Välj kursplattform 2023

Artikeln innehåller annonslänkar

Du behöver en kursplattform för att sälja dina onlinekurser och medlemskap. Den hanterar dina kursvideor, PDF:er, betalningar, access för kursdeltagare m.m.

Använd 1-minuts Quiz som hjälper dig välja rätt kursplattform – Gå till Quizzet

Välja kursplattform till onlinekursen

PLATTFORMAR FÖR ATT SÄLJA ONLINEKURSER & MEDLEMSPROGRAM

Vi har jobbat med e-learning under de senaste 15 åren och har sett plattformar komma och gå. Branschen (e-learning) växer snabbt och i år 2023 kommer tusentals nya företag och organisationer i Sverige ta fram egna onlinekurser och medlemskap.

VÄLJ RÄTT KURSPLATTFORM PÅ 1 MINUT

NEW ZENLER

Med New Zenler plattformen har du möjlighet att lägga upp och sälja onlinekurser, skapa medlemsprogram och hålla i distansutbildningar live m.m. Med ett PRO-konto har man tillgång till alla funktioner. Obegränsat antal kurser och deltagare. Plattformen är GDPR Compliant och den har också en inbyggd autoresponder för e-postutskick.

VIDEO: Så fungerar New Zenler – startguide

Plattformen beräknar också moms automatiskt inom EU, vilket är bra när man säljer onlinekurser i Sverige.

Zenler har stöd för kortbetalning och PayPal. Säljer du större volymer kan du också fakturera utanför systemet och importera en deltagarlista, så att alla får access till kursen.

PODIA

Med Podia kan du lägga upp både kurser och erbjuda medlemsprogram på samma plattform. Det kan passa om man t ex har en kurs idag, men vill lägga till fler webbkurser och kanske starta ett medlemskap senare.

Plattformen är stilren och har en modern look. Den har däremot begränsningar i den svenska översättning samt möjligheten att påverka layouten. Podia beräknar moms automatiskt och levererar moms på kvitton via Stripe.

Thinkific kursplattform webbkurser svenska

THINKIFIC

En amerikansk plattform som gör det lätt att komma igång med sin försäljning av onlinekurser. Thinkific erbjuder (i skrivande stund) en gratisnivå där man kan lägga upp och sälja 3 kurser mot en del av försäljningspriset.

En potentiell nackdel när man säljer i Sverige är att Thinkific saknar automatisk beräkning av moms. Det löser man genom att koppla in Quaderno, en extern tjänst som sköter det.

Säljer du dina utbildningar till större grupper (fakturabetalning) kan du ladda in deltagarlistor direkt i systemet på med ett Basic-konto eller högre. Du kan översätta dina sidor i Thinkific till svenska.

 

Thinkific kursplattform webbkurser svenska

Dina kunder betalar med kort via plattformen för att få access till onlinekursen direkt. Precis som med övriga alternativ i listan kopplar du till Stripe eller PayPal för att ta emot betalningar.

Vi rekommenderar Stripe som tar en lägre transaktionsavgift än vad Paypal gör.

TEACHABLE

En kursplattform som har flera likheter med Thinkific. Den saknar däremot en gratisnivå (som Thinkific har). Däremot finns det möjlighet att få automatisk momsberäkning (VAT) med en Basic-plan eller högre. 

Teachable tar även ut en transaktionsavgift på varje köp med den första nivåns betalplan. Man kan översätta Teachable till svenska även om den har vissa begränsningar.

Med en av de lägre kontoplanerna håller Teachable (i skrivande stund) utbetalningarna för din försäljning i 30 dagar.

Teachable kursplattform på svenska

KAJABI

Kajabi tillhör de lösningarna som kostar lite mer. De erbjuder en typ av allt-i-ett lösning för den som vill lägga allt på samma plattform. Du kan lägga upp kurser, medlemskap, funnels och använda funktioner för lead magnets och e-postkampanjer m.m. En robust lösning i det högre segmentet. Ett alternativ till Kajabi är Zenler plattformen som du kan läsa mer om högre upp.

Kajabi kursplattform på svenska

SIMPLERO

En plattform som levererar en ”helhetslösning” i stil med New Zenler och Kajabi, men i egen förpackning. Du kan bygga landningssidor, skapa e-postkampanjer, bygga webbkurser osv.

Det kan vara värt att notera att de tar betalt även för material du har i sk ”draft”-läge, dvs sådant som inte är publicerat ännu. Risken finns att man betalar för något man inte använder eftersom processen med att ta skapa en egen webbkurs tar tid.

Teachable kursplattform på svenska

KARTRA

Ett amerikanskt alternativ som har många funktioner utöver e-learning. Du kan lägga upp webbkurser och skapa en hel medlemsportal om du behöver det. Beräkning av moms vid försäljning är inte klockren, men säljer du utomlands är det ett alternativ att överväga. Samma företag står även bakom WebinarJam, vilket är en populär webinarlösning.

Teachable kursplattform på svenska

Om du aldrig har jobbat med att sätta upp marknadsföringskampanjer så kan du använda någon av mallarna som är testade och optimerade för att ge riktigt bra resultat.

 MEN…..

 För att använda Kartra på den svenska marknaden får du räkna med att det tar en stund att översätta. Det gäller både kursportalen och säljtunnlarna som du kan ladda in från färdiga mallar. (De är på engelska).

 

Du behöver också överväga om priset är något som passar din budget och om du vill låsa in all din marknadsföring på samma plattform. Det har såklart sina fördelar, men kommer också med en ordentlig prislapp och du släpper lite på kontrollen över din närvaro online. Det är en del tänka på när man ska välja kursplattform som du märker 😉

Du kan testa Kartra 14 dagar för $1 här (affiliate länk) för att se om det passar dig.

KURSPLATTFORM MED WORDPRESS

Ett alternativ till att hyra in sig på en färdig plattform är att du bygger en egen med t ex LearnDash i kombination med några andra tillägg. Det går att hålla relativt enkelt men har du aldrig gjort det tidigare är det bra att kunna följa en utstakad plan.

På kurssidan för Bygg en egen kursplattform i WordPress kan du se en video som ger dig en tydlig bild av vad som krävs. Med en egen kursplattform för dina onlinekurser har du full frihet att lägga till exakt de funktioner du vill ha och du påverkas inte eventuella ändringar som en färdig plattform kan genomföra.

SAMMANFATTNING

Som du läst ovanför finns det många alternativ för att börja sälja onlinekurser och medlemskap online. När du väl gör ditt val av plattform kommer du troligen vilja hålla fast vid det så det är helt klart värt lite extra tid och research för att säkerställa att kursplattformen blir rätt för det du vill göra, både nu och i framtiden.

För att sammanfatta kan man säga att:

  • Alla lösningar har sina för- och nackdelar
  • Färdiga lösningar är generellt driftsäkra eftersom de ofta använder Cloudtjänster från Amazon. Samtidigt finns alltid en risk med att en digital tjänst får problem
  • Generellt gäller att man bara hyr plats för sitt material på en färdig plattform. Du ska aldrig ge upp äganderätten för ditt material och det gör du inte med alternativen här ovanför. 

 

 

ONLINEKURS

NEW ZENLER KURS OCH MEDLEMSPLATTFORM

I den här kursen lär du dig använda New Zenler plattformen. Den passar dig som vill lansera, sälja och marknadsföra dina onlinekurser och medlemstjänster. En allt-i-ett lösning som även inkluderar funktioner för e-post, live streaming och onlinemöten.

Efter genomförd kurs kan du använda alla nödvändiga funktioner i New Zenler för att lägga upp och sälja dina egna onlinekurser och medlemsprogram. Kursen kräver ingen förkunskap.

ONLINEKURS

THINKIFIC kursplattform

I den här kursen lär du dig lägga upp och sälja din egen webbkurs genom Thinkific, en färdig kursplattform som hanterar access, betalning och leverans automatiskt i samma system.

Du blir inte knuten till Hillman Academy på något sätt utan har Thinkific som leverantör.

ONLINEKURS

EGEN KURSPLATTFORM I WORDPRESS

Bygg din egen kursplattform till dina webbkurser. Skydda kursvideor, ta betalt med kort, skicka kvitton med moms, lägg upp obegränsat antal kurser. Efter genomförd kurs har du en komplett kursplattform i WordPress som du äger och kontrollerar till 100%.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Nya funktioner med WordPress plugins

Nya funktioner med WordPress plugins

En styrka med Wordpress är att det är flexibelt. Du kan enkelt bygga på med nya funktionerna som du behöver. Det gör du med hjälp av Wordpress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter dina behov.

läs mer
Byta tema på WordPress hemsida

Byta tema på WordPress hemsida

Du kan byta tema på din hemsidan i Wordpress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

läs mer