Utrustning för Live streaming

Artikeln innehåller annonslänkar

Ta dina LIVE-sändningar till nästa nivå med hjälp av rätt utrustning och program. Det här är för dig som vill dela skärm, hålla i intervjuder, använda flera kameror, visa en powerpoint och överlag skapa en mer professionell inramning med grafik och logotype.

Välja kursplattform till onlinekursen

FÖRUTSÄTTNINGAR & BUDGET

Vill du skapa snygga och professionella live streams behöver du använda mer än bara mobiltelefonen. Med rätt utrustning och program kan du skapa ”TV-produktioner” direkt från kontoret…. Eller köksbordet.

Här får du hjälp att navigera genom djungeln av utrustning för live streaming.

Utrustning & Program för Live-streaming

När du ska ta klivet till snyggare livesändningar behöver du ha koll på både utrustning och programvaror. Med den här listan får du koll på de viktigaste sakerna som kommer vara avgörande för kvalitén på bild, ljud och upplevelsen för dina tittare.

1. DATOR FÖR LIVESÄNDNING

Du behöver en relativt kraftfull dator om du vill skapa mer ”TV-lika” produktioner under LIVE-sändningar och webinar. Man använder då en programvara i datorn för att lägga på grafik, skapa scener, mixa ljud, växla mellan kameror osv.

En bra streamingdator har mycket RAM-minne. Gärna 16GB eller mer. Mycket ledigt utrymme på hårddisken, bra kylning och tysta fläktar. Man måste inte ha en stationär dator även om de ofta generellt har bättre prestanda utan många använder sin laptop med sin streaming setup.

 

Vi använder en maxad MacBook Pro 64GB ram för våra egna Live-sändningar.

Vill du använda 2-3 kameror, flera mikrofoner och monitorer behöver din dator klara av lite mer. Då kan en dedikerad dator för livestreaming vara ett bra alternativ.

De nyare Macarna är tysta men använder man en PC- laptop brukar fläkten vara ganska högljud.

Det här behöver du prova med datorn du tänkt använda ihop med den övriga streaming utrustningen.

2. KAMERA för Live streaming

Det finns en rad USB kameror som fungerar bra för LIVE-streaming. En bra ingång till att öka produktionskvalitén utan att spränga budgeten. De här kamerorna kostar från ca 750kr och uppåt. Vi har goda erfarenheter av Logitechs kameror och har använt dem både när vi skapar webbkurser och när vi sänder live.

Vill du istället gå direkt på proffsnivå ska du använda en systemkamera eller liknande. Det ger dig helt andra möjligheter att påverka bilden och kvalitén blir såklart en helt annan när man har andra typer av objektiv och kamerahus.

USB-kamera för Live-streaming

Fördelen med USB-kamerorna är att de är plug and play. Så länge du har bra belysning och en kameraplacering i ögonhöjd så ser det helt okej ut när du sänder LIVE, spelar in webbkursvideor eller om du ska hålla i webinar. 

Nackdelen med USB-kamerorna är att det finns stora begränsningar i hur du kan påverka kamerabildens färger. De saknar också förmågan att skapa ett djup i bilden. Det kallas också för ”Depth of field” och är det som gör att du kan vara i fokus samtidigt som bakgrunden är suddig.

Logitech C920 är en populär kamera som många använder för LIVE-streaming. Den är liten, smidig och plug and play.  Har du en begränsad budget för din streamingutrustning så är den ett bra alternativ. Kostar ca 750kr. 

Det här var kameran vi själva började med och använde den både för webbkurser och i många livesändningar.

 

Logitech C922 & Logitech C930 är två andra alternativ från samma leverantör. Den största skillnaden mellan de olika modellerna är upplösningen och det som kallas för ”frame rate”. Prislappen går upp med varje modell och så även bildkvalitén. Har du en budget från 1100kr och uppåt kan de här vara bra alternativ.

Vi har även dessa två kameror och kvalitén blir något bättre, men ser du till att ha ordentlig belysning så blir skillnaden visuellt marginell utifrån vår erfarenhet.

 

 Logitech Brio Ultra HD Webcam är Logitechs storebror och ger en mycket skarp och tydlig bild. Med den kan du streama 720p, 1080p och även i 4K upplösning. I skrivande stund är 4K streaming däremot inte tillgänglig på alla plattformar, men det kommer bli möjligt längre fram så har du budget kan den här kameran som kostar ca 2600kr vara ett bra alternativ.

 

Systemkamera för Live-streaming

Fördelen med systemkamerorna är helt klart flexibiliteten i inställningarna och möjligheten att skapa videor och live-sändningar som ser riktigt professionella ut. 

Nackdelen med systemkamerorna är att inte alla fungerar för LIVE-streaming. Du behöver därför kolla upp kameran du har tänkt använda ordentligt.

Många modeller har en inbyggd spärr, vilket innebär att de stängs av automatiskt efter 30 minuter. Det låter ju konstigt, eller hur? Det har tydligen med en lag kring beskattning av kameror utifrån olika funktioner att göra.

 

Canon M50 levererar en bild på en helt annan nivå än vad man kan få med de övriga alternativen ovan. Det här är den vi själva använder för både livesändningar och onlinekurser.

Den här kompakta systemkameran kostar ca 6000 kr så har du budget är det definitivt ett alternativ du ska titta närmare på.

 

Med en Elgato Cam Link kan din dator översätta videosignalen så att du kan använda din systemkamera (DSLR) som en webcam.

 Undantag: Med en Canon + Ecamm på Mac behöver du ingen Cam link (se nedan.)

 

Plug and play med Canon-kameror

Har du en Canon slipper du investera i en videokonverter som Ultra Mini Recorder eller liknande, vilket krävs med övriga systemkameror. Ecamm har plug-and-play support för Canon vilket gör det supersmidigt att koppla in kameran i datorn via USB.

Med”Virtual Cam” mode aktiverat i Ecamm kan du dessutom använda din systemkamera i andra program. T ex när du har Zoomsamtal eller ringer med Skype.

3. MIKROFONER för Livestreaming & Webinar

En enkel lösning för att förbättra ljudet på dina webinar och livesändningar är att använda en USB mikrofon direkt kopplad till din dator. Det finns många modeller att välja mellan i prisklasser från ca 700kr och uppåt.

Blue Yeti USB-mikrofon

Ett populärt alternativ som både låter bra och ser bra ut är Blue Yeti.

Du väljer om den ska ta uppljud framifrån, framför och bakom eller helt rundtagande, vilket ger dig stor flexibilitet när du spelar in en eller flera personer med samma mikrofon.

Vanligtvis brukar trådlösa system kosta många tusenlappar, men det här systemet sticker ut. Det är populärt bland filmskapare och Youtubers som filmar med mobil eller DSLR kamera. Det går däremot också att koppla in systemet direkt i datorn.

Två små boxar där den vänstra är mottagaren och den högra sändaren. Du placerar sändaren direkt på dina kläder med ett clips och tar upp ljud med den inbyggda mikrofonen eller genom att koppla till en myggmikrofon.

Ljudkvalitén är mycket god och du blir mer mobil, vilket passar t ex om du håller i klasser eller behöver visa dina deltagare ett moment där en fast mikrofon inte skulle fungera.

 

4. PROGRAM för Live streaming på MAC och PC

Det finns programvaror för livestreaming som är specifika för MAC och PC. Det finns också en lösning som fungerar både på PC och MAC. Den är dessutom helt gratis, men kommer med vissa utmaningar som du kan höra mer om i podcastavsnittet (se ovan).

ECAMM LIVE för MAC

Med Ecamm live för MAC kan du sända live på Facebook, Youtube, göra multi streams (se nedan) och även spela in i upp till 4K (!).

Du skapar olika ”scener” som du sedan enkelt skiftar emellan under sändningen. T ex kan du ha en scen med bara kameran och en annan där du delar en Powerpoint med kamerabilden nere i ena hörnet. 

Man kan också lägga på egen grafik, logotype m.m. för att skapa ett unikt manér som matchar varumärket.

Det här är lösningen vi själva använder och har du MAC är det här definitivt något vi kan rekommendera även till dig.  

vMIX för PC

Med vMix för PC har du en komplett produktionsmiljö för dina LIVE-sändningar. Du kan sända på Facebook, Youtube, Twitch samt skapa multistreams.

Du skapar olika ”scener” på liknande sätt som i Ecamm. Har du aldrig använt liknande programvara tidigare så är det bra att du är förberedd på att det kommer ta lite tid innan du känner dig bekväm med vMix.

Du kan göra väldigt många inställningar och justeringar för att skapa en unik livestream. Samtidigt kan alla val göra det svårare att komma i mål, men det här är definitivt en grym produkt! 

Open Broadcaster Software (OBS) för PC & MAC

Med OBS Studio har du en flexibel lösning som både funderar på PC och Mac. Programmet är dessutom gratis, men det kommer med vissa begränsningar som vi pratar om i podden (se ovan) så är det inte helt smidigt i alla lägen.

Principen med olika ”scener” går igen även i OBS studio och du kan använda programmet för att sända live på Youtube, Twitch, Periscope, Facebook m. m.

Varje scen kan ha flera ”källor” (sources) och du behöver lägga upp minst en scen med din kamera och din mikrofon innan du kan börja sända live med OBS studio.

5. Stabilt och snabbt internet

När du sänder LIVE via din dator behöver du ha en snabb och stabil uppkoppling till internet. Med Speedtest.net kan du mäta hastigheten på din uppkoppling och se så att du har tillräckligt med bandbredd för din stream. 

Ett bra riktmärke är att både upp- och nedhastigheten bör vara minst 7 Mbps (Megabit per sekund) för att säkerställa att du får bra kvalité på din stream.

6. Streamingtjänst för att öka spridningen

 

Om du vill sända till flera sociala nätverk samtidigt behöver du ta hjälp av en tredjepart tjänst. Grundprincipen går ut på att din livestream går till 3:e-part tjänsten som i sin tur distribuerar ut din sändning Live på LinkedIn, Facebook, Youtube osv.

 

ONLINEKURS

ECAMM FÖR LIVESTREAMING

Med Ecamm skapar du professionella livesändningar via din Mac-dator. I kursen lär du dig grunderna i LIVE-streaming med Ecamm, så att du kan lägga upp egen logotype, skapa olika scener, använda en eller fler kameror m.m. Endast för Mac-datorer. Inga förkunskaper krävs.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler populära artiklar

Nya funktioner med WordPress plugins

Nya funktioner med WordPress plugins

En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.

läs mer
Byta tema på WordPress hemsida

Byta tema på WordPress hemsida

Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

läs mer