Många poddar använder en jingel med musik som introduktion. Ett enkelt sätt att rama in dina poddavsnitt på, men även en möjlighet att skapa en starkare ljudidentitet och igenkänningsfaktor. Med en jingel till podden skapar du ett starkare varumärke kring din podcast helt enkelt.
Regler för musik i Podcast
Grundregeln för att använda musik i en podcast är att du måste ha rättigheterna till musiken. Dvs du kan inte ta vilken populär låt som helst och använda den fritt.
Vill du t ex ha ABBAs “Dancing Queen” som signaturmelodi i podden behöver du teckna en licens hos Stim för det. Stim har ett grundpaket för ca 480kr/mån inkl moms vilket innebär att du behöver betala ca 5800kr per år bara för att få ha musiken och din podcast online.
Det kan däremot kosta dig ännu mer beroende på villkoren som gäller när du startar din podcast. Många väljer därför att gå en annan väg och köpa jingelmusik med en engångskostnad.
Köpa billig musik till Podden
Det finns tjänster som specialiserat sig på att sälja musik för podcasts och videoproduktioner till fast pris. Musiken kan påminna om kända låtar men är ändå en “egen låt”. Du kan välja mellan många musikstilar och känsla som passar för din podcast.
Fördelen med att köpa jingelmusik till Podden är att den kommer med en licens som inte kostar mer än en hundralapp eller två. Det innebär att du kan få en proffsig inramning av din podcast utan att det behöver kosta en förmögenhet.
Vi använder AudioJungle för musiken till vår egen jingel för Hillman Podden. Det finns flera andra tjänster som erbjuder samma typ av jinglar till poddar också, men utifrån min erfarenhet kostar de mer när man behöver teckna sig för ett abonnemang.
Vi använder visserligen också Audiio som har ett gigantiskt ljudbibliotek med jinglar, låtar och ljudeffekter som passar både för poddar och videoproduktioner.
Ska du däremot enbart ha en låt rekommenderar jag att du tittar på Audio Jungle först eftersom det kommer bli billigare. Behöver du däremot mer musik till podd och videoproduktioner kan du ha större användning av Audiio.
Gratismusik i Podcast
Det finns även gratismusik som man kan använda i en Podcast men kvalitén på musiken är ofta inte lika bra som den man får betala lite för.
Det går däremot att skapa AI musik som håller riktigt hög klass, men om du väljer en gratislåt till podden behöver du vara noga med att kontrollera att användarvillkoren tillåter att du använder den fritt.
Det är inte ovanligt att det finns begränsningar för vilka plattformar man får använda gratismusiken på vilket begränsar möjligheterna t ex för att publicera podden på Spotify och andra plattformar.
Skapa egen jingel till podcasten
En poddjingel kan vara så enkel som en musiksnutt i introt och outrot av varje avsnitt. Men det går också att skapa en jingel med både musik och prat (voice over) för att skapa en starkare ljudidentitet kring din podcast.
Du kan skapa en egen jingel med hjälp av en musiksnutt som du gillar, ett inspelningsprogram och en mikrofon. Vill du inte prata i introduktionen själv kan du använda ett AI-verktyg som talar din text.
Så använder du jingel i podcasten
Syftet med jingeln i podden är framförallt att ge den en fin inramning. Men man kan också använda den för att skapa en tydligare ljudlogotype och skapa en större igenkänningsfaktor på varje avsnitt.
De flesta poddar idag har åtminstone en introjingel men det är även vanligt att man lägger samma eller en annan jingel i slutet för att få en snygg helhet på poddavsnitten.
Så gör vi själva med Hillman Podden vilket stärker varumärket. När du lyssnar på vår podcast kommer du känna igen dig i formatet vilket också gör att man vet vad man får.
Människan är ett vanedjur så allt du kan göra för att man ska känna igen sig och känna sig trygg underlättar att få fler och längre lyssningar på din podcast. Det är psykologi som man kanske inte tänker på från början men som är väldigt kraftfull.
Intro jingel i inledningen
Musik i början av podcasten sätter tonen för avsnittet. Men man måste inte starta jingeln direkt utan ibland kan det vara bra med en kort “prata” först, där man berättar vad avsnittet kommer handla om.
En del väljer att använda musik direkt, men jag föredrar att berätta kort om innehållet först för att göra lyssnarna mer intresserade av att fortsätta att lyssna.
Man kan använda sk. “open loops” vilket innebär att du berättar något om innehållet utan att ge hela svaret. Det behöver man lyssna på podden för att få höra.
En vanlig strategi är att tona ner musiken så att övergången till pratet och innehållet i podden blir sömlös. Det gör att podden känns proffsigare men hänger också på vad du har för jingel. Är det en musikjingel med tydligt slut kan det ibland vara bättre att låta den spela färdigt istället för att tona ner volymen.
Outro jingel i avslutningen
Det här gör du i inspelningprogrammet för podden genom det som kallas för automation. En automation kan ändra ljudvolymen automatiskt och skapa fade effekten på ljudet mellan jingel och prat på ett naturligt sätt.
Det fungerar på samma sätt när du i slutet vill tona upp musiken på ditt outro. Dvs när poddavsnittet är slut och du avrundar för att övergå i jingeln på slutet.
Automationsfunktionen kan heta lite olika beroende på vilket program du använder men titta efter automations, envelope, filter eller liknande.
Vill du lära dig det här steg-för-steg rekommenderar jag att du går vår onlinekurs Starta Podcast på 3 dagar där vi går vi igenom automationer i detalj, utöver alla andra moment som ingår när man ska starta och driva en podcast.
Vanliga frågor om jinglar till podcasts
Kan man använda vilken musik som helst?
Nej, du måste ha en giltig licens för att få använda musiken i din podcast. Vill du t ex använda Ed Sheeran, en av vår tids största artister, i din podd kommer det kosta mer än att använda okänd musik.
Det beror på att licensen för populärmusik kostar 480kr/mån hos Stim, medan en okänd låt går att köpa med licens för några hundralappar. Vi använder Audio Jungle för det till vår egen podcast.
Måste man ha jingeln innan man börjar spela in podcasten?
Nej, du kan skapa din jingel separat från podcastinspelningen. Den lägger du sedan till på varje avsnitt när du redigerar din podcast, innan publiceringen till ljudfilshotellet.
Kan man spela in en poddjingel själv?
Ja, du behöver en mikrofon, ett inspelningsprogram, en musiksnutt med giltig licens. Du kan spela in en voice over (berättarröst) själv eller låta ett AI verktyg göra jobbet åt dig.
Röst och musik redigerar du i programmet så att dina lyssnare får en fin introduktion på varje avsnitt. Var noga med att använda dina hörlurar när du spelar in rösten och placera din poddmikrofon 5-7 centimeter från munnen i näsans förlängning för att närhet i ditt poddljud.
Fler artiklar om podcasting:
Onlinekurs
Starta Podcast på 3 dagar
Lär dig spela in, redigera och publicera din podcast.
Podcastkursen är 100% online och din snabbaste väg till att bli en säker poddare.