Guide för att välja autoresponder. Mailchimp eller Mailerlite.

Bloggen innehåller sponsrade länkar

Mailerlite eller Mailchimp för nyhetsbrev?

Skrivet av Greger Hillman |
augusti 21, 2023

Med Mailerlite eller Mailchimp kan du skicka nyhetsbrev, sätta upp automatiserade e-postutskick och bygga din e-postlista. De skiljer sig åt på flera sätt även om priset nog är det första man reagerar på!

Här är snabbversionen:

  • Både MailerLite och Mailchimp skickar nyhetsbrev.
  • MailerLite är betydligt billigare. Vi använder och rekommenderar när du söker ett bra verktyg för nyhetsbrev. Med ett gratiskonto hos Mailerlite kan du samla du 1000 prenumeranter och sedan bygga på när du behöver det.
  • Mailchimp är kraftigt begränsat på gratisnivån. Du måste uppgradera till en betalnivå (från 350kr/mån) för att använda vanliga basfunktioner som bl a automationer. Mailchimp vänder sig i första hand till större företag och organisationer med större budget.

Verktyg för nyhetsbrev

Under alla mina år som onlineföretagare, konsult och ägare av en webbyrå har jag provat många verktyg för nyhetsbrev. Min erfarenhet är att de i grunden gör samma sak – de skickar nyhetsbrev.

Men skrapar man lite på ytan märks det snabbt att e-posttjänsterna skiljer sig en hel del åt.

Ska du använda e-postmarknadsföring på ett effektivt sätt i ditt företag blir det här ett viktigt beslut, så att du får rätt lösning direkt.

Visst, det går att byta men vem har egentligen tid med det?

Jag har genomfört den typen av migrering åt ett par kunder som bytt från Mailchimp till MailerLite och det tar tid. Mycket tid!

När vi migrerade från Active Campaign till MailerLite tog det uppskattningsvis 1500 timmar att genomföra flytten samt sätta upp alla automationer igen.

Otroligt tidskrävande… Men nödvändigt eftersom Active Campaign utvecklade ett storhetsvansinne och dubblade sina priser samtidigt som tjänsten blev sämre och sämre.

Innan vi bytte tjänst gjorde jag en grundlig genomgång av 10 olika verktyg för nyhetsbrev. Resultatet av mina tester och utvärdering är att MailerLite är bäst i klassen.

Det gäller både funktioner och kompabilitet. Men även pris och “Sender Score“, vilket påverkar hurvida dina mail levereras till inkorgen eller ej.

Med ett godkänt test hos Sender Score kommer dina nyhetsbrev till inkorgen i större utsträckning.

Mailerlite – för nyhetsbrev och automationer

Det finns mycket som talar för MailerLite när du ska börja bygga din e-postlista och skicka nyhetsbrev. Du starta upp ett konto gratis på MailerLite och samla upp till 1000 kontakter på ditt konto innan du behöver börja betala för tjänsten.

Gratisnivån kommer med några mindre begränsningar som kan låsas upp med en betalnivå, men till skillnad mot Mailchimp (se nedan) så kan du skapa automationer även på gratisnivån. En viktig funktion för att få grunden i din e-postmarknadsföring på plats.

Med MailerLite skapar du både enstaka utskick och automatiserade sekvenser i ett stilrent gränssnitt. Det märks att de har ägnat mycket tid åt att skapa en bra användarupplevelse. Även om programmet är på engelska skickar dina kampanjer på svenska i MailerLite med lätthet.

Funktioner i Mailerlite

  • En tydlig Dashboard – Här får du en överblick på dina kampanjer och kan se statistik både kring öppnings- och klickfrekvenser. Viktig data för att kunna mäta dina resultaten av dina mailkampanjer.
  • Skapa kampanjer – Du kan göra utskick med nyhetsbrev direkt eller tidslägga vid ett senare tillfälle. Med en RSS-kampanj kan du också låta MailerLite skicka ett utdrag från dina senaste blogginlägg helt automatiskt.
  • Dina prenumeranter – I MalierLite samlas alla prenumeranter på en lista. Du delar enkelt in listan i olika grupper, vilket underlättar när du t ex vill samla kunder i en grupp och leads i en annan grupp.
  • Formulär för att prenumerera – Det finns 4 typer av formulär i MailerLite som alla hjälper dig bygga din e-postlista. Du kan bl a välja mellan Popups, banners och inbäddade formulär. Med ett betalkonto kan du också skapa sk Promotion formulär men det känns inte helt nödvändigt eftersom de övriga alternativen (gratis) har det man behöver.
  • Landningssidor – Det här är en smidig funktion om du t ex vill ta anmälningar till en kommande kurs eller om du har skapat en lead magnet som ska skickas ut automatiskt från MailerLite via en sk automation (flöde).

Automationer i Mailerlite

Skapa automationer med visuella flöden i MailerLite eller Mailchimp. Principerna är detsamma även om du betalar mer för Mailchimp.

En av styrkorna med MailerLite är det visuella verktyget du använder för att skapa dina flöden och automationer med.

Du kan använda sk ”Condition logic” för att styra vilka mail som skickas ut till respektive prenumerant baserat på vad de har gjort (eller inte gjort) tidigare i flödet.

Vill du t ex låta varje ny prenumerant få ett erbjudande per mail från dig går det att sätta upp en automation som sköter det helt själv.


Koppla ihop MailerLite med WooCommerce & SureTriggers

Har du byggt en webshop i WordPress och WooCommerce kan du integrera den direkt med MailerLite.

Det innebär att du kan få alla dina webshopkunder importerade till MailerLite automatiskt, så att du kan följa upp via automationer och nyhetsbrev.

Behöver du fler funktioner kan du koppla ihop MailerLite med andra system genom SureTriggers, ett program som “klistrar ihop” olika system som normalt sett inte fungerar ihop.


MailerLite Expert i Sverige

Greger Hillman och Hillman Academy är verifierade MailerLite experter. Vi erbjuder både MailerLite kurs på svenska samt coaching och vägledning i MailerLite till dig som behöver mer handgriplig hjälp.


Om Mailchimp

Under 2019 gjorde Mailchimp om sin prismodell helt och hållet, vilket har fått många att söka andra alternativ istället.

Mailchimp har kommit en bra bit på vägen mot deras vision att bli en allt-i-ett lösning för din digitala marknadsföring. Man har lanserat en rad nya funktioner som finns på deras betalnivåer.

Den tidigare generösa gratisnivån hos Mailchimp har däremot blivit mer eller mindre värdelös eftersom man endast kan göra enstaka utskick på sin lista. Du kan inte skapa några automationer på gratisnivån längre utan du behöver betala för den funktionaliteten (från ca 250kr/mån).

De stora begränsningarna i funktionalitet på gratisnivån gör att många startups, egenföretagare och entreprenörer söker andra alternativ. Det är också inom det segmentet som MailerLite (se ovan) har tagit en stor del av marknaden från Mailchimp.

Funktioner i Mailchimp

Mailchimp är ett “allt-i-ett” system för din digitala marknadsföring och har en rad funktioner som går en bra bit förbi vad man behöver i ett verktyg för att skicka nyhetsbrev.

Mailchimp funktioner på svenska
  • Kontrollpanelen är tydlig och ger dig en samlad överblick kring dina kampanjer och automationer. Du kan också se genererad försäljning via e-handel om du kopplat till den funktionaliteten.
  • Skapa kampanjer – Det finns 6st olika typer av kampanjer i Mailchimp. Allt från att skapa vanliga nyhetsbrev och automatiserade e-postflöden till att sätta upp annonskampanjer på Google och skicka fysiska vykort till dina prenumeranter.
  • Annonsera på Google – Du kan skapa Re-marketing kampanjer direkt inne i Mailchimp och visa riktade annonser till de som besökt din webbplats tidigare.
  • Annonsering på Facebook och Instagram – Du kan också sätta upp enklare annonskampanjer på som visas på Facebook och Instagram genom Mailchimp.
  • Dina målgrupper i listor – Hos Mailchimp kan du ha flera listor med prenumeranter. Det underlättar när man behöver separata listor för t ex prospects respektive kunder. Har du samma person på flera listor räknar Mailchimp den uppgiften flera gånger. Dvs en person kan bli 3 personer om uppgifterna ligger med på 3 listor. Det betyder att du får betala 3 gånger för samma uppgift vilket känns väldigt konstigt.
  • Formulär och popups – Precis som man kan vänta sig så kan du skapa banners. popups och inbäddade formulär med Mailchimp. Med gratisnivån hos Mailchimp har du ingen möjlighet att skräddarsy vilka mail som går iväg när man fyllt i sina uppgifter i formuläret. Det går däremot att göra med stor precision med ett betalkonto hos Mailchimp.
  • Landningssidor – Du kan skapa unika landningssidor för t ex kursregistreringar och resor med landing pages i Mailchimp. Om du lägger till din Facebookpixel på landningssidan kan du dra nytta av Re-targeting annonsering på FB & Instagram också.
  • Mobilapp – med appen kan du skapa och hantera utskick via läsplattan och till och med använda den för att registrera nya prenumeranter direkt på en lista. Smidigt om man står på en mässa eller är på nätverksträff och vill erbjuda ett enkelt sätt att bli prenumerant.

Integreringar med Mailchimp

När du väljer e-posttjänst behöver du tänka både här och nu, men också på framtiden. Vilka system kommer du använda på sikt och hur ska de fungera ihop. Som tur är integrerar redan Mailchimp med en lång rad program och tjänster som bl a Google Sheets, WooCommerce och Zapier.

Vanliga frågor om program för nyhetsbrev

Är Mailerlite eller Mailchimp bäst?

Driver du ett företag, en startup, en förening eller ansvarar för nyhetsbreven på en organisation i Sverige är MailerLite det bästa alternativet 99 av 100 gånger.

Mailchimp har bytt inriktning mot större företag och organisationer som vill betala 1000-tals kronor varje månad för funktioner som man får gratis hos MailerLite.

Sammanfattning av MailerLite vs. Mailchimp

Både MailerLite och Mailchimp är robusta och moderna tjänster för att skicka nyhetsbrev och skapa automationer. Det som skiljer dem åt är framförallt pris och att gratisnivån är generös hos MailerLite och låst hos Mailchimp.

Börja skicka nyhetsbrev

Ska du börja skicka nyhetsbrev kan du använda ett gratiskonto hos MailerLite. Där kan du samla 1000 kontakter och dessutom sätta upp automationer, landningssidor och quiz. Perfekt för både företag och föreningar.

Utbildningsprogram för företag online.

UTBILDNING

HÅLLBART ONLINE

Lär dig synas och sälja online med Hillman Business Bootcamp.
Business Bootcamp

Hillman Academy

Utbildning, vägledning och support i ett medlemskap.
Läs mer