Videoproduktion för webbkurser

Artikeln innehåller annonslänkar

Innan du kör igång med videoinspelningen till webbkursen behöver du få koll på både teknik och planeringen av en video. Videoproduktion tar tid, men med rätt förberedelser och arbetsflöde sparar du massor med tid och precis som en pilot får igenom sin checklista innan Take-off vill du kontrollera att du har förberett dig på bästa sätt.

Välja kursplattform till onlinekursen

Att tänka på innan du börjar producerA VIDEOR

Videoproduktion tar tid, men med rätt förberedelser och arbetsflöde sparar du massor med tid. Vi har producerat e-learning videor sedan 2012 och har lärt oss en hel del från 1000+ kursvideor.

Även om processen går betydligt snabbare för oss idag så använder vi alltid en checklista innan vi drar igång produktionen. Precis som en pilot går igenom sin checklista innan Take-off vill du kontrollera att du har förberett dig på bästa sätt.

Så innan du kör igång med videoinspelningen till webbkursen behöver du få koll på både teknik och planeringen av en video.

KAMERA FÖR WEBBKURSER

Oavsett om du använder din mobilkamera, en USB-kamera eller systemkamera för att spela in dina webbkursvideor bör du alltid kontrollera att du spelar in med rätt upplösning och format.

Det är mycket att hålla koll på, speciellt om du är själv, men om det blir fel i det här steget kan ditt videomaterial bli oanvändbart och då är det bara att börja om från början.

VIDEOFORMAT SOM PASSAR ONLINEKURSER

I de flesta fall klarar man sig med 1080p, vilket är ett standard format som innebär att du spelar in med dimensionerna 1920×1080. Det motsvarar widescreen (16:9) vilket ger bra upplösning både på mobil, dator och TV-skärm.

Det här hänger delvis på att du har komponerat din bild (det som spelas in med kameran) på rätt sätt. Dvs att du är i fokus mitt i eller lite på sidan i bildramen. På så sätt kan du zooma in lite i redigeringsstadiet om du behöver.

Har du behov av att zooma in väldigt mycket i din webbkursvideo, t ex om du visar en produkt där man behöver se en detalj, så kan formatet 4k vara ett bättre alternativ. Med större upplösning kommer också större videofiler så har du inget direkt behov av att zooma maximalt när du redigerar finns det inte så stor anledning att gå över 1080p.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Nya funktioner med WordPress plugins

Nya funktioner med WordPress plugins

En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.

läs mer
Byta tema på WordPress hemsida

Byta tema på WordPress hemsida

Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

läs mer