Guide för hur du byter designtema på din hemsida i Wordpress

Bloggen innehåller sponsrade länkar

Byta designtema i WordPress

Skrivet av Greger Hillman |
mars 14, 2024

Du kan byta tema på din hemsida i WordPress men det kräver lite planering. Här får du reda på det du måste göra innan du börjar ändra, så att inte dina kunder möts av en trasig hemsida.

WordPress temat styr designen

Temat på din hemsida i WordPress hanterar designen, dvs utseendet och funktioner som mobilanpassning, logotype och grafisk profil. Ska du bygga om din hemsida kan du antingen redigera temat eller byta ut det mot ett annat tema i WordPress.

Det är vanligt att gratis teman är kodade av en utvecklare som inte tagit hänsyn till vad som enkelt förklarat anses vara ”standard” i WordPress communityn.

Lär dig bygga hemsida: Gratis Minikurs i WordPress

Det innebär att man behöver lägga lite tid på att se till att det nya designtemat visar ditt innehåll på ett snyggt och korrekt sätt.

Ett vanligt misstag är att man valde ett gratis WordPress tema som såg bra ut, men med tiden blir det problem när utvecklaren övergett temat och det antingen hackas eller saknar stöd för andra funktioner i WordPress som webshop, formulär, bildgallerier osv.

Redigera WordPress tema

Alla designteman i WordPress går att redigera genom temainställningarna. Vad du kan redigera och på vilket sätt skiljer sig däremot mycket beroende på vilket designtema du använder.

Generellt kan man säga att gratisteman är mer begränsade och man behöver ha kunskaper inom CSS och HTML för att göra förändringar i designen som fungerar både på dator och mobil.

Använder du istället DIVI-temat har du stora möjligheter att ändra din design utan att behöva skriva en enda rad kod.

DIVI är ett av världens mest populära designteman för WordPress. Vi använder det själva här på HillmanAcademy.se. Det är också en viktig byggsten i ”WordPress kursen”, onlinekursen där du lär dig skapa din egen hemsida.

Hur byter man tema i WordPress?

Du kan byta designtema i WordPress genom att gå till Utseende › Tema › Lägg till tema › Ladda upp. Men innan du gör det bör du läsa vidare här nedanför så att du inte står med en webbplats som ser konstig ut.

Läs också: Bästa WordPress temat

Problemet uppstår om du redan har en hemsida i WordPress som du vill byta utseende på. Tyvärr går det inte att byta designtema rakt av utan att det ser riktigt dåligt ut.

Lösningen är att du låter nuvarande hemsida ligga kvar undertiden du bearbetar din nya webbplats med det nya temat och utseendet utifrån en kopia.

Det kan du göra genom att sätta upp en subdomän hos ditt webbhotell (exempel: nysida.mindomän.se) och ladda in din kopia där för bearbetning.

När du är klar med den nya designen laddar du upp och byter ut den gamla hemsidan mot din nya design.

Lär dig bygga hemsida: Gratis Minikurs i WordPress

Onlinekurs för att bygga hemsida i WordPress

ONLINEKURS

Bygg egen hemsida

Lär dig bygga en modern hemsida för företag och organisationer.
WordPress kurs

Hillman Academy

Utbildning, vägledning och support i ett medlemskap.
Läs mer