ARTIKEL & PODCASTAVSNITT

Skapa och sälja medlemskap online
Ett medlemskap online kan skapa mer förutsägbara intäkter och ge dig mer flexibilitet i ditt företagande. Samtidigt kommer det med utmaningar som är bra att känna till.
Välja kursplattform till onlinekursen

HILLMAN PODDEN

I DET HÄR AVSNITTET

Här får du höra hur det kan vara att driva ett medlemskap online. Efter 3 år med Hillman Academy har vi dragit en hel del lärdomar både kring vad som fungerar och vad som definitivt inte fungerar. Funderar du på att sätta upp ett medlemskap på nätet eller är du bara nyfiken på att höra mer om hur det är att driva membership online så är det här välinvesterade 30 min. 

PRENUMERERA: ACAST | APPLE PODCASTS | SPOTIFY

Om Medlemskap online

När vi startade Hillman Academy för 3 år sedan var det ett relativt nytt koncept i Sverige. I alla fall på det sättet som vi jobbar med en kombination av e-learning och vägledning.

Idag börjar allt fler få upp ögonen för konceptet med att driva medlemskap online och det är också en av anledningar till att vi vill dela med oss av våra erfarenheter, så att det blir lättare för dig att utvärdera om det är en modell som passar din verksamhet också.

Först måste vi däremot slå hål på en myt om medlemskap online som man ser lite varstans. Det är inte ovanligt att “Medlemsmodellen” presenteras som en “quick-fix” och vägen till “passiv inkomst”…. Det stämmer inte!

Om du vill bygga en framgångsrik medlemsportal behöver du vara både engagerad i dina medlemmar och framförallt tillgodose deras behov i form av utbildningar och vägledning. Ett medlemskap bygger på att dina medlemmar betalar återkommande till dig månads-, kvartal- eller årsvis. Det är en typ av prenumeration som behöver ge ett pågående värde. 

Bygg ditt medlemskap utifrån din målgrupp

Funderar du på att bygga ett eget medlemskap har du säkert redan en rad idéer på hur du vill att det ska se ut och vad det ska innehålla – bra! Samtidigt kan det vara en bra idé att involverar målgruppen i tidigt skede, så att du kan möta upp med innehåll som medlemmarna faktiskt efterfrågar.

Vi har alltid haft en nära kontakt med våra medlemmar, både för att hjälpa dem vidare men också för att vi ska kunna fånga upp vad de behöver hjälp med framöver. På så vis kan vi bygga på medlemskapet med nya delar som matchar exakt det som medlemmarna efterfrågar och behöver. 

Märker du att det är samma typ av frågor som kommer upp om och om igen när du pratar med dina medlemmar vet du vad de behöver. Din uppgift blir att levera det, så att de kan komma vidare på ett smidigt sätt samtidigt som det blir ett tydligt värde i att vara medlem i din membership online.

Tekniska plattformar för att sälja medlemskap online

Att välja medlemsplattform är ett väldigt viktigt strategiskt beslut som du behöver göra med eftertanke. När du väl har betalande medlemmar blir det betydligt krångligare att byta plattform om du kommer fram till att en annan lösning blir bättre.

Du har egentligen två val. Antingen hyr du in dig på en färdig medlemplattform eller så sätter du upp en egen medlemsplattform i WordPress. Det finns såklart både för- och nackdelar med båda lösningarna. Låt oss ta en närmare titt…

Färdig medlemsplattform

Fördelen med en färdig medlemsplattform är att du bara behöver koncentrera dig på vad du vill fylla ditt medlemskap med. Allt som har tekniken att göra hanterar leverantören.

Nackdelen med en plattform där du hyr in dig är framförallt begränsningarna i vad du kan göra med design och funktioner utöver det som är inbyggt i plattformen.

Har du  specifika önskemål om hur det ska se ut eller fungera bör du kolla upp plattformen ordentligt innan du börjar.

Artikel: Välja kursplattform till onlinekursen

 

Bygga egen medlemsplattform

Fördelen med att sätta upp en egen medlemsplattform är möjligheten att anpassa utseende och funktion efter det man behöver. Bygger du t ex en egen kursplattform i WordPress går den att utöka med funktionalitet för återkommande betalningar och medlemskap. Precis som samma sätt som du kan göra en WP-sida flerspråkig, koppla ihop den direkt med bokföringstjänster som Fortnox, BL info m. fl.

Behöver du flexibiliteten att anpassa utseende och funktioner på din medlemsplattform är det här ett bra alternativ.

Sammanfattning

Din tekniska plattform för medlemskapet behöver fungera bra för det du vill göra, så att du kan fokusera på att leverera innehållet som dina medlemmar behöver. Du bör välja med omsorg eftersom det är väldigt krångligt att byta medlemsplattform när du väl har startat upp ditt medlemskap.

Medlemsmodellen kan ge dig en otrolig flexibilitet men man måste också vara inställd på att det är mer som ett maraton än ett sprintlopp. Det tar tid att bygga upp och underhålla. Samtidigt kan du skapa en förutsägbar intäkt i bolaget som fortsätter att öka från månad till månad om du gör det på rätt sätt.

Lyssna gärna på podden (se ovan) så får du höra hur det kan vara att driva en ett medlemskap, ett medlemsprogram eller en membership online. Flera ord för samma sak egentligen…

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Film för Sociala medier

Film för Sociala medier

Det finns många olika strategier när det handlar om video för företag och företagare. Vi har samlat våra bästa tips och strategier så att du kan inspireras och se hur du både kan jobba smart vid produktionen för att effektivisera din tid men också hur du kan öka synligheten på de plattformar som du vill synas för.

läs mer
Annonsera förbi konkurrenterna

Annonsera förbi konkurrenterna

I den här artikeln med tillhörande podcastavsnitt pratar vi om en annonstrategi som bygger på tre steg. En strategi som kan ta dig förbi konkurrenterna och bli mer relvant för din målgrupp.

läs mer
Vad är Marketing Automation?

Vad är Marketing Automation?

Enkelt förklarat så är “Marketing Autmation” ett samlingsnamn för en rad saker som händer “under huven” i ditt marknadsföringsmaskineri. Idén är att ge dig bättre effekt på din marknadsföring och kommunikation med dina leads och kunder. Så har du begränsat med tid och vill ha fler kunder är det här något du vill titta närmare på.

läs mer
TIPs & StrategieR

Fyll i dina uppgifter nedan så får du tips & strategier för att jobba smart digitalt. Vi mailar också ut nyheter kring nya podcasts, videor och utbildningar på Hillman Academy. 

Som medlem och med ett aktivt abonnemang kan du bland annat ta del av följande rabatter och förmåner:

* 20% rabatt på DIVI

* 10% rabatt på Camtasia

* 30 dagar gratis med MailerLite PREMIUM

* 500kr rabatt på coaching med Greger Hillman

* Bonjoro, prova gratis i 30 dagar

* 25% rabatt på Vimeo PRO

Vi har ingen bindningstid utan du bestämmer helt själv när du vill avsluta. Vilket betyder att du inte är låst i ett långt avtal utan kan avsluta ditt abonnemang/medlemskap närsomhelst. 

Månadsmedlemskapet förnyas automatiskt löpande var 30:e dag. Du kan avsluta närsomhelst under en pågående månad. Du behåller accessen till 30-dagarperiodens slut.