Topplista med tips för Wordpress och designteman

Bloggen innehåller sponsrade länkar

Bästa WordPress temat

Skrivet av Jenny Hillman |
augusti 21, 2023

Det är WordPress temat som styr om du kan ändra i designen själv och om din hemsida kommer vara kompatibel med andra funktioner eller ej. Vill du bygga en proffsig hemsida behöver du välja det bästa designtemat för det du ska ha din hemsida till. Så att den fungerar bra både under 2024 men även i framtiden.

I artikeln går vi igenom allt du behöver veta om WordPress teman, så att du kan undvika vanliga misstag och välja rätt tema till din hemsida på ett enkelt sätt.

WordPress temat – så fungerar det

En hemsida i WordPress kan bara ha ett designtema. Temat kan ha inbyggda funktioner för att ladda in färdiga designmallar och dra-släp verktyg som gör det enkelt att bygga en proffsig hemsida själv.

Men det finns också teman som är statiska där du inte kan ändra någonting utan att vara utvecklare och använda kod.

Vill du ha möjlighet att ändra i designen själv, utan att anlita en utvecklare eller byrå, är det viktigt att du väljer ett WordPress tema som är lätt att använda.

WordPress är gratis

Ja, det stämmer. WordPress är gratis och open source, vilket innebär att det stöds av 1000-tals utvecklare och bidragsgivare som hela tiden förbättrar plattformen.

Wordpress är gratis. Bygg hemsidan själv.

Det innebär att du kan använda WordPress Core gratis via ditt webbhotell.

Det innebär däremot inte att allt är gratis med din hemsida. Du behöver betala för ett domännamn, ett bra webbhotell för WordPress och ett bra designtema.

Alla WordPress teman är inte lika

Man skulle kunna likna en hemsida i WordPress vid en bil. Du har WordPress Core som är ”motorn” som driver din WP hemsida. Till den har du ett designtema (karossen och utseendet på hemsida) och slutligen har du WordPress tillägg som kan liknas vid dragkroken och extraljus på bilen, dvs extrautrustning.

Precis som med bilar finns det många olika designteman. En del är gratis och andra kostar. Jag rekommenderar att du köper ett designtema som har ett gott rykte och funktioner som ligger i framkant.

Det säkerställer att din hemsida kommer fungera bra både nu och i framtiden.

Vi rekommenderar och använder DIVI temat för WordPress.

Gratis WordPress teman

Det finns 1000-tals gratisteman till WordPress så varför ska man då betala för ett tema?

Det finns flera anledningar men det största problemet med gratis WordPress teman är att de är sårbara. De har ofta utvecklats av en ensam webbdesigner eller utvecklare som har det som ett sidoprojekt.

När utvecklaren sedan får betalda jobb eller tröttnar på sitt tema överges det och alla som valt att använda gratistemat sitter i en sjunkande båt och kan inte göra något.

Om designtemat inte uppdateras i samma takt som WordPress Core är det bara en tidsfråga innan temat får säkerhetsluckor som hackare kan utnyttja för att ta över hela hemsidan.

Din hemsida är ofta första kontakten man får med dig och din verksamhet. Då vill du såklart inte att din hemsida helt plötsligt visar tveksamma bilder på lättklädda kvinnor och gör reklam för viagra, eller hur?!

Du behöver se på din hemsida som den viktiga tillgången den är i din verksamhet. Den är skyltfönstret och din digitala säljare som alltid är redo när någon besöker den.

Utöver säkerhetsriskerna med gratis teman så är det också ofta väldigt begränsade i vad du kan göra utan att vara utvecklare.

Ett gratis WordPress tema har ofta en fast design, vilket innebär att du inte kan justera placeringar av texter och bilder utan att skriva CSS-kod. Är du inte utvecklare blir det väldigt svårt och tidskrävande att försöka anpassa ett gratis designtema i WordPress.

Det finns ett betalt alternativ som löser alla de här problemen för mindre än några luncher ute på stan så låt oss titta närmare på det.

Bästa WordPress temat 2024

Fördelen med att använda ett betalt WordPress tema är att säkrar din hemsida för framtiden. Du får också ett lättare gränssnitt att jobba i och kan skapa en proffsig hemsida själv, utan tidigare erfarenhet.

Divi designtema. Bästa temat för din WordPress hemsida.

Vi använder och rekommenderar DIVI-temat, världens mest populära betaltema för WordPress.

Elegant Themes, företaget bakom DIVI, har utvecklat temat under 11 års tid och DIVI finns installerat på miljontals hemsidor världen över.

Vinsten med att använda DIVI-temat är att du har över 100 utvecklare och webbdesigners som skapat ett lättanvänt tema så att du kan skapa en professionell hemsida själv, utan tidigare kunskap.

Se hur temat fungerar i DIVI-guiden

Ett bra WordPress tema utmärker sig också genom att det är flexibelt och användarvänligt. Du kan t ex bland 100-tals färdiga mallar och skapa en hemsida som visar upp ditt företag och det du erbjuder på ett proffsigt sätt.

Vi har använt DIVI-temat i 7 år och imponeras över hur de fortsätter att utveckla produkten hela tiden. Samtidigt har vi inte betalat för några av alla de nyheter som kommer med DIVI eftersom det ingår i ”Lifetime licensen” som vi tecknade.

Den finns fortfarande kvar och innebär att man bara betalar en gång och aldrig mer. Jag misstänker att de kommer ta bort den tids nog eftersom det är en galet bra deal.

De har en kampanj med 10% rabatt på DIVI-licensen här

Med licensen kan du bygga obegränsat antal webbplatser både till dig själv och till kunder.

WordPress mall vs WordPress tema

Designmallar omnämns ibland lite slarvigt som en WordPress mall. Du kan ha flera designmallar och skapa olika design på dina sidor på webbplatsen.

Du kan däremot bara ha ett (1) tema aktiverat. Det är också WordPress temat som styr hur många designmallar du har tillgång till och om du kan dra-släppa element i designen eller ej.

Använder du ett gratistema går det inte att ändra design utan att vara utvecklare. Använder du ett betalt tema kan du däremot använda många olika proffsiga designmallar med dra-släpp verktyg, vilket gör det enkelt att bygga hemsida själv.

WordPress teman till företag

Ska du bygga hemsida till företaget behöver du välja ett WordPresstema som passar företagets övriga grafiska profil. Temat bör även vara lätt att administrera och ha en modern design och framförallt mobilvänlig design, så att den fungerar fint när dina kunder besöker den på sina mobiler.

Vi både använder och rekommenderar DIVI temat för WordPress eftersom det är enkelt att jobba med. Det ingår också riktigt bra designmallar för företag och organisationer.

Du väljer bland hundratals färdiga designmallar och behöver inte skapa designen själv. Mallarna har tagits fram av webbdesigners, vilket i praktiken innebär att du kan bygga en hemsida själv för knappt 1500kr som skulle kosta ca 35-40 000kr via en webbyrå.

Kan man byta WordPress tema?

Ja, du kan byta WordPress tema på en publicerad hemsida. Det brukar däremot innebära att du behöver lägga lite tid på att se till att det nya designtemat visar ditt innehåll på ett snyggt och korrekt sätt.

Byta designtema på din hemsida i WordPress

Det krävs med andra ord mer än att gå till Utseende › Teman › Lägg till nytt tema och ladda upp ett annat tema.

Det enklaste sättet att byta WordPress tema på en befintlig webbplats är att börja med att ta en backup på din WordPress sida. Backupen lägger du på en tillfällig domän där du byter designtema innan den slutligen publicera på huvuddomänen.

På så sätt möts aldrig dina hemsidebesökare av en trasig design, utan du kan genomföra temabytet och justera designen i lugn och ro.

Onlinekurs för att bygga hemsida i WordPress

ONLINEKURS

Bygg egen hemsida

Lär dig bygga en modern hemsida för företag och organisationer.
WordPress kurs

Hillman Academy

Utbildning, vägledning och support i ett medlemskap.
Läs mer