Byta tema i WordPress

Artikeln innehåller annonslänkar

Du kan byta tema på din hemsida i WordPress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

Välja kursplattform till onlinekursen

WordPress temat styr designen

Temat på din hemsida i WordPress hanterar designen, dvs utseendet och funktioner som mobilanpassning, logotype och grafisk profil. Ska du bygga om din hemsida kan du  antingen redigera temat eller byta ut det mot ett annat tema i WordPress.

Det är vanligt att gratis teman är kodade av en utvecklare som inte tagit hänsyn till vad som enkelt förklarat anses vara ”standard” i WordPress communityn.

Det innebär att man behöver lägga lite tid på att se till att det nya designtemat visar ditt innehåll på ett snyggt och korrekt sätt.

Ett vanligt misstag är att man valde ett gratis WordPress tema som såg bra ut, men med tiden blir det problem när utvecklaren övergett temat och det antingen hackas eller saknar stöd för andra funktioner i WordPress som webshop, formulär, bildgallerier osv.

Redigera wordpress tema

Alla designteman i WordPress går att redigera genom temainställningarna. Vad du kan redigera och på vilket sätt skiljer sig däremot mycket beroende på vilket designtema du använder.

Generellt kan man säga att gratisteman är mer begränsade och man behöver ha kunskaper inom CSS och HTML för att göra förändringar i designen som fungerar både på dator och mobil.

Använder du istället DIVI-temat har du stora möjligheter att ändra din design utan att behöva skriva en enda rad kod.

DIVI är ett av världens mest populära designteman för WordPress. Vi använder det själva här på HillmanAcademy.se. Det är också en viktig byggsten i onlinekursen ”Bygg en hemsida i WordPress” där du lär dig sätta upp din egen hemsida.

Hur byter man tema i WordPress?

Du kan byta designtema i WordPress genom att gå till Utseende › Tema › Lägg till tema › Ladda upp. Men innan du gör det bör du läsa vidare här nedanför så att du inte står med en webbplats som ser konstig ut.

Läs mer: Vilket designtema ska man välja?

Problemet uppstår om du redan har en hemsida i WordPress som du vill byta utseende på. Tyvärr går det inte att byta designtema rakt av utan att det ser riktigt dåligt ut. Självklart något man vill undvika på en hemsida som är ansiktet utåt för företaget, eller hur?

Lösningen är att du låter nuvarande hemsida ligga kvar medan du jobbar med det nya temat och utseendet från en kopia.

Det kan du antingen göra genom att sätta upp en subdomän hos ditt webbhotell (exempel: nysida.mindomän.se) och ladda in din kopia där för bearbetning.

Eller så laddar du ner kopian av webbplatsen till din dator och redigerar den lokalt i datorn med Local By Flywheel.

När du är klar med den nya designen laddar du upp och byter ut den gamla hemsidan mot din nya design.

  ONLINEKURS

  BYGG EN HEMSIDA MED WORDPRESS

  Skapa din egen hemsida i WordPress på ett enkelt sätt, helt utan förkunskaper! Efter genomförd kurs har du en snygg och funktionell hemsida som håller lång tid framåt.

  ONLINEKURS

  DIVI OCH WORDPRESS

  I den här kursen lär du dig använda DIVI-temat från Elegant Themes, ett av världens mest populära designteman för WordPress.  Efter genomförd kurs är du välbekant med DIVI-funktionerna som gör det enkelt att skapa snygga och funktionella sidor i WordPress.

  INSPIRATION OCH INFORMATION

  Fler artiklar och podcastavsnitt

  DIVI rabatt

  DIVI rabatt

  DIVI temat är ett av världens mest populära teman till Wordpress. Det är byggt av Elegant Themes. Med DIVI-temat kan du skapa din hemsida i Wordpress utan tidigare kunskaper...

  läs mer
  Skapa WordPress hemsida

  Skapa WordPress hemsida

  Dags att bygga hemsida i Wordpress? Då har du kommit rätt. Här kan du se vad du behöver och hur du kommer igång med din egen Wordpress hemsida.

  läs mer