Så startar du en webshop med WooCommerce och Wordpress

Bloggen innehåller sponsrade länkar

Starta Webshop med WordPress och WooCommerce

Skrivet av Greger Hillman |
januari 1, 2024

Ska du starta webshop med WordPress så är det tillägget WooCommerce du behöver.

Dina kunder vill köpa när det passar dem, oavsett om det är på dagen, på natten, mitt i veckan eller på helgen. Gör det enkelt för dem och starta en e-handel på din hemsida.

Lägga till webshop på hemsidan

Har du en WordPress hemsida är det enkelt att komplettera med WooCommerce, ett tillägg med funktioner för e-handel och webshop.

Innan du installerar WooCommerce är det däremot några saker du behöver känna till, så att din webshop kommer fungera som du tänkt dig.

WooCommerce webshop

En WooCommerce webshop kan ha få funktioner eller byggas ut med väldigt specifika funktioner kring bl a produktsökningar, frakt och rekommendationer.

WooCommerce tillägget är däremot gratis att använda och det ger dig grunderna du behöver för att sälja fysiska som du skickar med posten och även digitala produkter som onlinekurser och konsultationer.

Har du 1 eller flera 100 produkter?

Det här behöver inte bli krångligt. Faktum är att det går att sätta upp en enkel webshop på hemsidan och börja ta betalt på ett par timmar.

Det fina är att principerna är exakt desamma oavsett om du ska sälja en produkt eller lägga upp tusentals produkter. Säljer du en bok, en kurs, coaching online, kläder, reservdelar, elektronik osv. så fungerar det likadant.

3 saker du behöver för att sälja genom din hemsida

Även om det finns flera nyanser till det här så är det i huvudsak 3 saker du behöver för att sälja dina produkter i din webshop.

Du behöver:

  • Visa upp dina produkter på ett tilltalande sätt
  • Ta betalt direkt via hemsidan
  • Leverera produkten digitalt eller via posten

Visa produkter på säker hemsida

Du kan se din hemsida som ditt digitala skyltfönster. Dina kunder måste enkelt kunna se dina produkter och tjänster. Hemsidan måste också ladda säkert över HTTPS, vilket enkelt förklarat är ”hänglåset” du ser i adressfältet.

Onlinekurs

Webshop med WooCommerce

Med WooCommerce på din hemsida kan du sälja både enstaka produkter eller bygga en stor webbshop. Det här är en steg-för-steg kurs där du efter genomförd kurs har du en färdig webbshop redo att erbjuda och sälja dina produkter och tjänster.

Onlinekurs för att starta en webshop med WooCommerce

Betallösning med moms

När du säljer till företag och privatpersoner i Sverige behöver din checkout ha stöd för specificerad moms och du behöver även inkludera uppgifter om ditt företag på varje kvitto (Mer info hos verksamt.se)

Leverans digitalt eller via frakt

Säljer du digitala nedladdningar, onlinekurser, coaching m.m. behöver du en lösning där köpen levereras automatiskt. Skickar du istället varor behöver din e-handel beräkna fraktkostnaderna automatiskt.

Har du skapat din hemsida i WordPress har du ett försprång när du vill lägga till e-handel på hemsidan.

Med pluginet WooCommerce får du alla basfunktioner din webshop behöver och det är dessutom gratis. Du kan sälja både fysiska och virtuella produkter.

Det går att erbjuda betalning via faktura, kontokort, Swish, delbetalning osv. Systemet hanterar också lagersaldo, variabla produkter (t ex tröjor i olika färger, storlekar osv) och specificerad moms för de momssatser du behöver.

WooCommerce fungerar med många designteman, däremot inte med alla.

Kontrollera därför att ditt tema är kompatibelt med WooCommerce innan du lägger till det på din WordPress installation.

Använder du t ex DIVI-temat har du inbyggda moduler i dra-släpp verktyget, vilket gör det enkelt att sätta upp och ändra design på WooCommerce produktsidor.

Onlinekurs för att bygga hemsida i WordPress

ONLINEKURS

Bygg egen hemsida

Lär dig bygga en modern hemsida för företag och organisationer.
WordPress kurs

Hillman Academy

Utbildning, vägledning och support i ett medlemskap.
Läs mer