Google sitekit för WordPress

Artikeln innehåller annonslänkar

Om du har byggt hemsida i WordPress tidigare så känner du säkert till att man tidigare varit tvungen att hoppa mellan hemsidan och Googles olika system för att få spårning och analysverktygen på plats. Med Google SiteKit slipper man det.

Välja kursplattform till onlinekursen

VAD GÖR GOOGLE SITEKIT?

Google SiteKit för WordPress är ett plugin som länkar samman din hemsida med Googles analys- och statistiktjänster på ett enkelt sätt.

Om du har byggt hemsida i WordPress tidigare så känner du säkert till att man tidigare varit tvungen att hoppa mellan hemsidan och Googles olika systemen för att få spårning och analysverktygen på plats. Nu slipper man det.

Att koppla in Google Search Console och Google Analytics till din hemsida än betydligt lättare nu än någonsin tidigare.

Google SiteKit för WordPress ger en överblick direkt inne på din WP-sida

Pluginet gör det möjligt att se statistik och information från Google Analytics och Google Search Console direkt inne på WordPress (se bild). Vill du dyka djupare i statistiken klickar du bara på ”more details”. Supersmidigt!

INSTALLERA GOOGLE SITEKIT PÅ HEMSIDAN

Allt du behöver är ett Gmail-konto (gratis) och själva pluginet (länk nedan) för att komma igång. Med videon nedan som stöd kan du lägga till ”SiteKit by Google” på din hemsida, steg-för-steg.

LADDA NER GOOGLE SITEKIT PLUGINET

På sikt kommer man kunna ladda ner pluginet direkt via WordPress som vanligt, dvs genom att gå till Tillägg > Lägg till Nytt > Sök ”SiteKit by Google”. Men i skrivande stund är det fortfarande i BETA-version, vilket innebär att man måste ladda ner det direkt från SiteKit.withgoogle.com till din dator och installera därifrån.

Installation av Google SitKit i 5 steg

EN ENKEL PROCESS MED FEM STEG

Man börjar med att länka ihop hemsidan och Google Search Console genom att gå igenom följande 5 steg. När det är klart kan du koppla in Google Analytics med några få knapptryck också. Allt sker genom Google SiteKit direkt på din hemsida.

1. SKAPA ETT CLIENT ID

Först får du skapa ett sk ”Client ID”. vilket du gör genom att klicka på länken, se bild. Du ser då en sammanfattning av informationen som rör din hemsida och med ett klick då ”GET OAUTH CREDENTIALS” har du koden du behöver för att genomföra det första steget i sin helhet.

Thinkific kursplattform webbkurser svenska
Hämta verifieringskod för Google sitekit

2. LOGGA IN MED GMAIL

I det andra steget verifierar du ditt Client ID genom att logga in med din gmail.

Verifiera SiteKit kopplingen med ditt google login

3. VERIFIERA WEBBADRESSEN

Google SiteKit laddar själv upp din webbadress i SiteKit och du behöver bara kontrollera att den stämmer samt klicka ”okej”.

4. KOPPLA IN GOOGLE SEARCH CONSOLE

Nu kopplas din sida ihop med Google Search Console och processen hoppar vidare till sista steget automatiskt.

5. KLART

När kopplingen mellan din hemsida och Google är klar ser du att alla 5 steg är genomförda och din webbplats är nu länkad till Google Search Console.

Koppla in Google Analytics

Enkelt att länka ihop Search Console och Analytics med webbplatsen

När kopplingen mellan din hemsida och Google är klar ser du att alla 5 steg är genomförda och din webbplats är nu länkad till Google Search Console. Nu kan du koppla in Google Analytics (GA) också genom att klicka ”Connect Service”.

SAMMANFATTNING

Med de här två systemen kopplade till din hemsida har du rätt förutsättningar för att kunna mäta vad din hemsida levererar. Viktig information som du kan dra nytta av när du ska sökmotoroptimera hemsidan.

Även om Google SiteKit för WordPress endast finns som Developer Beta (testversion), så fungerar det väldigt bra. Att kunna ta en snabbtitt på en specifik sida eller ett blogginlägg och se hur mycket trafik just den sidan får är bara en av fördelarna med SiteKit.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Nya funktioner med WordPress plugins

Nya funktioner med WordPress plugins

En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.

läs mer
Byta tema på WordPress hemsida

Byta tema på WordPress hemsida

Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

läs mer