Du behöver ett ljudfilshotell till podden för att man ska kunna lyssna på den via Spotify och andra poddplattformar.
Ljudfilshhotellet, eller Podcast Host som det också brukar kallas, har som uppgift att distribuera podden till Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts och andra podcastappar.
Det är också till ljudfilshotellet du laddar upp ljudfilerna, dina MP3-filer samt podcastomslaget som följer med ut till alla kanaler.
På Ljudfilshotellet kan du välja att publicera avsnitten direkt eller schemalägga dem för publicering i framtiden.
Den funktionen är väldigt användbar när du har spelat in poddavsnitt i förväg och vill släppa nya poddar t ex 1 gång i veckan.
Jag har poddat sedan 2015 och brukar spela in flera poddar samma dag för att sedan schemalägga dem över de kommande veckorna.
På så sätt är det lättare att vara kontinuerlig med nya avsnitt. Det är en framgångsfaktor för att dina lyssnare ska stanna kvar och inte byta ut din podd mot någon annan.
Läs också artikeln: Starta Podcast
Välj ett ljudfilshotell till podcasten
Jag har provat flera olika ljudfilshotell och fastnade tidigt för Podbean. De har en enkel dashboard och smidiga kopplingar till Google Podcasts, Spotify, Amazon Music, Apple Music m. fl.
Man kan dessutom starta ett gratiskonto hos Podbean och börja publicera poddavsnitt direkt. Vi använder betalnivån själva och den kostar inte mer än 900kr/år för obegränsat utrymme och avsnitt.
I jämförelse med andra podcast hosts så är det billigt och jag gillar framförallt att det är enkelt att använda. Så min rekommendation är Podbean.
Samtidigt finns det andra ljudfilshotell som har lite fler funktioner så är det något speciellt du är ute efter kan det eventuellt vara bättre att du väljer något av dem.
Här har du en sammanställning över de mest populära ljudfilshotellen för podcasts som används av populära poddar som du lyssnar på idag.