ARTIKEL & PODCASTAVSNITT

WordPress teman – vilket ska man välja?
Du kan välja mellan otroligt många olika Wordpress teman och frågan är hur man ska tänka när man ska välja designtema till Wordpress.  I den här artikeln ger vi våra bästa tips, så att du kan göra ett medvetet val och få rätt förutsättningar med din webbplats direkt från start.
Välja kursplattform till onlinekursen

HILLMAN PODDEN

I DET HÄR AVSNITTET

Kanske har du redan provat på och sända LIVE eller så är du nyfiken på hur man skapar bättre LIVE-sändningar. Oavsett nivå så vill vi ge dig tips på hur du kan skapa professionella live-sändningar på Facebook, Youtube och LinkedIn… som ser riktigt bra ut.

PRENUMERERA: ACAST | APPLE PODCASTS | SPOTIFY

Ett strategiskt val

När du startar en hemsida i WordPress behöver du göra ett strategiskt kring att välja designtemat för webbplatsen. Anledningen är att det inte finns något enkelt sätt att byta mellan olika teman utan du behöver lägga lite tid och energi för att se till att det blir rätt från början.

WordPress är open source och gratis att installera vilket är toppen. Det är en av de mest populära hemsideverktygen i världen och du får en otroligt flexibel plattform som du kan bygga ut med exakt de funktionerna du behöver.

Varning för WordPress gratisteman!

Genom WordPress.org har du tillgång till ett stort bibliotek med gratis designteman för WordPress. På ytan ser de flesta väldigt bra ut, men det kan bli både en dyr affär och vara riskabelt att välja ett gratistema.

Ett hobbyprojekt: Väljer du ett gratistema som har en ensam utvecklare, kanske som ett sidoprojekt, sätter du dig i en onödigt utsatt situation. WordPress-”motorn”, dvs installationen av WP utvecklas löpande av en stor community av utvecklare.

När utvecklaren slutar att uppdatera gratistemat kan det få rejäla konsekvenser för din digitala närvaro och ditt varumärke. Ett tema som inte fungerar korrekt kan innebära att första kontakten med ditt företag online blir lite… låt oss kalla det ”skakigt”.  Det kan också leda till att hemsidan hackas eller, i extrema fall,  helt slutar att fungera.

Saknar en ”Content Builder”: Även om många gratisteman ser snygga ut så är de begränsade i vad du kan ändra, utan att kunna programmera CSS och HTML-kod.

De saknar också en sk Content builder, vilket är ett dra-släpp verktyg som gör det lätt att lägga upp en design som du vill ha den.

Ett wordpress tema – En bra investering!

Det kostar i regel inte mer än 400-500kr att köpa ett premiumtema för WordPress. En liten investering som säkerställer att du får ett tema som kommer utvecklas i takt med WordPress Core (”Motorn” som driver din webbplats) uppdateras.

Samtidigt är inte alla betalteman lika utan du behöver välja ett betaltema med omsorg och det är därför vi har samlat några bra alternativ längre ner på den här sidan.

Alla bra betalteman som är värda namnet har ett sk ”drag-släpp” verktyg som gör det enkelt att skapa och uppdatera designen utan att man ska behöva koda något. Det kallas för en Content builder.

Googlar du ”köpa WordPress tema” kommer det upp väldigt många olika alternativ och är du inte osäker på vad du ska välja ännu så lär den sökningen ta dig dit. Här är några frågor du bör ställa dig själv när du ska välja designtema:

1.

Finns det omdömen och recensioner från kunder som köpt temat?  Det här brukar vara en tydlig indikator både för kvalitén på produkten och supporten som ges.

2.

Har temat uppdaterats nyligen? Det kan vara en tydlig indikator på hur väl underhåll och utveckling hanteras av företaget bakom temat. 

3.

Är temat kompatibelt med senaste versionen av WordPress Core, dvs WordPress-”motorn” som driver din webbplats?

4.

Är designtemat kompatibelt med WooCommerce? Om du planerar att sälja via din hemsida behöver temat fungera med WooCommerce. Den mest populära webshoplösningen för WordPress.

VÄlj rätt wordpress tema

I podden nämner vi tre olika designteman som vi ofta kommer tillbaka till. Alla tre uppfyller kraven vi brukar sätta. Dvs det ska finnas en content builder, färdiga designmallar att utgå från och bra support om man behöver fråga något.

Läs mer: Byta tema på hemsidan i WordPress

1. DIVI

DIVI är ett designtema vi ofta hänvisar till. Elegant Themes (utvecklarna) levererar en väldigt professionell produkt till ett bra pris. Det här använder vi själva på HillmanAcademy.se som är byggd med DIVI-temat.

Vill du använda dig av designtemat DIVI? Med den här länken får du 20% rabatt på din DIVI-licens! 

Thinkific kursplattform webbkurser svenska
Thinkific kursplattform webbkurser svenska

Thrive Themes har flera olika designteman att välja mellan. Innehåller också en hel svit med andra WordPress tillägg som bl a kan hjälpa dig bygga din e-postlista genom olika typer av formulär, banners, pop-ups m.m.  Du bygger med Thrive Architect, vilket är deras egen content builder.

Astra är ett WordPress tema som fungerar bra och har flera likheter med Thrive Themes. Du bygger och redigerar designen med Elementor, vilket är en populär ”Content Builder” till Astra temat.

Thinkific kursplattform webbkurser svenska
INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Byta tema på WordPress

Byta tema på WordPress

Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

läs mer
TIPs & StrategieR

Fyll i dina uppgifter nedan så får du tips & strategier för att jobba smart digitalt. Vi mailar också ut nyheter kring nya podcasts, videor och utbildningar på Hillman Academy. 

Som medlem och med ett aktivt abonnemang kan du bland annat ta del av följande rabatter och förmåner:

* 20% rabatt på DIVI

* 10% rabatt på Camtasia

* 30 dagar gratis med MailerLite PREMIUM

* 500kr rabatt på coaching med Greger Hillman

* Bonjoro, prova gratis i 30 dagar

* 25% rabatt på Vimeo PRO

Vi har ingen bindningstid utan du bestämmer helt själv när du vill avsluta. Vilket betyder att du inte är låst i ett långt avtal utan kan avsluta ditt abonnemang/medlemskap närsomhelst. 

Månadsmedlemskapet förnyas automatiskt löpande var 30:e dag. Du kan avsluta närsomhelst under en pågående månad. Du behåller accessen till 30-dagarperiodens slut.