ARTIKEL & PODCASTAVSNITT

Varför välja WordPress?

Flexibiliteten och skalbarheten som du får med Wordpress är i praktiken oändlig. Du behöver inte vara utvecklare för att använda det, men du kan också låta en byrå bygga en sida som du sedan tar över och administrerar och till och med bygger vidare på själv. I den här artikeln beskriver vi hur Wordpress är uppbyggt och vad du behöver.
Välja kursplattform till onlinekursen

HILLMAN PODDEN

I DET HÄR AVSNITTET

I det här avsnittet får du veta varför vi alltid tjatar om WordPress. Plattformen du kan använda när du ska bygga en hemsida, en webbshop, en kursportal osv.

Vi pratar också om varför den lösningen är så pass mycket bättre än andra alternativ. Det här är ett kärt ämne för oss och eftersom hemsidan är en så pass viktig del i din marknadsföring behöver du se till att ha rätt förutsättningar för att den ska fungera som navet i din marknadsföring.

PRENUMERERA: ACAST | APPLE PODCASTS | SPOTIFY

HEMSIDOR I WORDPRESS BYGGS I TRE LAGER

1. WORDPRESS CORE

I botten ligger WordPress Core, det som är motorn och grunden i hemsidan, ligger WordPress Core. Det här installerar du enkelt via ditt webbhotell genom en sk ”one click installer” och tar inte mer en ett par minuter. Då får du en installation som hämtas från WordPress.org, vilket ger dig full flexibilitet att bygga vidare som du vill.

(Notering: Inte att förväxlas med wordpress.com, vilket inte är samma sak och inte är lösningen vi rekommenderar)

I din grundinstallation av WordPress Core behöver du göra en rad grundinställningar som bl a inkluderar att sätta rätt tidszon, permalänkar, hur du hanterar kommentarer, vilken sida som ska vara din startsida osv.

2. DESIGNTEMA

I mitten ligger designtemat, dvs utseendet och det första man ser och kanske också tänker på när man pratar hemsidor. Det är här du ska se till att få en snygg, mobilanpassad och användarvänlig hemsida som hjälper dig generera flera leads och kunder.

Tack och lov behöver du inte vara utvecklare för att bygga en hemsida i WordPress utan det finns färdiga designteman som du kan välja mellan. Här är det lätt att lockas av alla gratisteman som finns, men de kan orsaka en rad problem både direkt och längre fram.

Så för att säkerställa funktion och driften av din hemsida framöver rekommenderar vi att du lägger några kronor på ett betaltema. Ett bra alternativ som vi ofta hänvisar till och även använder själva är DIVI-temat från Elegant Themes.

Titta på Diviguiden här ››

Det har ett lättanvänt dra-släpp verktyg (DIVI-byggaren) och över 900 olika färdiga designer att välja mellan, vilket gör det enkelt och snabbt att få till en riktigt snygg design.

Vill du också använda dig av designtemat DIVI? Vi har ordnat en länk som ger dig 10% rabatt på din DIVI-licens [Klicka här]. Det är en sponsrad länk vilket innebär att du får 10% rabatt på din licens och Elegant Themes betalar oss en slant när du använder länken. Vill du hellre betala fullt pris kan du gå direkt till ElegantThemes.com och handla utan rabatten.

 

 

Onlinekurs i Wordpress för att bygga hemsida själv

Bygg din egen hemsida

3. PLUGINS & TILLÄGG

I det översta lagret ligger funktionerna. De lägger du till genom att installera plugins (tillägg) som är byggda för just det ändamålet. Du kan se det som legobitar som man bygger ihop efter behovet.

WooCoomerce är t ex ett populärt tillägg för att bygga webshop i WordPress. I podcastavsnittet ger vi exempel på hur du kan koppla in allt från Klarna, Payson, Stripe, Paypal, Swish m. fl, vilket gör det väldigt flexibelt och du kan få den lösningen som passar dig och din målgrupp bäst.

 

Kursportal för WordPress på svenska

(Notering: Har du planer på att starta en webhsop i WordPress ska du se till att välja ett designtema som är kompatibelt med WooCommerce. Det är de flesta betalteman, men dubbelkolla det, så att du inte sitter med legobitar som inte passar ihop….)

Om du vill använda WordPress som kursplattform kan LearnDash vara det du söker. Väldigt stilrent och pedagogiskt upplagt med funktioner man behöver för onlinekurser.

ONLINEKURS

BYGG EN HEMSIDA MED WORDPRESS

Skapa din egen hemsida i WordPress på ett enkelt sätt, helt utan förkunskaper! Efter genomförd kurs har du en snygg och funktionell hemsida som håller lång tid framåt.

ONLINEKURS

DIVI OCH WORDPRESS

I den här kursen lär du dig använda DIVI-temat från Elegant Themes, ett av världens mest populära designteman för WordPress.  Efter genomförd kurs är du välbekant med DIVI-funktionerna som gör det enkelt att skapa snygga och funktionella sidor i WordPress.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Nya funktioner med WordPress plugins

Nya funktioner med WordPress plugins

En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.

läs mer
Byta tema på WordPress hemsida

Byta tema på WordPress hemsida

Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

läs mer