Bygg WordPress hemsidan själv
Dags att bygga hemsida i Wordpress? Då har du kommit rätt. Här kan du se vad du behöver och hur du kommer igång med din egen Wordpress hemsida.
Välja kursplattform till onlinekursen

Egen WordPress hemsida

Det är enkelt att börja bygga en WordPress hemsida själv. Du behöver varken vara webbdesigner eller utvecklare utan med ett bra webbhotell, ett domännamn och en WordPressinstallation har du en bra grund att utgå från. 

Men det finns också några fallgropar som du bör undvika eftersom det kan bli kostsamt längre fram. Så här får du tips på vad du ska tänka på när du ska göra hemsidan själv i WordPress.

Vad kostar en WordPress hemsida?

Anlitar du en webbyrå bör du ha en hemsidebudget på minst 20-30 000kr och uppåt. Kostnaden beror bl a på vilka funktioner du vill att de ska lägga till och hur pass avancerad webbplatsen ska vara.

När du bygger hemsidan själv blir det såklart billigare. Du kommer märka hur flexibelt WordPress är och vilka möjligheter du har att bygga på med nya funktioner när du väl behöver dem. Utan att behöva koda eller vara utvecklare.

Men frågan är vad det kostar att bygga en hemsida i WordPress själv och också vad det är som kostar? För att ge dig en tydlig bild kring kostnaderna ska du titta på videon om budget nedanför.  (Hämtad ur kursen Bygg egen hemsida i WordPress

Wordpress hemsida - bygg din egen webbplats

5 steg till att bygga WordPress hemsida

Här ser du vad du behöver för att komma igång med hemsidan i WordPress. Du behöver inte vara utvecklare eller kunna koda för att bygga en snygg hemsida, utan du kan dra nytta av färdiga designmallar och dra-släpp verktyg som gör jobbet enklare.

1. WEBBHOTELL & SSL-certifikat

Du behöver webbhotellet för att lagra filerna som driver din wp-hemsida. Det är också där du sätter upp dina e-postadresser och ansluter SSL-certifikatet som du får från webbhotellet.

 

*SSL-certifikat är ”hänglåset” du ser högst upp vid webbadressen som också ska börja med https, vilket innebär att SSL-certifikatet är aktiverat. Alla moderna webbhotell erbjuder gratis SSL-cerfitikat. 

 

2. DOMÄNNAMN

Domännamnet är adressen man knappar in för att besöka din hemsida. Du väljer och köper det direkt via ditt webbhotell. Du kan ha flera hemsidor och domäner på samma webbhotell. 

3. INSTALLERA WORDPRESS

Du startar upp WordPress direkt inne på ditt webbhotell med ett par knapptryck. I samband med det väljer du användarnamn och lösenord.

Tips: Använd inte ”Admin” som användarnamn och välj ett lösenord med olika tecken för en högre säkerhet

4. DESIGNTEMA

Du använder ett designtema för att få en snygg design på din hemsida. Vi rekommenderar definitivt att du lägger några kronor på ett betaltema, så att du använder något som även kommer fungera bra i framtiden.

[VIDEO]: Skapa snygg WordPress design på 10 minuter

Följ med och titta över axeln när Greger byter ut Wordpress bloggdesign mot en professionell design på bara 10 min. Du behöver inte vara webbdesigner eller utvecklare för att bygga hemsida i WordPress

5. NYA FUNKTIONER MED WORDPRESS TILLÄGG

En av styrkorna med WordPress är att du kan bygga på med funktioner utifrån det du behöver. Med över 58 000 tillägg att välja mellan så finns det mesta du kan tänkas behöva till hands.

Behöver du t ex lägga till en webshop, en kalender, ett formulär, sociala media ikoner eller Google maps på din webbplats? Då använder du tilläggen för det.

Enkelt att bygga WordPress hemsida?

Med vår onlinekurs ”bygg en hemsida med WordPress” ger dig steg för steg instruktioner, via tydliga videolektioner på svenska. Ett säkert sätt att få upp din egen WordPress hemsida med ett priffsigt resultat.

ONLINEKURS

BYGG EN HEMSIDA MED WORDPRESS

Skapa din egen hemsida i WordPress på ett enkelt sätt, helt utan förkunskaper! Efter genomförd kurs har du en snygg och funktionell hemsida som håller lång tid framåt. 

Om WordPress

WordPress är världens största Content Management System som utvecklats från bloggverktyg till komplett hemsidelösning under de senaste 10-15 åren. Enligt en rapport från NetCraft finns det ungefär 1,47 miljarder webbplatser online idag. Av dessa drivs ca 30% med WordPress.

Ett Content Management System, eller CMS, är ramverket och strukturen för hur man hanterar innehåll. Det kan vara t ex ett bokningssystem eller som här, systemet som används för att bygga och redigera en hemsida.

 Wordpress är Open Source Software, vilket innebär att man får använda det fritt utan kostnad. Det här har också bidragit till att göra WordPress (WP) till världens största CMS.

I en rapport från  W3techs kan man läsa att WordPress används som CMS på 60,2% av alla webbplatser.

En titt på BuiltWith, vilket är en tjänst där man kan se hur hemsidor är uppbyggda, visar att WordPress står för 49% av alla CMS installationer.

Även om siffrorna varierar så är det tydligt att WordPress är det dominerande Content Management Systemet i världen. Det används mer än Wix, Square space, Hemsida24, Shopify, Joomla och Drupal tillsammans!

 

 

Skillnader mellan WordPress.com och WordPress.org

Man kan köra fast snabbt med WordPress om det blir fel från början. Du kan antingen använda ett webbhotell och installera Worpdress eller gå till WordPress egna webbhotell och starta din sida där. Väljer du fel blir du inlåst i ett begränsat system så titta på videon för att lära dig vad du ska välja. Det är stora skillnader mellan WordPress.org och WordPress.com.

Läs mer om skillanderna i WordPress egen dokumentation här: https://wordpress.com/sv/support/com-vs-org/

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Chattfunktion på hemsidan

Chattfunktion på hemsidan

Har du funderat på att lägga till en chattfunktion på hemsidan? Den kan bl a ge dig en möjlighet att fånga frågor som dina potentiella kunder har innan de avgör om de ska köpa eller ej. Det finns strategier du kan använda för att hjälpa din målgrupp gå från intresserade till kunder just med hjälp av chattfunktionen på hemsidan.

läs mer
Testa hemsidan på 5 sekunder

Testa hemsidan på 5 sekunder

Du är expert på det du erbjuder i ditt företag. Du vet exakt vad du erbjuder och hur dina produkter och tjänster kan hjälpa din målgrupp. Men vet målgruppen om det och kommunicerar du detta tydligt på din hemsida?

läs mer
Kursplattform vs Hemsida i WordPress

Kursplattform vs Hemsida i WordPress

Ska man lägga kursplattformen på samma installation som ”den vanliga hemsidan”? Det korta svaret är: Nej, definitivt inte! I den här artikeln och podcastavsnitttet förklarar vi varför.

läs mer