WordPress plugins – nya funktioner

Artikeln innehåller annonslänkar

Med WordPress plugins (tillägg) kan du lägga till helt nya funktioner på din hemsida med ett par knapptryck. Du behöver inte vara utvecklare och det tar endast ett par minuter. Läs guiden till nya funktioner med plugins här nedanför.

Välja kursplattform till onlinekursen

WORDPRESS OCH PLUGINS

Man kan likna WordPress plugins med lego. Du tar de bitarna du vill ha och bygger ihop dem så att du får de funktionerna du behöver. T ex webshop, kalender, formulär m.m.

Du behöver varken vara webbutvecklare eller kunna skriva HTML-kod. Det är definitivt en av de stora styrkorna med WordPress plugins, vilket gör det enkelt att skapa hemsida i WordPress själv.

Wordpress plugins

Ett WP-tillägg är lite som att ha en egen anställd utvecklare. Skillnaden är att det oftast är gratis och du kan välja bland  1000-tals plugins som är gratis och installera nya med bara ett par knapptryck.

Använder du ett modernt WordPress tema finns redan många funktioner inbyggda. Men utifrån min egen erfarenhet brukar det ändå alltid saknas något man behöver. Då är lösningen att använda ett WordPress plugin.

Vill du t ex lägga till nya funktioner som en webshop, Sociala media ikoner, bildspel m.m. så finns det plugins för det.

På samma sätt finns det WordPress plugins som hjälper dig göra hemsidan snabbare, mer synlig på Google, som hanterar backuper osv. Du kan välja bland tusentals gratis WordPress plugins direkt via din egen WordPress hemsida.

Onlinekurs i Wordpress för att bygga hemsida själv

Bygg din egen hemsida

Så fungerar WordPress plugins

I videon ser du var du kan hitta nya plugins och hur du installerar och aktiverar nya tillägg. En komprimerad genomgång om WordPress tillägg där du också får veta vad du ska undvika samt hur du kan avgöra om ett tillägg är bra eller dåligt.

Topp 5 WordPress plugins

Jag har skapat hemsidor, webshopar och kursplattformar med WordPress i drygt 20 års tid. Utifrån min erfarenhet finns det några områden man behöver jobba lite extra med för att få en snabb och säker hemsida i WordPress.

Här listar jag mina topp 5 tillägg för WordPress som jag alltid använder på mina webbplatser. Det hjälper hemsidan synas bättre på Google med SEO, optimerar hemsidan för att bli så snabb som möjligt och ser till att jag alltid har en aktuell backup redo om den skulle behövas.

1. Shortpixel Image Plugin

En av de vanligaste orsakerna till att hemsidan laddar långsamt är att bilderna inte är optimerade för internet. Bildfilerna är stora, vilket leder till att sidan upplevs som seg och det tar lång tid att ladda in bilderna. Med ShortPixel löser du det problemet med ett par knapptryck. Det räcker med att du köper ”credits” för 200kr och sedan låter du Shortpixel optimera alla dina bilder automatisk. Tillägget går igenom alla uppladdade bilder och alla bilder du laddar upp i framtiden. En enkel ”set and forget”-lösning som gör din hemsida snabbare. Värt varenda krona!

 

2. WP Super Chache plugin

När din hemsida i WordPress ska laddas in i webbläsaren så händer det en massa saker i bakgrunden. Med WP Super Cache förenklar man det arbetet för webbläsaren, vilket innebär att din hemsida laddar upp snabbare. I kombination med Shortpixel (se ovan) blir hemsidan blixtsnabb vilket är extra viktigt för alla mobilsurfare.

3. Rank Math SEO plugin

Vill du att din hemsida ska synas bra på Google behöver du Rank Math. Tillägget ger dig en visuell guidning som hjälper dig sökoptimera din hemsida. 

Det förutsätter däremot att du vet vad du ska optimera för och hur. duska strukturera din hemsida. Vill du lära dig sökmotoroptimering på riktigt rekommenderar jag att du går vår SEO-kurs online. Den bygger på 20 års erfarenheter inom sökmotoroptimering komprimerat i några timmars utbildning som du kan gå direkt via datorn.

4. Wordfence Security Plugin

Ett plugin som höjer säkerheten på din webbplats. Du aktiverar brandväggen och låter sedan  Wordfence skydda din hemsida. Tillägget kan också begränsa antalet loginförsök, så att man inte kan försöka hacka sig in på din sida. Jag rekommenderar att du använder gratisversionen i första hand. 

5. ALL-IN-ONE WP MIGRATION

Det är alltid bra att ha en egen backup på hemsidan. Med All In One WP Migration sparar du ner en komplett kopia av din sida med ett par knapptryck.

Använd kopian (din backup) för att återställa sidan om det skulle behövas. Eller så kan du använda kopian om du vill flytta hela webbplatsen till en ny domän.

Du kan göra backuper manuellt med gratisversionen. Med betalversionen går det att tidsinställa nya backuper med jämna mellanrum som automatiskt laddar upp dem till din Google Drive, Dropbox och liknande.

 

Bra plugins för WordPress

Många WordPressplugin är gratis och du kan söka upp dem direkt inne på din hemsida genom att:

  1. Gå till Tillägg › Lägg till nytt
  2. Använd sökrutan uppe till höger eller titta bland populära tillägg
  3. Klicka ”installera” på tillägget. duvill använda
  4. Klicka ”aktivera” och ditt nya tillägg är klart att använda

Det finns ca 60 000 gratistilägg hos WordPress att välja bland. Utöver det kan du hitta 1000-tals betalda tillägg som erbjuder mer specifika funktioner.

Du kan hitta många tillägg som har en gratisversion och  en PRO-version där du får betala för att låsa upp fler funktioner. En vanlig affärsmodell bland utvecklare som skapar WordPress tilägg. Man skulle kunna likna det med hur mobilappar kan ha vissa gratisfunktioner medan resten kostar. 

Söker du något väldigt specifikt kan jag rekommendera att du tittar på  CodeCanyon och DIVI marketplace. Det är två populära marknadsplatser för plugins.

Onlinekurs i Wordpress för att bygga hemsida själv

Bygg din egen hemsida

ONLINEKURS

BYGG EN HEMSIDA MED WORDPRESS

Skapa din egen hemsida i WordPress på ett enkelt sätt, helt utan förkunskaper! Efter genomförd kurs har du en snygg och funktionell hemsida som håller lång tid framåt.

ONLINEKURS

WEBSHOP MED WOOCOMMERCE

Med WooCommerce på din hemsida kan du sälja både enstaka produkter eller bygga en stor webbshop. Det här är en steg-för-steg kurs. Efter genomförd kurs har du en färdig webbshop med kortbetalning. Kräver inga förkunskaper.

ONLINEKURS

EGEN KURSPLATTFORM I WORDPRESS

Bygg din egen kursplattform till dina webbkurser. Skydda kursvideor, ta betalt med kort, skicka kvitton med moms, lägg upp obegränsat antal kurser. Efter genomförd kurs har du en komplett kursplattform i WordPress som du äger och kontrollerar till 100%.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Byta tema på WordPress hemsida

Byta tema på WordPress hemsida

Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

läs mer