Du behöver en kursplattform för att sälja dina onlinekurser och medlemskap. Den hanterar dina kursvideor, PDF:er, betalningar, tillgång för kursdeltagare m.m.
Vi får ofta frågor om vilken kursplattform som är bäst. Det beror främst på att vi har lång erfarenhet av e-learning och att skapa och sälja utbildning online.
Många av våra kunder som går Onlinekurs Akademin har också hittat till oss via Google (som du) eller hört oss prata om plattformar i Hillman Podden, vår podcast.
Plattformar för onlinekurser & medlemskap
Jag har jobbat med e-learning under de senaste 15 åren och sett många olika plattformar för onlinekurser komma och gå. Utvecklingen går snabbt och när du ska sälja kurser på nätet behöver du en e-kursplattform som både fungerar bra i år (2024) och i framtiden.
Jag har personligen testat alla plattformarna som du ser på den här sidan. I min utvärdering har jag bl a jämfört priser, tittat på möjligheterna att anpassa kursplattformen till den svenska marknaden, stöd för momsberäkningar, betalmetoder m.m.
Du läser troligen det här eftersom du söker den bästa kursplattformen till din onlinekurs så låt oss ta en närmare titt på de olika alternativen.
New Zenler
Med New Zenlers plattform kan du lägga upp och sälja dina onlinekurser, erbjuda coaching, skapa medlemstjänster, hålla i live-klasser, bjuda in till webinar, skapa lead funnels m.m.
Workshop: Titta på “Zenlerguiden” och starta ett gratiskonto för att komma igång direkt
På Zenlers plattform kan du lägga upp ett obegränsat antal kurser och deltagare, även med ett gratiskonto.
Plattformen går att översätta till svenska med ett par knapptryck och den har inbyggd beräkning av moms, vilket är en förutsättning för att den ska vara användbar i Sverige.
Zenlers gratisnivå har du allt du behöver för att börja sälja dina utbildningar online. Väljer du Zenler PRO (betalnivån) får du även tillgång till funktioner för webinar, live-klasser m.m. men du klarar dig fint med gratisnivån när du ska sälja dina kurser och medlemskap.
Dina kunder betalar med kort för att få access till onlinekurserna automatiskt efter köpet som går genom Stripe eller PayPal.
Det är också möjligt att sälja dina utbildningar till större grupper utanför plattformen genom fakturabetalning och sedan ladda upp deltagarlistor direkt i systemet.
Det här är kursplattformen som jag brukar rekommendera eftersom den har det man behöver för att börja sälja onlinekurser och medlemprogram i Sverige.
Den är prisvärd och passar lika bra för soloföretagare och entreprenörer som för större företag och organisationer.
Testa gärna Zenler själv med hjälp av instruktionerna i Zenlerguiden där jag visar hur plattformen fungerar. Då kan du känna efter själv så att det blir en bra lösning för det du vill göra med dina utbildningar online.
Smidig och enkel plattform för dig som soloföretagare!
Gratis Workshop
Zenlerguiden
Bygg hemsida, kursplattform, marknadsför och sälj med ett och samma system!
Kom igång och testa Zenler gratis!
(Bonus: Designtutorial, säljtips och gratismallar)
Podia
Med Podia kan du lägga upp både kurser och erbjuda medlemsprogram på samma plattform. Det här är en robust lösning som kan passa när man har en eller flera onlinekurser och vill ha möjlighet att bygga på med ett medlemskap senare.
Plattformen är stilren och har en modern look. Den har däremot begränsningar i den svenska översättning samt möjligheten att påverka layouten. Podia beräknar moms automatiskt och levererar moms på kvitton via Stripe.
Länk: Gå till Podia
High Level
Plattformen HighLevel är mer än “bara” en kursplattform. Det är en komplett lösning för att sätta upp hemsida, e-postmarknadsföring, chat bots, onlinekurser, medlemskap och flera andra typer av digitala produkter.
Med High Level kan du också sköta alla annonsering direkt via ditt konto, utan att behöva hoppa mellan Facebook Ads Manager, Google Ads, LinkedIn Ads, TikTok Ads osv.
Det här passar när du vill ha exakt allt i samma system och är beredd att betala mer för att få det. High Level är en sk white label plattform, vilket innebär att du kan använda den under eget namn.
Bra att veta: Det finns flera aktörer i Sverige som erbjuder en “svensk plattform” men som i själva verket är en white label av just High Level.
Länk: Prova HighLevel gratis i 14-dagar
Thinkific
Du får basfunktionerna du behöver för att sälja en onlinekurs med ett gratiskonto hos Thinkific. Utöver det finns det betalnivåer som låser upp fler funktioner efter behov.
Thinkific är en amerikansk plattform med stilren design och enkelt flöde för att komma igång och sälja onlinekurser.
En nackdel med Thinkific, när man säljer i Sverige, är att plattformen saknar automatisk beräkning av moms. Det går visserligen att lösa med Quaderno, en extern tjänst för momsberäkningar.
Det driversamtidigt upp driftkostnaden med minst 500kr/mån utöver betalnivån som startar på 360kr/mån, vilket innebär en minimikostnad på 860kr-1050kr/mån för en fungerande momslösning med Thinkific.
Dina kunder betalar med kort för att få access till onlinekurserna direkt på din plattform. Betalningen går genom Stripe eller PayPal.
Du kan också sälja dina utbildningar till större grupper utanför plattformen genom fakturabetalning för att sedan ladda upp deltagarlistor direkt i systemet. Du kan översätta Thinkific till svenska.
Länk: Prova Thinkific gratis
Teachable
Kursplattformen Teachable påminner mycket om Thinkific (se ovan. Med gratisnivån på Teachable kan du sälja en kurs, en coaching produkt och en nedladdningsbar produkt. Du betalar även en avgift vid varje försäljning på 10kr + 10% av försäljningspriset.
Med en betalplan sänks avgiften Teachable tar ut per försäljning gradvis. Du behöver använda PRO-nivån (1200kr/mån) för att slippa betala försäljningsavgifter till Teachable.
Du kan översätta Teachable till svenska även om den har vissa begränsningar. Momsberäkningarna är “godtagbara” men det är tydligt att de satsar på en amerikansk målgrupp med sitt upplägg.
Teachable har även en egen regel där de håller betalningarna från din försäljning i 30 dagar på de lägre kontoplanerna. Det innebär i praktiken att du inte får tillgång till pengarna direkt och de (Teachable) kan välja att återbetala till kunden om det uppstår en dispyt.
Länk: Prova Teachable gratis
Kajabi
Kajabi tillhör de dyrare kursplattformarna. De erbjuder en allt-i-ett lösning för onlinekurser och digital marknadsföring på samma plattform. Du kan lägga upp kurser, medlemskap, funnels och använda funktioner för lead magnets och e-postkampanjer m.m.
En plattform för de mindre priskänsliga kunderna. I första hand för företag och organisationer som har en större budget att spendera. Kajabi går att översätta till svenska.
Ett bra och billigare alternativ till Kajabi är Zenler plattformen (se ovan).
Länk: Besök Kajabi
Simplero
En plattform som levererar en ”helhetslösning” i stil med New Zenler och Kajabi, men i egen förpackning. Du kan bygga landningssidor, skapa e-postkampanjer, bygga webbkurser sälja coaching m.m
Simplero erbjuder ingen gratisnivå utan du börjar betala direkt när du satt upp ditt konto hos dem. Även för material du har i sk ”draft”-läge, dvs sådant som inte är publicerat ännu.
En lite annorlunda affärsmodell och risken finns att man betalar för något man inte använder eftersom det tar tid att skapa en onlinekurs.
Plattformen är däremot robust och driftsäker. Betalplanerna börjar på 600kr/mån för max 5 kurser och därefter ökar priset till 1500kr/mån.
Länk: Besök Simplero
Kartra
Kartra är en amerikansk kursplattform med många funktioner utöver e-learning. Du kan lägga upp webbkurser och skapa en hel medlemsportal men även sätta upp landningssidor och lead magnets.
Tyvärr kan inte Kartra beräkna och skriva moms på kvitton vilket är ett krav i Sverige. Säljer du däremot utomlands utan moms är det ett möjligt alternativ.
Företaget bakom Kartra har även utvecklat det mycket populära webinarprogrammet WebinarJam som jag själv har mycket goda erfarenheter av.
Inne på Kartra har du tillgång till bra och optimerade mallar som du kan använda när du sätter upp en säljtunnel eller marknadsför dina onlinekurser och digitala tjänster.
Ska du använda Kartra på den svenska marknaden får du räkna med att det tar tid att översätta designmallarna och layouten. Det gäller både själva kursportalen och de färdiga mallarna som är på engelska.
Du behöver också överväga om priset från 1000kr/mån till 4300kr/mån är inom din budget. Personligen tycker jag det inte det, även om det ska användas av ett större företag eller organisation.
Det finns bättre och billigare alternativ här ovanför och vill du ha något som är robust, skalbart och fungerar i Sverige ska du titta närmare på Zenler.
Länk: Prova Kartra under 14-dagar för $1
Kurplattform med WordPress
Vill du inte hyra in dig på en färdig kursplattform är alternativet att bygga en egen plattform istället.
Då äger du kursplattformen själv och kan ändra på den precis som du vill. Utmaningen är att bygga upp plattformen om du inte har tidigare erfarenhet.
Samtidigt är det inte omöjligt på något sätt. Det du behöver är i stora drag följande:
- Ett bra webbhotell för domännamn och WordPress (Vi rekommenderar Inleed)
- Tillägget SureMembers som ger dig funktioner för att skydda ditt material
- Tillägget SureCart för webshopfunktion med betalning
- Videotjänsten Bunny för att ladda upp och skydda dina videor bakom betalvägg
- Ett stabilt designtema (vi rekommenderar DIVI) som är enkelt att använda
Vanliga frågor om kursplattformar
Fråga: Måste man använda en svensk e-kurs plattform när man säljer onlinekurser i Sverige?
Svar: Nej. Däremot behöver du använda en kursplattform som kan beräkna moms på rätt sätt. Även om det finns svenska e-learning företag så är deras lösningar dyrare än Zenler som, utifrån min erfarenhet är en av de bästa kursplattformarna.
Fråga: Kan jag använda en färdig kursplattform utan att ge bort rättigheterna till min onlinekurs?
Svar: Ja. Du behåller alltid rättigheterna till ditt material och utbildningar. När du använder en färdig kursplattform “hyr du plats” på den. Dvs du har fortfarande full bestämmande rätt över ditt material och kan närsomhelst flytta det någon annanstans.
Fråga: Vad kostar det att ha en egen digital utbildningsplattform?
Svar: Även om det finns lösningar för att börja sälja onlinekurser och medlemskap helt gratis bör du budgetera med ca 500-600kr/mån när du vill ha en komplett kursplattform med funktioner för livemöten, onlinekurser, medlemskap, lead funnels, e-postutskick m.m.
Fråga: Ska jag låta min kund ha mina onlinekurser på sitt intranät istället för på min kursplattform?
Svar: Nej. Jag avråder bestämt från att du laddar upp dina utbildningar till ett intranät eller annan plats där du tappar kontrollen över ditt material. Om du väljer att göra det får du räkna med att dina utbildningar kan spridas utan att du kan göra något åt saken. Det är alltid bättre att lägga utbildningarna på din egen kursplattform och sedan bjuda in kursdeltagarna dit eftersom du behåller kontrollen över ditt material.
Fråga: Vilken är den bästa plattformen för onlinekurser?
Svar: Det här beror på vad du menar med “bästa plattformen”, men utifrån alla kursplattformar jag har testkört och utvärderat landar min rekommendation ofta på New Zenler eftersom plattformen är driftsäker, den har alla funktioner man och man slipper underhåll eftersom det är en färdig lösning som man hyr in sig på.
Fråga: Hur skapar jag min första onlinekurs?
Svar: Börja med att “stresstesta” din kursidé så att du vet att det finns en målgrupp som är beredd att betala för din utbildning. När du validerat din kursidé behöver du planera innehållet, så att dina kursdeltagare kan lära sig på ett enkelt sätt. Din kurs behöver en tydlig pedagogisk röd tråd så att dina deltagare lyckas uppnå målen.
Utbildning: Onlinekurs Akademin
Avslutande tips om kursplattformar
Det finns många kursplattformar att välja mellan när du ska börja sälja onlinekurser och medlemskap online.
Ska du sälja onlinekurser i Sverige på den svenska marknaden ska du vara noga med att välja en kursplattform som klarar av att beräkna moms automatiskt.
Jag har hjälpt flera kursskapare migrera från amerikanska kursplattformar till framförallt Zenler som oftast är det bästa alternativet. Både för egenföretagare och större organisationer.
Ska du sälja medlemskap med återkommande betalningar blir valet av kurs- och medlemsplattform extra viktigt eftersom du inte kan flytta pågående prenumerationer mellan olika plattformar.
Det innebär att OM du ska byta plattform för ditt online membership behöver alla befintliga medlemmar signa up sig igen, vilket alltid leder till ett visst bortfall.
Ta hellre lite extra tid för research innan du kör igång, så att du får en plattform som du kan växa med. Vill du ha vår hjälp kan du boka en konsultation med Greger online för att säkerställa att din kursplattform blir rätt för det du vill göra, både nu och i framtiden.