Varför välja WordPress?

Flexibiliteten och skalbarheten som du får med WordPress är i praktiken oändlig. Du behöver inte vara utvecklare för att använda det, men du kan också låta en byrå bygga en sida som du sedan tar över och administrerar och till och med bygger vidare på själv. Så frågan "Varför välja WordPress när det finns färdiga lösningar?" blir snabbt irrelevant.

I Podcastavsnittet pratar vi om hur WordPress är uppbyggt i 3 lager och här kan du läsa och se visuellt vad det egentligen innebär.

Hemsidor i WordPress byggs i 3 lager

1. WordPress Core - I botten, det som är motorn och grunden i hemsidan, ligger WordPress Core. Det här installerar du enkelt via ditt webbhotell genom en sk "one click installer" och tar inte mer en ett par minuter. Då får du en installation som hämtas från WordPress.org, vilket ger dig full flexibilitet att bygga vidare som du vill.

(Notering: Inte att förväxlas med wordpress.com, vilket inte är samma sak och inte är lösningen vi rekommenderar)

I din grundinstallation av WordPress Core behöver du göra en rad grundinställningar som bl a inkluderar att sätta rätt tidszon, permalänkar, hur du hanterar kommentarer, vilken sida som ska vara din startsida osv.

2. Designtema - I mitten ligger designtemat, dvs utseendet och det första man ser och kanske också tänker på när man pratar hemsidor. Det är här du ska se till att få en snygg, mobilanpassad och användarvänlig hemsida som hjälper dig generera flera leads och kunder.  

Tack och lov behöver du inte vara utvecklare för att bygga en hemsida i WordPress utan det finns färdiga designteman som du kan välja mellan. Här är det lätt att lockas av alla gratisteman som finns, men de kan orsaka en rad problem både direkt och längre fram.

Så för att säkerställa funktion och driften av din hemsida framöver rekommenderar vi att du lägger några kronor på ett betaltema. Ett bra alternativ som vi ofta hänvisar till och även utbildar i är DIVI från Elegant Themes (affiliate länk). 

Det har ett lättanvänt dra-släpp verktyg (DIVI-byggaren) och över 900 olika färdiga designer att välja mellan, vilket gör det enkelt och snabbt att få till en riktigt snygg design.

Vill du lära dig bygga en hemsida i WordPress och använda designtemat DIVI? Då passar abonnemanget hos Hillman Academy dig. Gå våra videobaserade utbildningar i egen takt och lär dig steg-för-steg hur det går till. Med ditt abonnemang får du också 20% rabatt på din DIVI-licens, när du köper den genom kursen inne på utbildningsportalen. 

3. Plugins & tillägg - I det översta lagret ligger funktionerna. De lägger du till genom att installera plugins (tillägg) som är byggda för just det ändamålet. Du kan se det som legobitar som man bygger ihop efter behovet.

WooCoomerce är t ex ett populärt tillägg för att bygga webshop i WordPress. I podcastavsnittet ger vi exempel på hur du kan koppla in allt från Klarna, Payson, Stripe, Paypal, Swish m. fl, vilket gör det väldigt flexibelt och du kan få den lösningen som passar dig och din målgrupp bäst.

(Notering: Har du planer på att starta en webhsop i WordPress ska du se till att välja ett designtema som är kompatibelt med WooCommerce. Det är de flesta betalteman, men dubbelkolla det, så att du inte sitter med legobitar som inte passar ihop....)

Om du vill använda WordPress som kursplattform kan LearnDash vara det du söker. Väldigt stilrent och pedagogiskt upplagt med funktioner man behöver för onlinekurser.

Kursportal för WordPress på svenska

Det finns väldigt många plugins och tillägg till WordPress som du kan använda dig av för att få de funktionerna du behöver. 

Men det finns också plugins som hjälper till att optimera dina bilder, hantera backuper och de som gör din hemsida snabbare och säkrare. Sådant man kanske inte tänker på men som också är viktigt att ha med. 

Här finner du länkar till tidigare avsnitt och artiklar där vi pratar mer om WordPress. Passa på och få en större helhetsbild med hjälp av dem.