Lista och guide för utrustning för live streaming

Bloggen innehåller sponsrade länkar

Bästa utrustning för live streaming

Skrivet av Greger Hillman |
augusti 21, 2023

Söker du utrustning för live streaming har du kommit rätt. Här får du mina bästa tips och svar på vanliga frågor om livestreaming som jag ofta får.

Jag har satt ihop en “kom igång”-guide för livestreaming 2024 där du får mina bästa tips, så att du kan börja livestreama på Youtube, Facebook, TikTok, LinkedIn och andra sociala media plattformar också.

Vi använder Ecamm Live för Mac till våra livestreams på Youtube.


Utrustning för Live streaming 2024

När jag började med livestreaming 2015 var det ganska krångligt att få till tekniken för en snygg livestream. Tack och lov har utvecklingen gått framåt (det är trots allt 2024) så du kommer märka att det är betydligt enklare.

Faktum är att du inte behöver något mer än en mobiltelefon och internet för att starta en livestream.

Det är däremot inte samma sak som att skapa en proffsig livestream med grafik, vinjett, musik och olika kameravinklar.

För det behöver du använda annan utrustning för live streaming som jag går igenom här. Du behöver:

  1. Dator
  2. Livestreaming program
  3. Mikrofon för livestreaming
  4. En kamera
  5. Övrig utrustning för livestreaming (Stativ, adaptrar osv)

1. Dator för livesändningar

Ska du skapa proffsiga livesändningar behöver din dator ha bra prestanda för att klara av uppgiften.

Oavsett om du använder PC eller Mac behöver din dator ordentligt med Ram-minne. Gärna 16 Gb eller mer. Även o ledigt utrymme på hårddisken, bra processor kylning samt tysta fläktar.

Jag använder en bärbar Mac med 64Gb Ram-minne för våra livestreams. Det är lite extremt men användbart eftersom jag ofta har flera program igång samtidigt tillsammans med Ecamm Live som är livestreaming programmet jag använder.

Du kan köra livestreams både från stationära och bärbara datorer. Tänk bara på att placera datorn på lite avstånd, så att inte fläktljudet går in i mikrofonen du använder till dina livesändningar.

Nyare Mac-datorer är tysta men använder du en PC-laptop brukar fläkten vara ganska högljud.

Två skärmar för livestreaming

Jag använder två skärmar när jag sänder live. Min erfarenhet är att det underlättar mycket när “livestream produktionen” får en egen skärm och kommentarer samt skärmdelning en separat skärm.

Även om det inte är obligatorisk utrustning för livestreaming med två skärmar underlättar det mycket.

2. Program livestreaming på dator

Att välja rätt livestreaming program är lite av en djungel. Jag har testat runt 10-12 lösningar och kommer sammanfatta mina topp 5 här så att du kan välja streaming program utifrån dina behov.

Jag använder Ecamm Live för Mac när vi livestreamar.

Livestream i webbläsaren eller datorn?

Det finns två sätt att streama via datorn:

  1. Genom din webbläsare och en onlinetjänst som har liknande funktioner men allt är online
  2. Genom ett livestreaming program som du laddar ner till hårddisken och kör lokalt i din dator

Live streaming via webbläsaren

Fördelen med “webbläsar streaming” är att du kan använda vilken dator som helst. Det krävs inte heller lika mycket av din dator eftersom grafik, scener och animeringar sker i webbläsaren via streamingtjänsten.

Populära live streaming tjänster för webbläsaren:

Restream Studio – Komplett produktionsstudio för Livestreams i webbläsaren. Erbjuder gratisnivå

BeLive – Likande Restream men även mobilapp och 14-dagar gratis provperiod


Live streaming via datorprogram

Livestreaming programmen skiljer sig åt mellan PC och Mac. Här har du 3 populära alternativ som jag själv har goda erfarenheter av.

Livestreaming på Mac

Använder du en Appledator (Mac) ska du använda Ecamm Live för dina livesändningar. Det är utan tvekan det bästa livestreaming programmet på marknaden!

Jag använder Ecamm Live i stort sett dagligen sedan 7 år tillbaka för livestreaming, videoinspelning, Webinar och Zoom möten. Ett riktigt bra program med en väldigt hjälpsam community på Facebook också.

Med Ecamm kan du sända live på Facebook, Youtube, LinkedIn, Amazon och andra sociala nätverk.

Ecamm har inbyggd stöd för att hålla intervjuer och göra sk “multi streams” där du streamar till flera plattformar samtidigt.

Program för livestreaming på mac. Utrustning för livestreaming när du ska göra proffsiga livesändningar.

Du kan göra inspelningar och streama i fler format och upp till 4K upplösning. Det brukar jag personligen oftast använda på Youtube och när jag spelar in för att få riktigt krispig och skarp bild.

Använder du Ecamm i ett Zoom möte ska du hålla upplösningen till 720p för att få bästa bilden. Zoom komprimerar annars sönder bilden och du kan uppleva att det laggar.

Du kan använda Ecamm för att skapa olika ”scener” som du sedan enkelt skiftar emellan under live sändningen.

Exempel:

  • Scen 1 – Kamerabild halvkropp med logotype uppe i högra hörnet
  • Scen 2 – Inzoomad kamerabild ansikte med namnskylt i nederkant
  • Scen 3 – Delad skärm med kameracirkel ovanpå i övre vänstra hörnet samt logotype i högra hörnet
  • Scen 4 – Videouppspelning med vinjettmusik och rörlig grafik

Med Ecamm kan du också lägga upp egen grafik, logotype, bilder, PDF:er och presentationer samt spela upp videofiler. Ett fulländat produktionsverktyg för livestreams på Mac enligt mig.


vMIX för PC

Med vMix för PC-datorer har du en komplett produktionsmiljö för dina LIVE-sändningar. Programmet är däremot tungt och kräver att du har en dator med rejäl prestanda för att att det ska fungera.

Jag valde ändå att ta med vMix i min genomgång här eftersom jag vet att en del myndigheter och organisationer använder det. Bl a MSB som jag blivit anlitad av för att konsultera kring deras video- och webinarstudio i Karlstad.

Med vMix kan du sända live på Facebook, Youtube osv samt skapa multistreams och använda det ihop med ditt webinarprogram och Zoom möten.

vMix ger en känsla av “TV-produktion” där du skapar olika ”scener” på liknande sätt som i Ecamm (se ovan).

Programmet lämpar sig bäst när du vill styra funktioner på detaljnivå och jobba med mer avancerade automationer.

Personligen tycker jag att vMix är ganska rörigt och även jag som är väldigt tekniskt intresserad och van att jobba med produktionsprogram tycker vMix är ganska krångligt.

Min rekommendation är därför att du använder Ecamm (på Mac) eller OBS (på PC) som vi ska titta på här nedanför istället.


OBS Project för PC och Mac

Programmet OBS Studio är open source och gratis att använda. Det har funktioner för livestreaming, webcam (Zoom möten) och inspelning.

Programmet är populärt bland Youtubers och streamers som ska sända live när de spelar spel.

Du kan skapa egna ”scener” i OBS studio på liknande sätt som med programmen ovanför, men generellt är det en lite längre inlärningskurva innan man blir kompis med OBS Studio.

Vill du ta en genväg rekommenderar jag vår OBS Project krångligare att sätta upp.

Varje scen kan ha flera ”källor” (sources) och du behöver lägga upp minst en scen med din kamera och din mikrofon innan du kan börja sända live med OBS studio.

3. Bästa mikrofonen för livestreaming

Du måste höras klart och tydligt när du streamar live. Satsa därför på en riktigt bra livestream mikrofon. Använd inte den inbyggda mikrofonen i datorn!

Ska du sitta vid ett bord med din dator kan du använda en bordsmikrofon på stativ. Det kan vara en enklare USB-mikrofon om du är själv eller två XLR-mikrofoner samt ett ljudkort om ni är två som ska livestreama ihop.

Livestreaming mikrofon med USB-kontakt

En enkel lösning för att få bra ljud på dina livestreams är att använda en Blue Yeti USB-mikrofon.

Mikrofonen är plug-and-play, vilket innebär att du bara behöver plugga i USB-kontakten i datorn för att se den i ditt livestreaming program.

Fördelen med Blue Yetin är bl a att den är robust, att du kan styra om du vill spela in framifrån, fram- & bakifrån eller helt rundtagande. Den har även en AV/PÅ-knapp samt utgång för hörlurar.

Blue Yeti mikrofonen går att ställa direkt på bordet med stativet som följer med eller med ett lite högre stativ som Rode DS2.

Vill du placera mikrofonen i en annan vinkel går den även att sätta i en mikrofonarm som du fäster i bordskanten.

Jag har en Blue Yeti själv och den har använts på många livesändningar genom åren. En bra mikrofon som inte kostar skjortan.

Länk: Blue Yeti på Amazon

Bästa webinarmikrofonen med USB-kontakt, Blue Yeti. En smidig och lättanvänd USB mick med bra ljud för webinar.

Trådlös mikrofon för livestreaming

Behöver du vara mer rörlig under dina livesändningar ska du satsa på en trådlös mikrofon istället.

Jag har en Rode Wireless Go till min Sony kamera och den fungerar fint. Finns även som Rode Wireless Go II (se bilden) om ni är två som ska prata. Populär trådlös mikrofon för livestreaming och videoproduktioner.

Länk: Rode Wireless Go på Amazon

Bästa trådlösa mikrofonen för webinar, Röde wireless Go 2

Tillbehör: Det behövs ett ljudkort för att koppla in Rode Wireless Go direkt i datorn. Du kan antingen använda ett vanligt podcastljudkort eller en enklare USB-sticka som Ugreen – Amazon länk.

4. Kamera för Livestreaming

Du kan använda en USB kamera direkt i datorn för dina livestreams. De ger en okej bildkvalité utan att nå fram till proffsnivå.

Det kan ändå vara en bra ingångsnivå för att få bättre produktionskvalité utan att spränga budgeten.

USB-kameror för livesändningar kostar från ca 750kr och uppåt. Vi har goda erfarenheter av Logitechs kameror som vi använt tidigare både för livestreaming och inspelning av onlinekurser.

Vill du däremot ha högsta videokvalité på dina livestreams ska du använda en systemkamera eller “mirror less” kamera. Det här är kameror där du kan byta lins och objektiv för att få mer skärpedjup och inramning.

Sony ZV E10 vloggkamera

Det här är en personlig favorit och vi har 2st Sony ZV E10 kameror i vår egen livestreaming studio. Det här är en kompakt systemkamera med utbytbara linser.

Den har smartfokus och även “produktfokus”, vilket innebär att du kan hålla upp ett föremål mellan dig och kameran och få fokus att flytta till det föremålet automatiskt.

Det är praktiskt när man vill visa upp mindre produkter eller föremål under en livestream på ett enkelt sätt. Sony ZV E10 går att koppla in direkt i datorn via USB-kontakten och använda som en vanlig webbkamera.

Sony ZV-E10 köper man med eller utan lins, dvs endast kamerahuset. Du behöver såklart välja till en lins som kommer fungera bra för dina livestreams.

Jag rekommenderar att du antingen väljer en APS-C Kamera Lins, Sony Mount 16-50mm lins eller en Sony SEL-1018 Ultra Wide Zoom lins. Vi använder båda linserna själva ihop med våra SonyZV-E10 kameror.

Det jag gillar med APS-C linsen är att den är snabb att hitta fokus och gör kameran mer kompakt, vilket är perfekt om du ska flytta runt din utrustning. Den kostar ca 3500kr.

Fördelen med Sony SEL-1018 Ultra Wide Zoom linsen är framförallt att jag snabbt kan skifta mellan inzoomat och “vidvinkel”-läge samt att det är lätt att få suddig bakgrund (“Skärpedjup”) vilket gör att det ser mer proffsigt ut. Linsen kostar ca

Länk till kamera : Sony ZV-E10 på Amazon

Vloggkamera för webinar och onlinemöten. Kamera för onlinekurser med 4k kvalité

Valfritt tillbehör: Vill du ha absolut bästa bilden från din SonZV-E10 kamera ska du använda en Elgato CamLink mellan kamera och dator.

ObsBot Tiny 4K USB kamera

Koppla in kameran i USB-C porten på din dator och starta upp livestreaming programmet. Det här är en Plug-and-play kamera som datorn hittar automatiskt så fort du kopplat in den.

Det som gör ObsBot Tiny unik är AI funktionerna som gör att kameran kan följa dig när du rör dig i rummet. Du kan även låsa positionen och zooma in/ut genom hand gester.

Kameran ger mycket bra bildkvalité och passar både när du är själv eller om ni är flera som medverkar i livestream. ObsBot Tiny blir din egen kameraproducent som både följer dig och zoomar in och ut för att skapa mer liv i din presentation.

Länk: ObsBot på Amazon

5. Övrig utrustning för livestreaming

Stabil internetuppkoppling

Det kan kännas självklart men jag rekommenderar ändå att du kontrollerar hastigheten på din uppkoppling innan du startar din livesänding.

En mätning med Bredbandskollen visar om du har tillräckligt snabb uppkoppling för din livestream.

Bra att veta: Generellt kan man säga att en stream kräver mellan 5-10MB/s i hög upplösning.

Om du streamar via program i din dator till flera plattformar samtidigt innebär det 5-10MB/s per plattform. Har du en uppkoppling med 100/100 klarar du multistreaming till 4-5 kanaler samtidigt.

Ett bra riktmärke är att både upp- och nedhastigheten bör vara minst 7 Mbps (Megabit per sekund) för att säkerställa att du får bra kvalité på din stream.