Podda på distans 2023

Artikeln innehåller sponsrade länkar

Ska du podda på distans med en kollega eller spela in en intervju med en gäst online behöver du en teknisk lösning som funkar bra. Det finns riktigt smidiga lösningar som bara kostar några hundralappar. Men är du villig att lägga ner lite mer tid kan du också göra det här helt gratis.

Välja kursplattform till onlinekursen

Populära tjänster för att podda på distans

De här är lösningar som jag har testat ingående själv ochdärför med säkerhet säga att de är bra alternativ för poddinspelning på distans. De skiljer sig lite åt i bl a ljudkvalité och några funktioner som du kan behöva när du spelar in dina intervjuer, men över lag är de bra alternativ för distanspoddande.

Riverside⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Gå till Riverside
Restream⭐️⭐️⭐️ Gå till Restream
Zoom Meetings⭐️⭐️⭐️Gå till Zoom
Ecamm (Mac)⭐️⭐️⭐️⭐️Gå till Ecamm
 • Riverside (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
 • Restream (⭐️⭐️⭐️) 
 • Zoom (⭐️⭐️⭐️) 
 • Ecamm (⭐️⭐️⭐️⭐️)

Några av tjänsterna erbjuder en gratis provperiod, men för att få ut det mesta av varje lösning behöver du uppgradera till en betalversion. Då handlar det om några hundralappar för en månad.

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Riverside är byggt specifikt för fjärrinspelning och ger dig riktigt bra kvalité på din inspelning. Du kan ha med 3-4 gäster utan problem. Eller du själv och en poddgäst eller en poddkompis.

Din podcastinspelning blir högupplöst (både ljud och video) och du kan välja att redigera podden direkt på plattformen eller laddar ner ljudfilerna för vidare klippning i din dator. 

Vill du redigera fjärrinspelningen direkt i Riverside finns funktioner för att ändra volym individuellt på för varje medverkande i podden, du kan komprimera ljudet (noise reduction) så att det blir mer ”radioljud”, det finns även funktioner för att klippa i videofilerna, lägga till logotype m.m.

Med Riverside kan du göra hela produktionen direkt online om du vill, men det går även att ladda ner ljudfilerna för att fortsätta poddproduktionen lokalt i din dator om du föredrar det. Flexibelt.

Inför inspelningen kan varje medverkande i podden göra ett mikrofontest direkt på Riversides hemsida. Smidigt när du ska ha en gäst med i podden på distans som kanske inte är så van vid tekniken.

Jag ger Riverside högsta betyg eftersom poddtjänsten gör det väldigt enkelt att spela in podden på distans, både för dig och dina andra medverkande.

Du kan testa lösningen genom att starta ett gratiskonto hos Riverside här så märker du snabbt om det passar dig också.

Vill du ha högupplöst video och spara ner separata ljudspår på varje medverkande behöver du uppgradera till betalnivån. Det kostar knappt 200kr för en månad och 150kr om du tecknar dig för ett helt år direkt. Det här är det enklaste och bästa sättet att spela in podd på distans utan att behöva mer än varsin dator, mikrofon och hörlur. Resten kan hanteras av tjänsten.

Kom igång med Riverside här ››

Betyg: ⭐️⭐️⭐️

Restream är en videotjänst för multistreaming som har vidareutvecklats så att den även går att använda för fjärrinspelning av din podcast. Plattformen har fokus på video och streaming vilket innebär att du har fler videofunktioner (lower thirds, grafik, logotype, scener osv.) inbyggt i verktyget jämfört med Riverside (ovan).

Samtidigt finns det du behöver för att både podda på distans och sända live till sociala medier och Youtube samtidigt om du vill.

När du spelar in med Restream går det att vara upp till 10 medverkande (inkl dig själv). Både i en livesändning och för en podcastinspelning online. Du bestämmer om du enbart vill spela in, sända live eller göra båda två samtidigt. Flexibelt.

Kom igång med Restream här ››

Checklista: Starta Podcast

Betyg: ⭐️⭐️⭐️

Zoom är populärt för onlinemöten, men det går även att använda för att spela in podd på distans med gäster. Ljud- och bildkvalitén blir ”skaplig” men den kommer inte i närheten av den högupplösta kvalitén du får med Riverside (se ovan). 

Zoom komprimerar och ”skalar av” ljudet hårt för att minska dataöverföringen under onlinemötet och det är inget man direkt reagerar på där och då, men när du lyssnar på inspelningen genom hörlurar blir det tydligt att ljudkvalitén är sämre.

Samma sak händer med videoinspelningen som endast är 720p och hårt nedskalad i bildkvalité.

Vill du använda Zoom när du poddar på distans behöver du ett PRO-konto. Det kostar ca 130kr för en månad och låser upp funktionen att spela in varje medverkande på separata ljudspår.

Det behöver du använda för att ha möjlighet att mixa ljudet i efterhand och justera ljudnivåer mellan alla medverkande, så att du får en jämn ljudbild.

Du bjuder in dina medverkande genom att skapa ett nytt onlinemöte och sedan maila ut länken som behövs för att ansluta. Till skillnad mot de andra tre alternativen är det mer omständigt för dina medverkande som inte använt Zoom tidigare att ansluta.

Zoom passar när både du och dina medverkande är vana Zoomanvändare och du nöjer dig mer ”skapligt” ljud istället för radiokvalité. Zoom är okej men vill du ha högupplöst video och ljudkvalité för i stor sett samma pengar är det bättre att satsa på Riverside.fm.

Kom igång med Zoom här ››

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Ecamm är ett program för Mac-datorer som gör det möjligt att skapa professionella livesändningar och inspelningar. Du kan använda det för att spela in din podcast på distans genom att funktionen ”Interview Mode” som gör det möjligt att vara upp till 10 medverkande i din livestream och/eller poddinspelning.

När du spelar in med Ecamm får du varje medverkande i en separat ljudfil, så att du i efterhand kan importera ljudfilerna från varje mikrofon i ditt redigeringsprogram (Audacity eller liknande) för vidare bearbetning.

Ecamm är enkelt och intuitivt att använda. Det här är min personliga favorit för att göra intervjuer på distans, spela in video och sända live till sociala mediakanaler.

Ljudkvalitén blir riktigt bra med Ecamm och du kan enkelt kombinera inspelning och livesändning, så att du både får en videoversion av din podcast och en ljudversion så att du du kan publicera podcasten på Spotify och andra poddappar.

Du bjuder in din co-host eller poddgäst på distans med funktionen ”Interview Mode” i Ecamm genom att maila ut en länk som ansluter direkt via webbläsaren. Det är allt som behövs. Inga appar eller andra konton utan enbart en länk. Smidigt!

Dina medverkande väljer kamera och mikrofon när de ansluter.

Har du en Mac med M1 chippet kan du göra en inspelning med totalt 10 medverkande i din livestream och/jag eller podcast. Om du har men Mac med Intelprocessor klarar Ecamm i skrivande stund av 4 medverkande samtidigt.

Du kan starta ett gratiskonto hos Ecamm här. Där kan  du testköra alla premiumfunktioner i 14 dagar vilket ger dig gott om tid att utvärdera programmet. Premiumversionen kostar 2-300kr beroende på vilken nivå du väljer.

Kom igång med Ecamm här ››

Spela in podd på distans gratis

Har du nollbudget, dvs ingen budget alls för din podcast kan du använda den här ”klipp-klistra”-metoden istället. Den är lite omständig men funkar om du har tid istället för några hundralappar till en av poddtjänsterna ovanför.

Klipp & klistra metod för fjärrinspelning av podcast

 1. Du och din gäst använder egna mikrofoner och ringer upp varandra via Skype/telefon och pratar med handsfree.

 2. Båda två spelar in sin egen röst med en inspelningsmikrofonen framför sig samtidigt som ni pratar med varandra via telefon. T ex direkt i en Zoom h2n eller genom en USB-mikrofon in i datorn.

 3. Efter inspelningen skickar din gäst över sin ljudfil via t ex Sprend eller WeTransfer, så att du kan lägga ihop den med din egen ljudfil i inspelningsprogrammet

För att du ska få bra ljudkvalité behöver du och dina medverkande ha bra mikrofoner för inspelning, så att du får ljudfiler med klar och tydligt ljud att jobba med efter inspelningen.

Det kan ta lite tid att synka upp ljudfilerna när du klipper din podd men ljudkvalitén kommer hålla betydligt högre standard jämfört med att försöka få till inspelning direkt via telefon eller liknande.

Metoden är lite omständig men fungerar om du inte har någon budget för din podcast.

ONLINEKURS

Starta Podcast på 3-dagar

Lär dig spela in, redigera och publicera din podcast till Spotify, Apple Podcasts och Google Podcasts.

Podcastkursen är 100% online, på svenska och din snabbaste väg till att bli en säker poddare.

Ljud- och videopodcast?

Idag finns många poddar både som ljud- och videopoddar. Ska du spela in podden på distans med en av tjänsterna nedanför kan du få både ljud och videoinspelning på samma gång.

Du bestämmer såklart om du enbart vill använda ljudinspelningen, men här har du möjlighet att nå ut bredare med din podcast som både ljud- och videopodcast.

Det innebär samtidigt att du kan få ut mer av varje avsnitt och nå personer som inte hade hittat till din podd annars. En ”vara-överallt-strategi” där du publicerar podden till alla poddappar, på Spotify, på Youtube och i sociala medier för att maximera spridningen av din podcast.

Enklare än någonsin att podda på distans 

  När jag började podda 2015 var det Skype som gällde när man ville spela in podd på distans. Det var ganska krångligt och ljudkvalitén var inte bra. Idag skulle jag aldrig använda Skype eftersom det finns betydligt bättre alternativ som både är smidigare och ger bättre ljud- och bildkvalité.

  Tips för bättre poddinspelning online

  Några små saker som gör stor skillnad när du spelar in podden.

  Ordna bättre podcast akustik

  Du kommer få bättre ljudkvalité om alla medverkande kan sitta i en miljö med lite akustik och rumseko. Det kan vara svårt att göra något åt det i efterhand så lägg gärna lite tid på att få ”torrare ljud” innan du börjar spela in.

  Du kan använda filtar, skärmar, täcken, böcker och gardiner för att dämpa rumsakustiken så att det endast är din röst som går in i podcastmikrofonen.

  Sitt nära mikrofonen när du poddar

  Placera poddmicken nära munnen utan att den går emot munnen. Om du tänker dig ”näsans förlängning” och har mikrofonen precis framför munnen kommer du få bra närhet i ljudet. Det är en bra utgångspunkt och kommer ge din färdiga podcast bättre ljudkvalité. 

  När du har med en gäst på distans bör även både du och din gäst ha hörlurar, så att det inte ”läcker” ljud från datorns högtalare in i mikrofonen. Extra viktigt när du ska spel in podd på distans, men en bra utgångspunkt så fort man är fler än en som spelar in podden.

  Minimera oönskade ljud i podden

  Innan du börjar spela in podden med din gäst på distans bör du se till att ni har stängt av aviseringar både i dator och på mobilen båda två. Får du med ”plingljud” på inspelningen blir det svårt (eller omöjligt) att städa bort de ljuden i redigeringen.

  Grunderna i podcasting

  Får du bara rätt grunder på plats för din podd kommer det gå galant att podda både på distans och på egen hand. Jag har skrivit i bloggen om vad som krävs för att starta en podcast för att nå ut via Spotify, Apple Podcasts och alla poddapparna.

  Checklista: Starta Podcast

  Om Greger Hillman

  Medgrundare till Hillman Academy och poddare sedan 2015 med den egna podden Hillman Podden.

  Vill du lära dig starta och driva en podcast är du varmt välkommen att gå onlinekursen Starta Podcast inne på utbildningsportalen.

   

  INSPIRATION OCH INFORMATION

  Fler artiklar och podcastavsnitt

  Skapa och sälja medlemskap online

  Skapa och sälja medlemskap online

  Ett medlemskap online kan skapa mer förutsägbara intäkter och ge dig mer flexibilitet i ditt företagande. Samtidigt kommer det med utmaningar som är bra att känna till.

  läs mer
  Annonsera förbi konkurrenterna

  Annonsera förbi konkurrenterna

  I den här artikeln med tillhörande podcastavsnitt pratar vi om en annonstrategi som bygger på tre steg. En strategi som kan ta dig förbi konkurrenterna och bli mer relvant för din målgrupp.

  läs mer