ARTIKEL & PODCASTAVSNITT

Bygga Webbkurs: Skapa en onlinekurs
En stor fördel med att bygga en webbkurs är att du bara behöver skapa innehållet en gång. Sedan kan du sälja kursen om och om igen. För många är drömmen att slippa byta tid mot pengar och att kunna tjäna pengar medan du sover, men framförallt så ger kan en webbkurs ge dig större flexibilitet. Här får du 7 tips för att bygga din onlinekurs.
Välja kursplattform till onlinekursen

HILLMAN PODDEN

I DET HÄR AVSNITTET

Det handlar om att bygga webbkurs och om att validera din kursidé ordentligt. Du får också tips för att göra din egen webbkurs bättre och vi tittar också på 3 olika typer av webbkurser som du kan skapa.

PRENUMERERA: ACAST | APPLE PODCASTS | SPOTIFY

Hur bygger man en webbkurs?

Att sälja utbildning online kräver en del research och planering innan du börjar producera din kurs. Med den här listan får du en överblick av vad du behöver.

1. DIN KURSIDÉ

Allting börjar med research där du behöver prata med dina kunder och målgrupp, så att du skapar en kurs som  både efterfrågas och där man är villiga att betala.  Ställ dig frågan: Vilket specifikt problem löser min webbkurs?

2. PLANERA INNEHÅLLET

En webbkurs kan liknas vid en bok där innehållet behöver vara logiskt strukturerat med tydliga kapitel och avsnitt.  Som kursdeltagare behöver man kunna följa en tydlig pedagogisk röd tråd och det här blir en extra utmaning eftersom en webbutbildning ofta är helt fristående, dvs utan kursledaren på plats för att svara på frågor.

3. VÄLJ RÄTT MEDIATYP(ER)

På vilket sätt kan du leverera kursens delar, så att det blir enklast för dina kursdeltagare att ta till sig innehållet? Oftast är det en kombination av video, bilder, text och ljudfiler. Men det beror också på vilken bransch du är verksam i och på vilket sätt din målgrupp är van att konsumera innehåll och utbildningar på.

4. ANVÄND VIDEO

En steg-för-steg video kan vara exakt det som krävs för att förklara ett koncept eller gå igenom en process. Målet bör alltid vara att ta kursdeltagaren från A till B på ett så enkelt sätt som möjligt. Video ger också mer tyngd till din kurs. Det gör det i sin tur lättare att ta ut ett högre pris.

5. PRODUCERA WEBBKURSEN

Hur lång tid tar det att bygga en webbkurs? 50 timmar? 100 timmar? Oavsett vad du tror så tar det alltid mer tid än man tror. Så du behöver räkna med att du kommer lägga ner mycket tid på produktionen, men uppsidan är ju att när du väl är klar med dina videor, pdf:er, bilder och dokument så behöver du ju inte göra om det igen.

6. VÄLJ KURSPLATTFORM

Du kan antingen hyra in dig på en färdig kursplattform eller så bygger du en egen kursplattform i WordPress.

Med en färdig plattform som New Zenler kan du få ut din onlinekurs snabbare och slipper fundera på tekniken. Det är också därför många väljer att börja med en färdig lösning.

Samtidigt är det allt fler som väljer att bygga egen kursportal i WordPress eftersom det ger större flexibilitet och kontroll över upplevelsen.

Det passar dig som vill ha mer kontroll över utseende och funktioner på din kursplattform. Har du dessutom funderingar på att erbjuda en kombinerad kurs- och medlemsplattform och kanske ett forum så kan du även bygga på med de funktionerna. Du får mer flexibilitet helt enkelt.

7. MARKNADSFÖR DIN ONLINEKURS

Redan innan kursen är klar är det bra att börja marknadsföra den, så att du har en målgrupp som är redo när du lanserar webbkursen. Använd alla kanaler du har tillgängliga. Behöver du utöka din målgrupp kan du använda annonser på Facebook och Instagram samt dra nytta av Facebookpixeln, så att du kan få fler leads i din säljtratt.

ONLINEKURS

BYGG EN ONLINEKURS

I den här kursen skapar du din egen webbkurs. Den hjälper dig från idé till färdig webbkurs, redo att sälja din kunskap online.
Du får guidning genom planering, produktion och kursportalen utifrån det som passar din kurs bäst. Kursen ingår i medlemskapet som även inkluderar löpande support.  

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Utrustning för Live streaming

Utrustning för Live streaming

Ta dina LIVE-sändningar till nästa nivå med hjälp av rätt utrustning och program. Det här är för dig som vill dela skärm, hålla i intervjuer, använda flera kameror, visa en powerpoint och över lag skapa en mer professionell inramning med grafik och logotype.

läs mer
Ta betalt online | Populära betallösningar

Ta betalt online | Populära betallösningar

När målet är att sälja och ta betalt online behöver man lägga en ordentlig tanke på hur kundresan ska se ut, från säljsida till varukorg och kassan. Frågan är vilken betallösning som passar bäst för det du säljer online?

läs mer
Videoproduktion för webbkurser

Videoproduktion för webbkurser

Innan du kör igång med videoinspelningen till webbkursen behöver du få koll på både teknik och planeringen av en video. Videoproduktion tar tid, men med rätt förberedelser och arbetsflöde sparar du massor med tid och precis som en pilot går igenom sin checklista innan Take-off vill du kontrollera att du har förberett dig på bästa sätt.

läs mer