ARTIKEL & PODCASTAVSNITT

Byta tema på WordPress hemsida
Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.
Välja kursplattform till onlinekursen

HILLMAN PODDEN

I DET HÄR AVSNITTET

Vill du byta tema på din WordPress hemsida passar den här podden och artikeln dig som hand i handske. Du hör hur du undviker det absolut vanligaste misstaget när man ska byta designtema och du får också tips på hur du använder video på hemsidan på rätt sätt, så att den inte blir långsam.

PRENUMERERA: ACAST | APPLE PODCASTS | SPOTIFY

Temat i WordPress sätter designen

Temat på din hemsida i WordPress hanterar designen, dvs utseendet och funktioner som mobilanpassning, logotype och grafisk profil. Ska du bygga om din hemsida kan du  antingen redigera temat eller byta ut det mot ett annat tema i WordPress. 

Redigera wordpress tema

Alla designteman i WordPress går att redigera genom temainställningarna. Vad du kan redigera och på vilket sätt skiljer sig däremot mycket beroende på vilket designtema du använder.

Generellt kan man säga att gratisteman är mer begränsade och man behöver ha kunskaper inom CSS och HTML för att göra förändringar i designen som fungerar både på dator och mobil.

Använder du istället DIVI-temat har du stora möjligheter att ändra din design utan att behöva skriva en enda rad kod.

DIVI är ett av världens mest populära designteman för WordPress. Vi använder det själva här på HillmanAcademy.se. Det är också en viktig byggsten i onlinekursen ”Bygg en hemsida i WordPress” där du lär dig sätta upp din egen hemsida. 

HUR BYTER MAN TEMA?

Man går till Utseende › Tema › Lägg till tema › Ladda upp. Men innan du gör det bör du läsa vidare här nedanför så att du inte står med en webbplats som ser konstig ut. 

Läs mer: Vilket designtema ska man välja?

Problemet uppstår om du redan har en hemsida i WordPress som du vill byta utseende på. Tyvärr går det inte att byta designtema rakt av utan att det ser riktigt dåligt ut. Självklart något man vill undvika på en hemsida som är ansiktet utåt för företaget, eller hur?

Lösningen är att du låter nuvarande hemsida ligga kvar medan du jobbar med det nya temat och utseendet från en kopia.

Det kan du antingen göra genom att sätta upp en subdomän hos ditt webbhotell (exempel: nysida.mindomän.se) och ladda in din kopia där för bearbetning.

Eller så laddar du ner kopian av webbplatsen till din dator och redigerar den lokalt i datorn med Local By Flywheel.

När du är klar med den nya designen laddar du upp och byter ut den gamla hemsidan mot din nya design.

  Video på hemsidan

  I podden hör du varför du inte ska ladda upp dina videor direkt till hemsidan (lyssna ovan). Istället finns det metoder som både hjälper dig skydda dina videor men också öka spridningen på dina videor. 

  Läs mer: Skydda dina videor från att spridas fritt

  Vill du skydda dina videor kan du använda videotjänsten Vimeo för det. Det är samma tjänst som vi använder för alla videor vi har inne på utbildningsportalen.

  Vill du däremot få maximal spridning på dina videor i marknadsföringssyfte kan du dra nytta av Youtube. Google äger Youtube och visar också sökresultat från Youtube när man söker på Google. Har du dessutom sökmotoroptimerat dina Youtubevideor kan du nå fina resultat med dem en lång tid framöver.

  ONLINEKURS

  BYGG EN HEMSIDA MED WORDPRESS

  Skapa din egen hemsida i WordPress på ett enkelt sätt, helt utan förkunskaper! Efter genomförd kurs har du en snygg och funktionell hemsida som håller lång tid framåt. 

  ONLINEKURS

  DIVI OCH WORDPRESS

  I den här kursen lär du dig använda DIVI-temat från Elegant Themes, ett av världens mest populära designteman för WordPress.  Efter genomförd kurs är du välbekant med DIVI-funktionerna som gör det enkelt att skapa snygga och funktionella sidor i WordPress.

  INSPIRATION OCH INFORMATION

  Fler artiklar och podcastavsnitt

  Bygg WordPress hemsidan själv

  Bygg WordPress hemsidan själv

  Dags att bygga hemsida i Wordpress? Då har du kommit rätt. Här kan du se vad du behöver och hur du kommer igång med din egen Wordpress hemsida.

  läs mer
  Nya funktioner med WordPress plugins

  Nya funktioner med WordPress plugins

  En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.

  läs mer