Välja kursplattform till onlinekursen

I DEN HÄR ARTIKELN

Många kursskapare som vi pratar med tycker det är svårt att välja kursplattform. Vi vill ge några tips på vägen, så att du kan välja det som passar dig. Din webbkurs behöver ett hem på nätet. En plats där du kan ladda upp dina videor, dina pdf:er och annat kursmaterial och det är här läroplattformen kommer in i bilden.

KATEGORIER

PRENUMERERA: ACAST | APPLE PODCASTS | SPOTIFY

6st LÄROPLATTFORMAR ATT TITTA NÄRMARE PÅ

Det finns många plattformar att välja mellan, vilket i sig är bra eftersom ökad konkurrens brukar leda till nya innovationer och bättre produkter. Samtidigt kan det kännas som en djungel och bli svårare att välja kursplattform för det du  behöver, eller hur?

I den här artikeln tittar vi närmare på 6 olika utbildningsplattformar för onlinekurser och hur man kan använda dem för att lägga upp och sälja sin egen webbkurs. Det här är ett komplement till podcastavsnittet (lyssna ovan).

1. Thinkific

Det här är en plattform som innehåller allt du behöver för att ladda upp och börja sälja din onlinekurs på ett smidigt sätt. Du kan starta ett konto gratis och ha upp till 3 kurser till försäljning där utan några extra kostnader. Thinkific går att översätta till svenska och passar därför bra om du ska sälja din kurs till en svensk marknad.

Thinkific kursplattform webbkurser svenska

För att ta betalt behöver du ett konto hos Stripe eller Paypal. De är gratis att starta upp och gör det möjligt att ta betalt med kort direkt genom plattformen. Vi föredrar Stripe själva eftersom deras transaktionsavgifter är hälften mot vad Paypal tar.

Kunderna som handlar upplever det hela som en helt vanlig checkout och du kan hålla koll på din försäljning i realtid genom Stripes egen mobilapp.

När kursdeltagaren har betalat för webbkursen skickas ett mail ut automatiskt med information om inloggning och systemet ger access till den kursen som har köpts.

Det innebär att man kan köpa och gå din kurs närsomhelst och du behöver inte göra någonting manuellt för att det ska ske. Den här principen gäller också för de övriga plattformarna i den här listan nedan.

2. Teachable

En färdig plattform i samma stil som Thinkific, men den saknar en gratisnivå som basnivå vilket Thinkific har. I övrig är funktionerna snarlika. Går att översätta till svenska med lite tålamod och tid.

Teachable kursplattform på svenska

3. Kajabi

Med Kajabi har du mer än “bara” en lärplattform. Det är ett helt system kring marknadsföring med möjlighet att skapa formulär för att bygga e-postlistan, skapa e-postkampanjer och automationer, bygga landningssidor, sätta ihop webbkurser och hela medlemsportaler. De marknadsför sig också som ett allt i ett alternativ, vilket också kommer med en högre prislapp än de två första alternativen i listan.

Kajabi kursplattform på svenska

4. Simplero

Ytterligare en tjänst som levererar en “helhetslösning” i stil med Kajabi, men i en egen förpackning. Du kan bygga landningssidor, skapa e-postkampanjer, bygga webbkurser osv.

Det kan vara värt att notera att de tar betalt även för material du har i sk “draft”-läge, dvs sådant som inte är publicerat ännu. Risken finns att man betalar för något man inte använder eftersom processen med att ta skapa en egen webbkurs kan dra ut på tiden.

5. Kartra

Ett väldigt intressant alternativ om du söker en helhetslösning på riktigt. Du kan lägga upp webbkurser och skapa en hel medlemsportal på ett enkelt sätt. Du kan också skapa “Done for you campaigns”, vilket innebär att du kan ladda in en marknadsföringskampanj komplett med landningssidor, checkout, e-postsekvens m.m. med bara ett knapptryck. 

Om du aldrig har jobbat med att sätta upp marknadsföringskampanjer så kan du använda någon av mallarna som är testade och optimerade för att ge riktigt bra resultat.

MEN…..

Om du ska använda Kartra på svenska marknaden med alla funktionerna får du räkna med att det tar en stund att översätta. Det gäller både kursportalen och säljtunnlarna som du kan ladda in från färdiga mallar. (De är på engelska).

Du behöver också överväga om priset är något som passar din budget och om du vill låsa in all din marknadsföring på samma plattform. Det har såklart sina fördelar, men kommer också med en ordentlig prislapp och du släpper lite på kontrollen över din närvaro online.

Det är en del tänka på när man ska välja kursplattform som du märker 😉

Ett alternativ är att du använder Kartra ihop med din nuvarande webbplats och behåller den som ditt “nav” i marknadsföringen online även i fortsättningen. På så sätt fortsätter du ha mer kontroll över ditt varumärke. Du kan testa Kartra 14 dagar för $1 här (affiliate länk) för att se om det passar dig. 

6. Coursio

I podcasten pratar vi också om Coursio som är ett svenskt alternativ till övriga lösningar i den här listan. Ett par av fördelarna med plattformen är att du kan få en skräddarsydd lösning och support på svenska. 

Däremot saknas en offentlig prislista så för att du ska få ett pris på tjänsten behöver du först boka en demo.

Det är inte speciellt svårt att dra slutsatsen att de tillämpar individuell prissättning. Spontant så känns det som ett osäkert alternativ för egenföretagare eftersom man inte vet vilka kostnader som är förknippade med plattformen. 

Du får räkna med en ordentlig uppstartskostnad och driftkostnad, men har du budget och behov av en mer anpassad kursupplevelse kan det här kanske vara något för dig.

SAMMANFATTNING

Att välja kursplattform till onlinekursen du skapat kräver kanske lite eftertanke men vi hoppas att du fått en bättre överblick kring alternativ, kostnader och lösningar.

Sammanfattningsvis kan man säga att om du vill komma ut med din webbkurs snabbt på den svenska marknaden, till en låg uppstartskostnad och med alla basfunktioner du behöver så är Thinkific ett mycket bra alternativ.

Är du ute efter en deluxe produkt med “extra allt”  så är Kartra ett alternativ du kan överväga. Den lösningen ger dig stor flexibilitet kring att lägga upp webbkurser, bygga medlemskap och skapa hela marknadsföringstunnlar

FLER INTRESSANTA

ARTIKLAR

Verktyg för att hålla digitala möten och webinar online

Verktyg för att hålla digitala möten och webinar online

Välj rätt teknik för rätt situation Ska du hålla enskilda möten (1-till-1) med dina kunder eller stormöte inom en organisation så ser kraven väldigt olika ut för vilken lösning som passar bäst. Samma sak om du undervisar, håller workshops och webinar. Söker du en...

Årskrönika: En sammanfattning

Årskrönika: En sammanfattning

[smart_track_player url="https://hillmanpodden.podbean.com/mf/play/n58jk3/HIP122.mp3" color="#ffffff" background="#ffffff" image="https://hillmanacademy.se/wp-content/uploads/2019/04/Omslag-Hillman-Podden-500x500.jpg" artist="Hillman Podden" title="Årskrönika: Om det...

Film för Sociala medier

Film för Sociala medier

[smart_track_player url="https://hillmanpodden.podbean.com/mf/play/9zg9tr/HIP121.mp3" color="#ffffff" background="#ffffff" image="https://hillmanacademy.se/wp-content/uploads/2019/04/Omslag-Hillman-Podden-500x500.jpg" artist="Hillman Podden" title="Video för sociala...

LÄR DIG DET DU BEHÖVER NÄR DU BEHÖVER DET

Ett stort problem för många företagare är att tiden inte räcker till. Därför har vi samlat utbildning, support, vägledning under ett och samma tak.

Via utbildningsportalen har du tillgång till webbkurser och workshops som tidseffektivt lär och visar dig det du vill lära dig. När frågor och funderingar dyker upp (för det gör de), har du tillgång till ett forum där du kan ställa frågor och få svar, så att du kommer vidare.

TIPs & StrategieR

Fyll i dina uppgifter nedan så får du tips & strategier för att jobba smart digitalt. Vi mailar också ut nyheter kring nya podcasts, videor och utbildningar på Hillman Academy. 

Som medlem och med ett aktivt abonnemang kan du bland annat ta del av följande rabatter och förmåner:

* 20% rabatt på DIVI

* 10% rabatt på Camtasia

* 30 dagar gratis med MailerLite PREMIUM

* 500kr rabatt på coaching med Greger Hillman

* Bonjoro, prova gratis i 30 dagar

* 25% rabatt på Vimeo PRO

Vi har ingen bindningstid utan du bestämmer helt själv när du vill avsluta. Vilket betyder att du inte är låst i ett långt avtal utan kan avsluta ditt abonnemang/medlemskap närsomhelst. 

Månadsmedlemskapet förnyas automatiskt löpande var 30:e dag. Du kan avsluta närsomhelst under en pågående månad. Du behåller accessen till 30-dagarperiodens slut.