 750kr.
Det här var kameran vi själva började med och använde den både för webbkurser och i många livesändningar.
Logitech C922 & Logitech C930 är två andra alternativ från samma leverantör. Den största skillnaden mellan de olika modellerna är upplösningen och det som kallas för ”frame rate”. Prislappen går upp med varje modell och så även bildkvalitén. Har du en budget från 1100kr och uppåt kan de här vara bra alternativ.
Vi har även dessa två kameror och kvalitén blir något bättre, men ser du till att ha ordentlig belysning så blir skillnaden visuellt marginell utifrån vår erfarenhet.
Logitech Brio Ultra HD Webcam är Logitechs storebror och ger en mycket skarp och tydlig bild. Med den kan du streama 720p, 1080p och även i 4K upplösning. I skrivande stund är 4K streaming däremot inte tillgänglig på alla plattformar, men det kommer bli möjligt längre fram så har du budget kan den här kameran som kostar ca 2600kr vara ett bra alternativ.
Systemkamera för Live-streaming
Fördelen med systemkamerorna är helt klart flexibiliteten i inställningarna och möjligheten att skapa videor och live-sändningar som ser riktigt professionella ut.
Nackdelen med systemkamerorna är att inte alla fungerar för LIVE-streaming. Du behöver därför kolla upp kameran du har tänkt använda ordentligt.
Många modeller har en inbyggd spärr, vilket innebär att de stängs av automatiskt efter 30 minuter. Det låter ju konstigt, eller hur? Det har tydligen med en lag kring beskattning av kameror utifrån olika funktioner att göra.
Canon M50 levererar en bild på en helt annan nivå än vad man kan få med de övriga alternativen ovan. Det här är den vi själva använder för både livesändningar och onlinekurser.
Den här kompakta systemkameran kostar ca 6000 kr så har du budget är det definitivt ett alternativ du ska titta närmare på.
Med en Elgato Cam Link kan din dator översätta videosignalen så att du kan använda din systemkamera (DSLR) som en webcam.
Undantag: Med en Canon + Ecamm på Mac behöver du ingen Cam link (se nedan.)
Plug and play med Canon-kameror
Har du en Canon slipper du investera i en videokonverter som Ultra Mini Recorder eller liknande, vilket krävs med övriga systemkameror. Ecamm har plug-and-play support för Canon vilket gör det supersmidigt att koppla in kameran i datorn via USB.
Med”Virtual Cam” mode aktiverat i Ecamm kan du dessutom använda din systemkamera i andra program. T ex när du har Zoomsamtal eller ringer med Skype.
PROGRAM för Live streaming på MAC och PC
När du vill ha möjlighet att skapa en större produktion av dina Livesänindningar så kan ett program hjälpa dig med detta. Eet kan handla om att ha möjlighet att lägga till grafik, ta upp kommentarer från de som är med Live till att lägga in specifika jinglar. Även här finns det ett utbud som du kan titta närmre på. Första frågan använder du MAC eller PC?
ECAMM LIVE för MAC
Med Ecamm live för MAC kan du sända live på Facebook, Youtube, göra multi streams (se nedan) och även spela in i upp till 4K (!).
Du skapar olika ”scener” som du sedan enkelt skiftar emellan under sändningen. T ex kan du ha en scen med bara kameran och en annan där du delar en Powerpoint med kamerabilden nere i ena hörnet.
Man kan också lägga på egen grafik, logotype m.m. för att skapa ett unikt manér som matchar varumärket.
Det här är lösningen vi själva använder och har du MAC är det här definitivt något vi kan rekommendera även till dig.
vMIX för PC
Med vMix för PC har du en komplett produktionsmiljö för dina LIVE-sändningar. Du kan sända på Facebook, Youtube, Twitch samt skapa multistreams.
Du skapar olika ”scener” på liknande sätt som i Ecamm. Har du aldrig använt liknande programvara tidigare så är det bra att du är förberedd på att det kommer ta lite tid innan du känner dig bekväm med vMix.
Du kan göra väldigt många inställningar och justeringar för att skapa en unik livestream. Samtidigt kan alla val göra det svårare att komma i mål, men det här är definitivt en grym produkt!
Open Broadcaster Software (OBS) för PC & MAC
Med OBS Studio har du en flexibel lösning som både funderar på PC och Mac. Programmet är dessutom gratis, men det kommer med vissa begränsningar som vi pratar om i podden (se ovan) så är det inte helt smidigt i alla lägen.
Principen med olika ”scener” går igen även i OBS studio och du kan använda programmet för att sända live på Youtube, Twitch, Periscope, Facebook m. m.
Varje scen kan ha flera ”källor” (sources) och du behöver lägga upp minst en scen med din kamera och din mikrofon innan du kan börja sända live med OBS studio.
SAMMANFATTNINGSVIS
Vare sig du vill sända Live med din telefon eller skapa en sändningsmiljö med mer utrustning och program så vill vi återigen lyfta fördelarna med att använda Livesändningar som en del i din digitala strategi.
Du kan på ett enkelt sätt nå och kommunicera med din målgrupp. Video är något som fortfarande premieras bland sociala medier och ökar spridningen på dig och ditt varumärke. Och just det.. DITT VARUMÄRKE! Bygg det, äg det och var stolt över det du erbjuder! Det kommer att märkas under dina kommande sändningar. Stort lycka till!
ONLINEKURS
ECAMM FÖR LIVESTREAMING
Med Ecamm skapar du professionella livesändningar via din Mac-dator. I kursen lär du dig grunderna i LIVE-streaming med Ecamm, så att du kan lägga upp egen logotype, skapa olika scener, använda en eller fler kameror m.m. Endast för Mac-datorer. Inga förkunskaper krävs.
INSPIRATION OCH INFORMATION
Fler artiklar och podcastavsnitt
Nya funktioner med WordPress plugins
En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.
Just nu analys på din digitala närvaro
Hittar dina kunder till dig online? Förstår man vad du erbjuder på hemsidan? Har du alla grunder på plats för att Google ska visa din hemsida när man söker?
Byta tema på WordPress hemsida
Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.