Bygga kursplattform med WordPress
Artikeln innehåller annonslänkar
Det finns 7 saker du behöver ha koll på när du ska bygga kursportal med WordPress. Här går vi igenom vad du behöver veta och delar samtidigt våra egna tips från att ha byggt kursplattformar i WordPress under de senaste 10 åren. Du får även veta vilka vanliga fallgropar som finns samt hur du undviker dem.
SÅ FUNKAR EN KURSPLATTFORM I WORDPRESS
Den stora fördelen är att du inte är begränsad av den tekniska lösningen eftersom du alltid kan bygga på med de funktioner du behöver. Det betyder inte att du måste vara webbutvecklare eller ha bakgrund inom programmering eftersom det finns plugins och “färdiga lösningar” att utgå ifrån.
VEM KAN BYGGA EN KURSPLATTFORM?
Du kan bygga en egen kursplattform i WordPress! Utmaningen för nybörjare på WordPress är att veta vad man ska göra och i vilken ordning.
Men myten om att man måste vara utvecklare eller att WordPress är krångligt stämmer inte. Utifrån min erfarenhet som både utvecklare och utbildare är det enkelt för vem som helst att bygga en kursplattform i WordPress – så länge man har rätt instruktioner att utgå från.
Är du helt nybörjare på WordPress och vill prova dig fram på egen hand får du räkna med att det kommer ta lång tid att få din kursplattform klar.
Vill du däremot spara den tiden och lära dig rätt direkt har vi en onlinekurs i att bygga kursplattform med WordPress som kan hjälpa dig i mål.
Samtidigt kanske du inte nyttjar din tid på bästa sätt genom att skapa en egen plattform. Då finns det färdiga kursplattformar som många egenföretagare, organisationer och entreprenörer använder sig av.
Det kan bara du själv avgöra.
Vinsterna med att ha en egen kursplattform
Det finns flera fördelar med att ha en egen kursplattform i WordPress:
- Du har 100% kontroll över hela kundupplevelsen.
- Du bestämmer allt kring både utseende och funktioner, vilket är skillnad mot att “hyra in sig” på en färdig plattform som t ex New Zenler. Där bestämmer de över detta.
- Du kan lägga till väldigt specifika funktioner som “Gamification” och forum för diskussioner och vidare support. Det använder vi på vår utbildningsportal.
- Du har möjlighet att lägga till fler betalalternativ utöver kortbetalning. Det här beror lite på vad du säljer och vad din målgrupp är van vid. Kan t ex vara Swish, Klarna, Payson m.fl
Om punkterna ovan är viktiga kommer en egen kursportal i WordPress passa bra.
VAD BEHÖVS FÖR ATT BYGGA KURSPORTAL MED WORDPRESS?
Det är flera faktorer som avgör vilken teknisk lösning som blir bäst för just din webbkurs plattform. Du bör se till att göra en behovsanalys innan du börjar, så att du får den lösningen du behöver. Här är exempel på några frågor som du behöver ha svaren till:
- Ska du sälja en enstaka kurs eller vill du bygga en komplett webbkursportal?
- Vilka andra system vill du kunna integrera med din kursplattform på ett enkelt sätt?
- Är målet att allting ska vara automatiserat, så att du genererar en passiv inkomst, eller kommer du vara involverad i online plattformen löpande? T ex via ett forum
7 TIPS FÖR DIN KURSPLATTFORM I WORDPRESS
När du gjort din behovsanalys klar har du informationen du behöver för att gå vidare. En WordPress lösning för onlinekurser innehåller många rörliga delar, men för att du ska få en överblick och väg framåt har vi samlat 7 tips för vad din kursplattform behöver här:
1. WEBBHOTELL
Det är på webbhotellet du lägger alla filer som här till installationen och driften av din kursplattform. Om du redan har ett webbhotell kan du ofta använda samma även för din kursportal, men det beror lite på vilka funktioner du planerar att använda samt hur mycket trafik din kursportal kommer ha.
2. DOMÄN
Domänen är webbadressen man besöker för att komma till din kursportal. Den ska inte vara samma som din vanliga hemsida utan ligga separat. (se punkt 4)
3. SSL-certifikat
Det behövs ett SSL-certifikat för att hålla din webbplats säker. Det krävs också för att man ska kunna ta emot betalningar via webbplatsen. Utan SSL varnar dessutom Google för att sidan är “osäker”, vilket kan medföra en rad problem. Dessa slipper man med SSL-certifikatet.
4. WordPress installation
Du behöver en separat WordPress installation för kursportalen. Det här steget är det tyvärr många som missar och det kan medföra en rad problem. Man kan inte bygga ett hus från andra våningen och uppåt, eller hur? Du behöver se till att ha en stadig grund som är anpassad för just det huset…. Det här pratar vi mer om i avsnitt 104 av Hillman Podden.
5. LMS – Learning Management System
Det är LMS:et som ger din WordPress installation kursfunktionalitet. Dvs. möjligheten att lägga till kurser med kapitel, avsnitt, lektioner, quiz, diplom för genomförd kurs osv.
Styrkan med ett bra LMS är att du kan få en pedagogisk layout på dina webbkurser, vilket ger kursdeltagaren en bättre upplevelse samtidigt som det ser riktigt snyggt ut.
Du kan använda LearnDash LMS för det här. Ett populärt alternativ som används av många som bygger egen kursplattform i WordPress.
6. Betallösning & betalmetoder
Du kan koppla in flera betallösningar till din kursplattform. Det vanligaste är kortbetalning via Stripe men du kan även koppla till Klarna, Swish, Apple Pay & Google Pay. Det är en god idé att titta på hur din målgrupp är van att betala. när du väljer vilka betalmetoder du ska använda.
7. Videotjänst
Du behöver en videotjänst som skyddar dina videor så att de inte “får fötter” och delas utanför din kursportal. Du bör därför använda en videotjänst som “låser” dina videor till din plattform, så att man måste vara inloggad för att titta på dem.
Med Vimeo eller Bunny Streaming har du möjlighet att styra vem och var man kan se dina videor. Exakt vad du behöver för att man endast ska kunna se dina videor när man har betalat för det. Vi har goda erfarenheter av båda tjänsterna, men de börjar skilja sig en del i pris. Bunny är billigast.
ONLINEKURS
EGEN KURSPLATTFORM I WORDPRESS
Bygg din egen kursplattform till dina webbkurser. Skydda kursvideor, ta betalt med kort, skicka kvitton med moms, lägg upp obegränsat antal kurser. Efter genomförd kurs har du en komplett kursplattform i WordPress som du äger och kontrollerar till 100%.
INSPIRATION OCH INFORMATION
Fler artiklar och podcastavsnitt
Nya funktioner med WordPress plugins
En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.
Just nu analys på din digitala närvaro
Hittar dina kunder till dig online? Förstår man vad du erbjuder på hemsidan? Har du alla grunder på plats för att Google ska visa din hemsida när man söker?
Byta tema på WordPress hemsida
Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.