ARTIKEL & PODCASTAVSNITT

Bygga Webbkurs: Skapa en onlinekurs
En stor fördel med att bygga en webbkurs är att du bara behöver skapa innehållet en gång. Sedan kan du sälja kursen om och om igen. För många är drömmen att slippa byta tid mot pengar och att kunna tjäna pengar medan du sover, men framförallt så ger kan en webbkurs ge dig större flexibilitet. Här får du 7 tips för att bygga din onlinekurs.
Välja kursplattform till onlinekursen

Hur bygger man en webbkurs?

Att sälja utbildning online kräver en del research och planering innan du börjar producera din kurs. Med den här listan får du en överblick av vad du behöver.

1. DIN KURSIDÉ

Allting börjar med research där du behöver prata med dina kunder och målgrupp, så att du skapar en kurs som  både efterfrågas och där man är villiga att betala.  Ställ dig frågan: Vilket specifikt problem löser min webbkurs?

2. PLANERA INNEHÅLLET

En webbkurs kan liknas vid en bok där innehållet behöver vara logiskt strukturerat med tydliga kapitel och avsnitt.  Som kursdeltagare behöver man kunna följa en tydlig pedagogisk röd tråd och det här blir en extra utmaning eftersom en webbutbildning ofta är helt fristående, dvs utan kursledaren på plats för att svara på frågor.

3. VÄLJ RÄTT MEDIATYP(ER)

På vilket sätt kan du leverera kursens delar, så att det blir enklast för dina kursdeltagare att ta till sig innehållet? Oftast är det en kombination av video, bilder, text och ljudfiler. Men det beror också på vilken bransch du är verksam i och på vilket sätt din målgrupp är van att konsumera innehåll och utbildningar på.

4. ANVÄND VIDEO

En steg-för-steg video kan vara exakt det som krävs för att förklara ett koncept eller gå igenom en process. Målet bör alltid vara att ta kursdeltagaren från A till B på ett så enkelt sätt som möjligt. Video ger också mer tyngd till din kurs. Det gör det i sin tur lättare att ta ut ett högre pris.

5. PRODUCERA WEBBKURSEN

Hur lång tid tar det att bygga en webbkurs? 50 timmar? 100 timmar? Oavsett vad du tror så tar det alltid mer tid än man tror. Så du behöver räkna med att du kommer lägga ner mycket tid på produktionen, men uppsidan är ju att när du väl är klar med dina videor, pdf:er, bilder och dokument så behöver du ju inte göra om det igen.

6. VÄLJ KURSPLATTFORM

Du kan antingen hyra in dig på en färdig kursplattform eller så bygger du en egen kursplattform i WordPress.

Med en färdig plattform som New Zenler kan du få ut din onlinekurs snabbare och slipper fundera på tekniken. Det är också därför många väljer att börja med en färdig lösning.

Samtidigt är det allt fler som väljer att bygga egen kursportal i WordPress eftersom det ger större flexibilitet och kontroll över upplevelsen.

Det passar dig som vill ha mer kontroll över utseende och funktioner på din kursplattform. Har du dessutom funderingar på att erbjuda en kombinerad kurs- och medlemsplattform och kanske ett forum så kan du även bygga på med de funktionerna. Du får mer flexibilitet helt enkelt.

7. MARKNADSFÖR DIN ONLINEKURS

Redan innan kursen är klar är det bra att börja marknadsföra den, så att du har en målgrupp som är redo när du lanserar webbkursen. Använd alla kanaler du har tillgängliga. Behöver du utöka din målgrupp kan du använda annonser på Facebook och Instagram samt dra nytta av Facebookpixeln, så att du kan få fler leads i din säljtratt.

ONLINEKURS

BYGG EN ONLINEKURS

Lär dig skapa din egen webbkurs steg-för-steg. Den här kursen hjälper dig från idé till färdig webbkurs, redo att sälja till din målgrupp online. Följ en tydlig process för att planera, testa och producera din egen onlinekurs. Du får även vägledning för att lägga upp kursen på en kursplattform, så att du kan börja sälja den snabbt. Kursen ingår i medlemskapet som även inkluderar löpande support.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Bygga kursplattform med WordPress

Bygga kursplattform med WordPress

Det finns framförallt sju viktiga saker du behöver ha koll på när du ska bygga kursportal med Wordpress. I den här podden och artikeln diskuterar vi kursplattformar i Wordpress och ger tips på hur du kommer igång och vilka fallgropar du ska undvika för att lyckas med din online plattform.

läs mer
Skydda dina videor från att delas fritt

Skydda dina videor från att delas fritt

Det finns flera scenarion när du vill skydda dina videor från att delas fritt. Om du t ex säljer en webbkurs med videolektioner vill du såklart inte att de ska kunna ses av någon som inte betalat för kursen.

läs mer
Välja kursplattform till onlinekursen

Välja kursplattform till onlinekursen

Många kursskapare som vi pratar med tycker det är svårt att välja kursplattform. Vi vill ge några tips på vägen, så att du kan välja det som passar dig. Din webbkurs behöver ett hem på nätet. En plats där du kan ladda upp dina videor, dina pdf:er och annat kursmaterial och det är här läroplattformen kommer in i bilden.

läs mer