Ta backup på WordPress hemsidan!

Artikeln innehåller annonslänkar

En enkel åtgärd för att förebygga problem med din hemsida är att säkerhetskopiera WordPress med jämna mellanrum.  När du håller en egen backup på hela din webbplats kan du enkelt återställa den om något oförutsett skulle inträffa. Med en egen backup av WordPress kan du också enkelt flytta hela hemsidan till ett annat webbhotell med bara några knapptryck.

Välja kursplattform till onlinekursen

BACKUP AV WORDPRESS HEMSIDA

Du har ett visst skydd automatiskt via ditt webhotell som tar backup på din databas vilket är bra. Samtidigt kan man inte enbart luta sig mot den backupen eftersom den inte sparar alla dina filer. Skulle något dessutom hända med webbhotellet (vilket jag upplevt själv) behöver du ha en egen backup säkrad, så att du kan återställa din hemsida, blogg, webshop, kursplattform osv. 

Onlinekurs i Wordpress för att bygga hemsida själv

Bygg din egen hemsida

REGELBUNDEN BACKUP AV WORDPRESS

Du behöver hålla regelbundna backuper av WordPress så att du har möjlighet att återskapa din hemsida om något skulle inträffa. Jag rekommenderar åtminstone en backup per månad, men har du e-handel, webshop eller säljer något annat via WooCommerce bör du ta daglig backup av hela sajten, så att du har all köphistorik säkrad också.

Säkerhetskopiera WordPress hemsidan

Det tar endast 3-4 minuter att skapa en backup i WordPress och det kostar inget heller. Men den stora vinsten är att det ger dig sinnesro att veta att du alltid har en backup om något händer med din hemsida eller webshop.

Du kan dessutom sätta upp automatiska backuper som sköter dagliga, veckovis, månadsvis backuper till t ex  Google Drive, Dropbox, Amazon S3 osv.

Publicerar du mycket material i din WordPress sida eller säljer du varor i en webshop där lagerstatus och försäljning ändras dagligen blir det extra viktigt med backuper. Då är det bra att använda dagliga backuper av hela WordPress, så att du säkrar upp din data ofta.

Sätt en rutin när du jobbar med din WP-sida

Ska du göra någon större förändring i designtemat, lägga till nya plugins eller uppdatera WordPress till senaste versionen? Då är det en god idé att ta en backup på WP-sidan innan du börjar med det.

Hellre backup than sorry!

Jag föredrar ”Hängslen och svångrem”, dvs att planera för det oförutsedda när jag jobbar i WordPress. Plattformen är oftast stabil men det finns tillfällen då sidans olika delar inte är helt kompatibla med varandra. Det sker sällan helt plötsligt utan man kan stöta på det bl a i samband med uppdateringar. Oftast påverkar det inte din möjlighet att åtgärda felet men det händer också att man blir helt utlåst från sidan som slutar att fungera.

 

Då är det väldigt bra att ha en backup som man kan backa bak till. Skulle du råka ut för det kan du alltid kontakta ditt Webbhotell. Har de bra kundsupport kan de hjälpa dig lösa problemet direkt, men det är inte alltid möjligt.

Då är det väldigt bra att hålla en komplett backup av WordPress sidan själv, så att du kan återställa din sida och få den online igen.

 

Onlinekurs i Wordpress för att bygga hemsida själv

Bygg din egen hemsida

Gör en egen backup i WordPress

Kanske har du sett andra guider för att ta backup i WordPress som involverar access till server via FTP och att man laddar ner databasen via cPanel…

Lugn, det inte vad jag föreslår!

Det finns bra lösningar för WP-backuper som är väldigt mycket enklare än så… Du behöver ett plugin och sedan kan du ha en komplett backup på 2-3 minuter med ett par knapptryck.

Plugin för backup av WordPress

All In One WP migration – Gör backuper och spara ned på din dator

ONLINEKURS

SÄKERHET & BACKUP 

Den här kursen passar dig som vill hålla din hemsida i WordPress säker och samtidigt lära dig skapa och återställa backuper.
Kursen är uppdelad i pedagogiska videoavsnitt, så att du enkelt kan följa med och göra likadant.

ONLINEKURS

BYGG EN HEMSIDA MED WORDPRESS

Skapa din egen hemsida i WordPress på ett enkelt sätt, helt utan förkunskaper! Efter genomförd kurs har du en snygg och funktionell hemsida som håller lång tid framåt.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Nya funktioner med WordPress plugins

Nya funktioner med WordPress plugins

En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.

läs mer
Byta tema på WordPress hemsida

Byta tema på WordPress hemsida

Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

läs mer