Bygga kursplattform med WordPress

Artikeln innehåller annonslänkar

Det finns framförallt sju viktiga saker du behöver ha koll på när du ska bygga kursportal med WordPress. I den här artikeln diskuterar vi kursplattformar i WordPress och ger tips på hur du kommer igång och vilka fallgropar du ska undvika för att lyckas med din online plattform.

Välja kursplattform till onlinekursen

VAD INNEBÄR EN EGEN WEBBKURS PLATTFORM I WORDPRESS

I korthet innebär det att att du har en installation av WordPress på ditt webbhotell där utseende och funktioner är optimerade för onlinekurser. Du kan dessutom anpassa utseendet, lägga till specifika funktioner som t ex forum om du vill det.

Den stora fördelen är att du inte är begränsad av den tekniska lösningen eftersom du alltid kan bygga på med de funktioner du behöver. Det betyder inte att du behöver vara webbutvecklare eller ha bakgrund inom programmering eftersom det finns plugins och ”färdiga lösningar” att utgå ifrån.

VEM KAN BYGGA EN ONLINEPLATTFORM?

Som vi nämner i podden (se ovan för att lyssna) så är det här inte för alla. Det krävs tid och energi för att bygga en egen kursplattform i WordPress.

(Om du inte riktigt har tiden att lägga på att bygga en egen webbkursplattform kan du titta på färdiga kursplattformar till din webbkurs här.)

Vinsten med att ha en egen kursplattform är bl a att:

  • Du har 100% kontroll över hela kundupplevelsen.
  • Du bestämmer allt kring både utseende och funktioner, vilket är skillnad mot att ”hyra in sig” på en färdig plattform som t ex Thinkific. Där bestämmer de över detta.
  • Du kan lägga till väldigt specifika funktioner om du vill det. T ex skapa ”Gamification” eller lägga till ett forum för diskussioner och vidare support. Det är något vi själva använder på vår utbildningsportal.
  • Du har möjlighet att lägga till fler betalalternativ utöver kortbetalning. Det här beror lite på vad du säljer och vad din målgrupp är van vid. Kan t ex vara  Swish, Klarna, Payson m.fl

Ser du att det här är viktigt för dig så ska du satsa på att bygga en egen kursportal, helt klart.

Tyvärr så finns det en del datormodeller som är väldigt ivriga på att starta upp processorfläkten så fort man startar ett program, så ha det med i åtanke när du väljer dator. Din mikrofon fångar upp det mesta och då vill du slippa fläktljud från din dator om möjligt.

Ska du däremot hålla ett webinar kommer du lättare undan med en ”normal” dator, eftersom webinarprogrammet bor online och ställer inte samma prestanda krav på din egen dator

VAD BEHÖVS FÖR ATT BYGGA KURSPORTAL MED WORDPRESS?

Det är flera faktorer som avgör vilken teknisk lösning som blir bäst för just din webbkurs plattform. Du bör se till att göra en behovsanalys innan du börjar, så att du får den lösningen du behöver. Här är exempel på några frågor som du behöver ha svaren till:

  • Ska du sälja en enstaka kurs eller vill du bygga en komplett webbkursportal?
  • Vilka andra system vill du kunna integrera med din kursplattform på ett enkelt sätt?
  • Är målet att allting ska vara automatiserat, så att du genererar en passiv inkomst, eller kommer du vara involverad i online plattformen löpande? T ex via ett forum

7 TIPS FÖR DIN KURSPLATTFORM I WORDPRESS

När du gjort din behovsanalys klar har du informationen du behöver för att gå vidare. En WordPress lösning för onlinekurser innehåller många rörliga delar, men för att du ska få en överblick och väg framåt har vi samlat 7 tips för vad din kursplattform behöver här:

1. WEBBHOTELL

Det är på webbhotellet du lägger alla filer som här till installationen och driften av din kursplattform. Om du redan har ett webbhotell kan du ofta använda samma även för din kursportal, men det beror lite på vilka funktioner du planerar att använda samt hur mycket trafik din kursportal kommer ha.

2. DOMÄN

Domänen är webbadressen man besöker för att komma till din kursportal. Den ska inte vara samma som din vanliga hemsida utan ligga separat. (se punkt 4)

3. SSL-certifikat

Det behövs ett SSL-certifikat för att hålla din webbplats säker. Det krävs också för att man ska kunna ta emot betalningar via webbplatsen. Utan SSL varnar dessutom Google för att sidan är ”osäker”, vilket kan medföra en rad problem.  Dessa slipper man med SSL-certifikatet.

4. WordPress installation

Du behöver en separat WordPress installation för kursportalen. Det här steget är det tyvärr många som missar och det kan medföra en rad problem. Man kan inte bygga ett hus från andra våningen och uppåt, eller hur? Du behöver se till att ha en stadig grund som är anpassad för just det huset…. Det här pratar vi mer om i avsnitt 104 av Hillman Podden.

5. Learning management system (lms)

Det är LMS:et som ger din WordPress installation kursfunktionalitet. Dvs. möjligheten att lägga till kurser med kapitel, avsnitt, lektioner, quiz, diplom för genomförd kurs osv.

Styrkan med ett bra LMS är att du kan få en pedagogisk layout på dina webbkurser, vilket ger kursdeltagaren en bättre upplevelse samtidigt som det ser riktigt snyggt ut.

Ett bra alternativ är LearnDash LMS .Det används av många företag som bygger LMS och även vi har det som rekommendation och i vår onlinekurs.

6. Betallösning

Du kan koppla in flera betallösningar till din kursplattform och vilka du väljer att använda hänger dels på vilket sätt du vill ta betalt på men det är också en god idé att titta på hur din målgrupp är van att betala.  Några populära lösningar är Stripe, Klarna, Swish, Paypal och Payson.

7. Videotjänst

Dina betalkurser och utbildningsvideor behöver skyddas så att de inte ”får fötter” och delas utanför din kursportal. Det innebär bl a att man inte bör använda Youtube för betalkurser, eftersom de länkarna kan delas och användas fritt – även om du gör videon olistad.

Höj istället säkerheten genom att använda Vimeo eller liknande, där du kan skydda dina videor så att de inte kan spelas upp någon annanstans än inne på din kursportal. Det här är lösningen vi själva använder oss av sedan många år tillbaka.

ÖVRIGA LÄNKAR OCH RESURSER

Här finns det några kompletterande länkar kring det vi nämner i podcastavsnittet.

ONLINEKURS

EGEN KURSPLATTFORM I WORDPRESS

Bygg din egen kursplattform till dina webbkurser. Skydda kursvideor, ta betalt med kort, skicka kvitton med moms, lägg upp obegränsat antal kurser.

Efter genomförd kurs har du en komplett kursplattform i WordPress som du äger och kontrollerar till 100%.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Nya funktioner med WordPress plugins

Nya funktioner med WordPress plugins

En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.

läs mer
Byta tema på WordPress hemsida

Byta tema på WordPress hemsida

Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

läs mer