Sökoptimera hemsidan själv 2023

Artikeln innehåller annonslänkar

Du kan sökoptimera hemsidan själv och få bättre synlighet på Google så att fler kunder väljer dig framför dina konkurrenter. SEO optimering målas ofta upp som något svårt och komplext, men det behöver inte vara så. Om du utgår från vad din hemsidebesökare vill ha svar på när du sökoptimerar din hemsida kommer du märka att det blir lättare att synas på Google.

Samtidigt finns det ingen ”easyfix” för SEO utan du behöver arneta långsiktigt och strategiskt för att få ut det mesta av din egen sökmotoroptimering. Det fina med sökoptimering (SEO) är att du kan ta höga placeringar på Google utan att det kostar dig någonting. 

Välja kursplattform till onlinekursen

Här får du SEO-tips som du kan tillämpa direkt på din egen webbplats. Som med mycket annat handlar det om att sätta en bra grund från början. Med workshopen (video nedan) får du en introduktion till hur du kan optimera hemsidan själv.

Vad är sökoptimering?

Det handlar om att synas med din hemsida på Google när dina kunder söker efter det du säljer. Sökmotoroptimering är en stor business och det finns många dedikerade SEO-byråer som hjälper sina kunder ta högre placeringar på Google.

Samtidigt är det många företagare som vill ha SEO-tips för att kunna optimera hemsidan själv.

Sökmotoroptimering tips

1. Sidstruktur: Använd adresser till dina undersidor som innehåller nyckelord du vill synas för på Google. Ett exempel för bageriet som säljer ”Hillmans kakor”: bageriet.se/hillmans-kakor.  

2. Bilder: Ge bildfilerna namn som är kopplade till det du vill synas för på Google. Ett exempel för bageriet som har en bild på ”Hillmans kakor” skulle vara en bildfil med namnet: hillmans-kakor.jpg.

3. Rubriker på dina sidor: Använd en Rubrik 1 (header 1) där nyckelordet (frasen) du vill synas för på Google finns med. Använd underrubriker (header 2) för att komplettera med sekundära sökord så att Google enkelt förstår sammanhanget.

 

Hur du kan sökoptimera själv (video)

Google tittar på ett par hundra olika parametrar för att sedan avgöra vilken webbplats som hamnar i topp och vilka positioner som fylls därefter. Din uppgift är att göra det enkelt för Google att förstå vad din hemsida handlar om. Samtidigt behöver den ge svar på frågorna som dina besökare efterfrågar. De här sk ”användarsignalerna” vägs in i en algoritm som egentligen bara Google vet hur den fungerar i detalj.

Däremot finns det praxis och beprövade strategier och tekniker för att få en hemsida att ranka bättre på Google. Dvs synas högre i sökresultatet. 

En undersökning genom Statcounter visar Googles totala dominans bland sökmotorer både i Sverige och över lag i hela världen.

Utmaningen som egenföretagare är att hela tiden avgöra vad som behöver prioriteras för att nå resultat med sin marknadsföring online. Annonskampanjer och aktivitet i sociala kanaler kan ge mer direkt resultat men det finns en nackdel med att endast satsa på det.

Ditt företag försvinner i stund som annonserna stängs av eller du slutar lägga upp nya inlägg i dina sociala kanaler.

Med sökmotoroptimering är det däremot annorlunda. Istället för att ge den snabba effekten så är SEO en långsiktlig strategi där din webbplats kan synas på sökord och fraser som din målgrupp aktivt söker efter.

Så om du lägger tid nu på att sökoptimera hemsidan kan du se resultatet och bättre placering i Googles sökresultat framöver. Fördelen med SEO-optimering  är att den fortsätter att jobba för dig över tid oavsett vad du gör i ditt företag i övrigt.  

ONLINEKURS

SÖKOPTIMERA HEMSIDAN

SEO-kursen vänder sig till dig som vill lära dig sökmotoroptimera din egen hemsida.

I onlinekursern lär du dig hur SEO fungerar samtidigt som du får steg-för-steg instruktioner för att genomföra SEO-strategier på din egen hemsida. Efter genomförd kurs har du god insikt i hur SEO fungerar och du vet också hur du ska göra för att optimera din egen webbplats.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Nya funktioner med WordPress plugins

Nya funktioner med WordPress plugins

En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.

läs mer
Byta tema på WordPress hemsida

Byta tema på WordPress hemsida

Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

läs mer