Skapa hemsida med WordPress

Idag är det lätt att skapa en hemsida med WordPress.  Det finns många färdiga mallar och teman som gör att det går snabbt att få till en snygg design. 

WordPress lanserades som ett bloggverktyg för drygt 14 år sedan och sedan dess har det utvecklats väldigt mycket. Enligt en rapport från NetCraft finns det ungefär 1,47 miljarder webbplatser online idag. Av dessa drivs ca 30% med WordPress.

WordPress är världens största Content Management System

Ett Content Management System, eller CMS, är ramverket och strukturen för hur man hanterar innehåll. Det kan vara t ex ett bokningssystem eller som här, systemet som används för att bygga och redigera en hemsida. 

 Wordpress är Open Source Software, vilket innebär att man får använda det fritt utan kostnad. Det här har också bidragit till att göra WordPress (WP) till världens största CMS.  

I en rapport från  W3techs kan man läsa att WordPress används som CMS på 60,2% av alla webbplatser

En titt på BuiltWith, vilket är en tjänst där man kan se hur hemsidor är uppbyggda, visar att WordPress står för 49% av alla CMS installationer.

Även om siffrorna varierar så är det tydligt att WordPress är det dominerande Content Management Systemet i världen. Det används mer än Wix, Square space, Hemsida24, Shopify, Joomla och Drupal tillsammans!

GUIDE: 5 steg till egen hemsida med WordPress

Med den här guiden som stöd kan du starta upp din egen hemsida i WordPress. Du behöver varken kunna koda eller vara en grafisk designer, utan du kan dra nytta av färdiga designmallar och dra-släpp verktyg som gör jobbet enklare.

Det här behöver du:

1. Ett webbhotell

På webbhotellet kommer filerna som driver din hemsida ligga. Det behövs för att man ska kunna besöka och se din webbplats.  

Det finns många leverantörer av webbhotell i Sverige. När du väljer webbhotell bör du kontrollera att SSL-certikat ingår i priset. (Det är "hänglåset" du ser högst upp vid webbadressen som också ska börja med https, vilket innebär att SSL-certifikatet är aktiverat)

En hemsida utan SSL-certifikat flaggas som "osäker hemsida" av Google, vilket man såklart inte vill.

2. Domännamn

Du behöver ett domännamn, vilket är webbadressen till din hemsida. (t ex hillmanacademy.se) Det tecknar du hos webbhotellet och du kan ha flera olika domäner och hemsidor kopplat till samma webbhotell.

3. Installera WordPress

Alla större webbhotell gör det väldigt enkelt för dig att starta upp en hemsida i WordPress. De har en sk "One-click Installer", vilket är vad det låter som. Du klickar på en knapp och fyller i namnet du vill ha på webbplatsen samt anger ett användarnamn och lösenord. 

Nu har du en installation av WordPress redo på din domän och kan börja bygga på din hemsida.

4. Designtema

För att få en snygg design som är lätt att ändra i använder du ett designtema. I podcastavsnittet (se ovan) går vi in på djupet vad skillnaderna är mellan gratis- och betalteman. Det är betydligt mer än bara priset... Vi rekommenderar definitivt att du lägger några kronor på ett betaltema, så att du kan använda ett dra/släpp verktyg och färdiga mallar.

I den här videoguiden ser du hur du på bara några minuter laddar upp ett designtema och hur du jobbar med "dra-och-släpp-verktyget" som gör det enkelt att  skapa din egen hemsida precis som du vill ha den. 

5. Tillägg

En av styrkorna med WordPress är att du kan bygga på med funktioner utifrån det du behöver. Med över 54 000 tillägg att välja mellan så finns det mesta du kan tänkas behöva till hands. 

Behöver du t ex lägga till en webshop, en kalender, ett formulär, sociala media ikoner eller Google maps på din webbplats? Då använder du tilläggen för det. 

Onlinekurser med steg för steg beskrivningar

Är du redo att skapa din egen hemsida med WordPress? Hos oss får du både stöd och hjälp när du ska bygga egen hemsida. Bli medlem i Hillman Academy så får du direkt tillgång till alla våra onlinekurser och möjlighet till support via vårt forum där vi pratar hemsidor, digital marknadsföring, bygga webbkurser, sökmotoroptimering, annonsering online och mycket mer.