ARTIKEL & PODCASTAVSNITT

Välja kursplattform till onlinekursen
Många kursskapare som vi pratar med tycker det är svårt att välja kursplattform. Vi vill ge några tips på vägen, så att du kan välja det som passar dig. Din webbkurs behöver ett hem på nätet. En plats där du kan ladda upp dina videor, dina pdf:er och annat kursmaterial och det är här läroplattformen kommer in i bilden.
Välja kursplattform till onlinekursen

HILLMAN PODDEN

I DET HÄR AVSNITTET

I det här avsnittet handlar det om kursplattformar för dina onlinekurser. Du får tips som hjälper dig göra ett strategiskt val av plattform för din onlinekurs eller membership.

Tekniken kan både hjälpa och stjälpa dina planer så det är väl värt tiden att göra lite research kring olika kursplattformar, så att du får den lösningen som passar det du behöver.

PRENUMERERA: ACAST | APPLE PODCASTS | SPOTIFY

8 KURSPLATTFORMAR FÖR ONLINEKURSER

Känns det som en djungel? Det finns många olika plattformar att välja mellan och det poppar upp nya alternativ lite då och då.

Det finns inte en plattform som passar alla utan du behöver välja en den som passar dina behov på bästa sätt. Här följer 8 kursplattformar som man kan använda för att sälja onlinekurser och i vissa fall även sätta upp hela medlemsprogram.

1. THINKIFIC

Det här är en plattform som innehåller allt du behöver för att ladda upp och börja sälja din onlinekurs på ett smidigt sätt. Du kan starta ett konto gratis och ha upp till 3 kurser till försäljning där utan några extra kostnader.

Thinkific går att översätta till svenska och passar därför bra om du ska sälja din kurs till en svensk marknad.

Thinkific kursplattform webbkurser svenska

För att ta betalt behöver du ett konto hos Stripe eller Paypal. De är gratis att starta upp och gör det möjligt att ta betalt med kort direkt genom plattformen. Vi föredrar Stripe själva eftersom deras transaktionsavgifter är hälften mot vad Paypal tar.

Kunderna som handlar upplever det hela som en helt vanlig checkout och du kan hålla koll på din försäljning i realtid genom Stripes egen mobilapp. 

När kursdeltagaren har betalat för webbkursen skickas ett mail ut automatiskt med information om inloggning och systemet ger access till den kursen som har köpts.

Det innebär att man kan köpa och gå din kurs närsomhelst och du behöver inte göra någonting manuellt för att det ska ske. Den här principen gäller också för de övriga plattformarna i den här listan nedan.

2. PODIA

Här kan du både lägga upp kurser och ha medlemskap på samma plattform. Passar t ex om du har en kurs idag, men du har planer på att skapa fler och lägga alla i ett medlemskap senare. Stilrent och modern look. Man köper dina kurser med kontokort och du kopplar till Stripe eller Pypal till plattformen, så att pengarna går direkt till ditt eget konto. Podia beräknar också moms automatiskt, så att du får momsspecificerade kvitton på varje köp på plattformen.

Thinkific kursplattform webbkurser svenska

3. NEWZENLER

Här hyr du in dig på en färdig plattform med möjligheter att växa. NewZenler har utvecklats till en allt-i-ett plattform för onlinekurser, medlemskap och digital marknadsföring. Plattformen går att översätta till svenska, du kan ta betalt med specificerad moms (VAT), sälja enstaka kurser, medlemskap, sända live på Facebook, hålla i webinar, skicka nyhetsbrev m.m.

Thinkific kursplattform webbkurser svenska

Det finns mycket som talar för att den här plattformen kommer bli minst lika populär som Thinkific och Teachable, men i dagsläget är den fortfarande i Beta-version vilket innebär att den inte är helt klar för att lanseras fullskaligt. För din del kan det innebära en del buggar, men också en möjlighet att använda NewZenler till ett betydligt lägre pris än vad det kommer kosta.

4. TEACHABLE

En färdig plattform i samma stil som Thinkific, men den saknar en gratisnivå som basnivå vilket Thinkific har. I övrig är funktionerna snarlika. Går att översätta till svenska med lite tålamod och tid. Har stöd för VAT (moms) på kvitton.

Teachable kursplattform på svenska

5. KAJABI

Med Kajabi har du mer än “bara” en lärplattform. Det är ett helt system kring marknadsföring med möjlighet att skapa formulär för att bygga e-postlistan, skapa e-postkampanjer och automationer, bygga landningssidor, sätta ihop webbkurser och hela medlemsportaler. De marknadsför sig också som ett allt i ett alternativ, vilket också kommer med en högre prislapp. 

Kajabi kursplattform på svenska

6. SIMPLERO

Ytterligare en tjänst som levererar en “helhetslösning” i stil med Kajabi, men i en egen förpackning. Du kan bygga landningssidor, skapa e-postkampanjer, bygga webbkurser osv.

Det kan vara värt att notera att de tar betalt även för material du har i sk “draft”-läge, dvs sådant som inte är publicerat ännu. Risken finns att man betalar för något man inte använder eftersom processen med att ta skapa en egen webbkurs kan dra ut på tiden.

Teachable kursplattform på svenska

7. KARTRA

Ett väldigt intressant alternativ om du söker en helhetslösning på riktigt. Du kan lägga upp webbkurser och skapa en hel medlemsportal på ett enkelt sätt. Du kan också skapa “Done for you campaigns”, vilket innebär att du kan ladda in en marknadsföringskampanj komplett med landningssidor, checkout, e-postsekvens m.m. med bara ett knapptryck.

Teachable kursplattform på svenska

Om du aldrig har jobbat med att sätta upp marknadsföringskampanjer så kan du använda någon av mallarna som är testade och optimerade för att ge riktigt bra resultat.

 MEN…..

 För att använda Kartra på den svenska marknaden får du räkna med att det tar en stund att översätta. Det gäller både kursportalen och säljtunnlarna som du kan ladda in från färdiga mallar. (De är på engelska).

 

 

Du behöver också överväga om priset är något som passar din budget och om du vill låsa in all din marknadsföring på samma plattform. Det har såklart sina fördelar, men kommer också med en ordentlig prislapp och du släpper lite på kontrollen över din närvaro online.

Det är en del tänka på när man ska välja kursplattform som du märker 😉

Ett alternativ är att du använder Kartra ihop med din nuvarande webbplats och behåller den som ditt “nav” i marknadsföringen online även i fortsättningen. På så sätt fortsätter du ha mer kontroll över ditt varumärke.

Du kan testa Kartra 14 dagar för $1 här (affiliate länk) för att se om det passar dig.

8. COURSIO

I podcasten pratar vi också om Coursio som är ett svenskt alternativ till övriga lösningar i den här listan. Ett par av fördelarna med plattformen är att du kan få en skräddarsydd lösning och support på svenska.

Teachable kursplattform på svenska

Däremot saknas en offentlig prislista så för att du ska få ett pris på tjänsten behöver du först boka en demo.

Det är inte speciellt svårt att dra slutsatsen att de tillämpar individuell prissättning.

Spontant så känns det som ett osäkert alternativ för egenföretagare eftersom man inte vet vilka kostnader som är förknippade med plattformen.

Du får räkna med en ordentlig uppstartskostnad och driftkostnad, men har du budget och behov av en mer anpassad kursupplevelse kan det här kanske vara något för dig.

SAMMANFATTNING

Att välja kursplattform till onlinekursen du skapat kräver kanske lite eftertanke men vi hoppas att du fått en bättre överblick kring alternativ, kostnader och lösningar.

Sammanfattningsvis kan man säga att om du vill komma ut med din webbkurs snabbt på den svenska marknaden, till en låg uppstartskostnad och med alla basfunktioner du behöver så är Thinkific eller ett bra alternativ. Men, alla plattformar har sina för och nackdelar så det är väl värt att lägga tid på att fundera på vad du behöver för funktioner på din plattform.

Är du ute efter en deluxe produkt med “extra allt”  så är Kartra ett alternativ du kan överväga. Den lösningen ger dig stor flexibilitet kring att lägga upp webbkurser, bygga medlemskap och skapa hela marknadsföringstunnlar.

Hittar du ingen färdig plattform som klarar det du behöver eller vill du behålla kontrollen över din plattform själv. Då kan det vara en bättre idé att bygga en egen kursplattform i WordPress [länk] istället. Det kräver lite mer tid initialt, men över tid blir det oftast billigare i drift.

TIPs & StrategieR

Fyll i dina uppgifter nedan så får du tips & strategier för att jobba smart digitalt. Vi mailar också ut nyheter kring nya podcasts, videor och utbildningar på Hillman Academy. 

Som medlem och med ett aktivt abonnemang kan du bland annat ta del av följande rabatter och förmåner:

* 20% rabatt på DIVI

* 10% rabatt på Camtasia

* 30 dagar gratis med MailerLite PREMIUM

* 500kr rabatt på coaching med Greger Hillman

* Bonjoro, prova gratis i 30 dagar

* 25% rabatt på Vimeo PRO

Vi har ingen bindningstid utan du bestämmer helt själv när du vill avsluta. Vilket betyder att du inte är låst i ett långt avtal utan kan avsluta ditt abonnemang/medlemskap närsomhelst. 

Månadsmedlemskapet förnyas automatiskt löpande var 30:e dag. Du kan avsluta närsomhelst under en pågående månad. Du behåller accessen till 30-dagarperiodens slut.