ARTIKEL & PODCASTAVSNITT

Bygga Webbkurs: Skapa en onlinekurs
En stor fördel med att bygga en webbkurs är att du bara behöver skapa innehållet en gång. Sedan kan du sälja kursen om och om igen. För många är drömmen att slippa byta tid mot pengar och att kunna tjäna pengar medan du sover, men framförallt så ger kan en webbkurs ge dig större flexibilitet. Men hur gör man och vad behöver man tänka på?
Välja kursplattform till onlinekursen

HILLMAN PODDEN

I DET HÄR AVSNITTET

Det handlar om att bygga webbkurs och om att validera din kursidé ordentligt. Du får också tips för att göra din egen webbkurs bättre och vi tittar också på 3 olika typer av webbkurser som du kan skapa.

PRENUMERERA: ACAST | APPLE PODCASTS | SPOTIFY

hur bygger man en webbkurs?

Att sälja utbildning online kräver en del research och planering innan du börjar producera din kurs. Med den här listan får du en överblick av vad du behöver.

1. DIN KURSIDÉ

Allting börjar med research där du behöver prata med dina kunder och målgrupp, så att du skapar en kurs som  både efterfrågas och där man är villiga att betala.  Ställ dig frågan: Vilket specifikt problem löser min webbkurs?

2. PLANERA INNEHÅLLET

En webbkurs kan liknas vid en bok där innehållet behöver vara logiskt strukturerat med tydliga kapitel och avsnitt.  Som kursdeltagare behöver man kunna följa en tydlig pedagogisk röd tråd och det här blir en extra utmaning eftersom en webbutbildning ofta är helt fristående, dvs utan kursledaren på plats för att svara på frågor.

3. VÄLJ RÄTT MEDIATYP(ER)

På vilket sätt kan du leverera kursens delar, så att det blir enklast för dina kursdeltagare att ta till sig innehållet? Oftast är det en kombination av video, bilder, text och ljudfiler. Men det beror också på vilken bransch du är verksam i och på vilket sätt din målgrupp är van att konsumera innehåll och utbildningar på.

4. ANVÄND VIDEO

En steg-för-steg video kan vara exakt det som krävs för att förklara ett koncept eller gå igenom en process. Målet bör alltid vara att ta kursdeltagaren från A till B på ett så enkelt sätt som möjligt. Video ger också mer tyngd till din kurs. Det gör det i sin tur lättare att ta ut ett högre pris.

5. PRODUCERA WEBBKURSEN

Hur lång tid tar det att bygga en webbkurs? 50 timmar? 100 timmar? Oavsett vad du tror så tar det alltid mer tid än man tror. Så du behöver räkna med att du kommer lägga ner mycket tid på produktionen, men uppsidan är ju att när du väl är klar med dina videor, pdf:er, bilder och dokument så behöver du ju inte göra om det igen.

6. VÄLJ KURSPLATTFORM

Du kan antingen hyra in dig på en färdig kursplattform eller så bygger du en egen kursplattform i WordPress.

Med en färdig plattform kan du få ut din onlinekurs snabbare och slipper fundera på tekniken. Det är också därför många väljer att börja med en färdig lösning.

Samtidigt är det allt fler som väljer att bygga egen kursportal i WordPress eftersom det ger större flexibilitet och kontroll över upplevelsen.

Det passar dig som vill ha mer kontroll över utseende och funktioner på din kursplattform. Har du dessutom funderingar på att erbjuda en kombinerad kurs- och medlemsplattform och kanske ett forum så kan du även bygga på med de funktionerna. Du får mer flexibilitet helt enkelt.

7. MARKNADSFÖR DIN ONLINEKURS

Redan innan kursen är klar är det bra att börja marknadsföra den, så att du har en målgrupp som är redo när du lanserar webbkursen. Använd alla kanaler du har tillgängliga. Behöver du utöka din målgrupp kan du använda annonser på Facebook och Instagram samt dra nytta av Facebookpixeln, så att du kan få fler leads i din säljtratt.

TIPs & StrategieR

Fyll i dina uppgifter nedan så får du tips & strategier för att jobba smart digitalt. Vi mailar också ut nyheter kring nya podcasts, videor och utbildningar på Hillman Academy. 

Som medlem och med ett aktivt abonnemang kan du bland annat ta del av följande rabatter och förmåner:

* 20% rabatt på DIVI

* 10% rabatt på Camtasia

* 30 dagar gratis med MailerLite PREMIUM

* 500kr rabatt på coaching med Greger Hillman

* Bonjoro, prova gratis i 30 dagar

* 25% rabatt på Vimeo PRO

Vi har ingen bindningstid utan du bestämmer helt själv när du vill avsluta. Vilket betyder att du inte är låst i ett långt avtal utan kan avsluta ditt abonnemang/medlemskap närsomhelst. 

Månadsmedlemskapet förnyas automatiskt löpande var 30:e dag. Du kan avsluta närsomhelst under en pågående månad. Du behåller accessen till 30-dagarperiodens slut.