Utrustning för Live streaming

När du är redo att skapa mer professionella LIVE-sändningar behöver du titta över din utrustning för live streaming. Det går visserligen att göra mycket med bara mobilen, men det vi pratar om här handlar om att man kanske vill använda flera kameror, dela skärm, visa en powerpoint, hålla i intervjuer och skapa brandade sändningar med sin logotype och grafik. 

Välj streaming utrustning efter plattform

Det vi ska titta på här är utrustning som du kan använda när du ska sända LIVE på LinkedIn, på Facebook, Youtube och till och med Twitch (!).

Den senare (Twitch) är nog mest aktuell om du gillar att spela TV-spel och sända det live på nätet, så vi kommer fokusera på lösningarna som är mer affärsmässigt användbara.

1. DATOR för livesändning

Du behöver en relativt kraftfull dator om du vill använda den för livesändningar. har du en relativt ny laptop med ett modernt grafikkort så klarar du dig långt.

Vi använder en Mac Book Pro för våra Live-sändningar och det fungerar  bra för oss.

Ska du däremot använda många kameror, koppla in ytterligare monitorer och använda en större ljudmixer så behöver du något annat än en laptop.

Oavsett om du har PC eller MAC så behöver din dator vara snabb, ha bra med RAM-minne och ett grafikkort som kan hantera grafik med hög precision. Alla MacBooks och många PC laptops har helt okej grafikkort och RAM minne för det här.

Tyvärr så finns det en del datormodeller som är väldigt ivriga på att starta upp processorfläkten så fort man startar ett program, så ha det med i åtanke när du väljer dator. 

Det är såklart bättre med en mer kraftfull dator som inte låter en massa när man sänder LIVE. Din mikrofon hör allt så ett högt fläktljud kan potentiellt skapa problem i sändningen.

2. KAMERA för livestreaming

Det finns en rad USB kameror som fungerar bra för LIVE-streaming. En bra ingång till att öka produktionskvalitén utan att spränga budgeten. De här kamerorna kostar från ca 750kr och uppåt. Vi har goda erfarenheter av Logitechs kameror och har använt dem både när vi skapar webbkurser och när vi sänder live. 

Vill du istället gå direkt på proffsnivå ska du använda en systemkamera eller liknande. Det ger dig helt andra möjligheter att påverka bilden och kvalitén blir såklart en helt annan när man har andra typer av objektiv och kamerahus.

USB-kamera för Live-streaming

Fördelen med USB-kamerorna är att de är plug and play. Så länge du har bra belysning och en kameraplacering i ögonhöjd så ser det helt okej ut när du sänder LIVE, spelar in webbkursvideor eller om du ska hålla i webinar

Nackdelen med USB-kamerorna är att det finns stora begränsningar i hur du kan påverka kamerabildens färger. De saknar också förmågan att skapa ett djup i bilden. Det kallas också för "Depth of field" och är det som gör att du kan vara i fokus samtidigt som bakgrunden är suddig.

Logitech C920 är en populär kamera som många använder för LIVE-streaming. Den är liten, smidig och plug and play.  Har du en begränsad budget för din streamingutrustning så är den ett bra alternativ. Kostar ca 750kr. 


Det här var kameran vi själva började med och använde den både för webbkurser och i många livesändningar.

Logitech C922 & Logitech C930 är två andra alternativ från samma leverantör. Den största skillnaden mellan de olika modellerna är upplösningen och det som kallas för "frame rate". Prislappen går upp med varje modell och så även bildkvalitén. Har du en budget från 1100kr och uppåt kan de här vara bra alternativ.


Vi har även dessa två kameror och kvalitén blir något bättre, men ser du till att ha ordentlig belysning så blir skillnaden visuellt marginell utifrån vår erfarenhet.

Logitech Brio Ultra HD Webcam är Logitechs storebror och ger en mycket skarp och tydlig bild. Med den kan du streama 720p, 1080p och även i 4K upplösning. I skrivande stund är 4K streaming däremot inte tillgänglig på alla plattformar, men det kommer bli möjligt längre fram så har du budget kan den här kameran som kostar ca 2600kr vara ett bra alternativ. 

Systemkamera för Live-streaming

Fördelen med systemkamerorna är helt klart flexibiliteten i inställningarna och möjligheten att skapa videor och live-sändningar som ser riktigt professionella ut. 

Nackdelen med systemkamerorna är att inte alla fungerar för LIVE-streaming. Du behöver därför kolla upp kameran du har tänkt använda ordentligt.

Många modeller har en inbyggd spärr, vilket innebär att de stängs av automatiskt efter 30 minuter. Det låter ju konstigt, eller hur? Det har tydligen med en lag kring beskattning av kameror utifrån olika funktioner att göra.

Canon M50 levererar en bild på en helt annan nivå än vad man kan få med de övriga alternativen ovan. Det här är den vi själva använder för både livesändningar och onlinekurser.


Den här kompakta systemkameran kostar ca 6000 kr så har du budget är det definitivt ett alternativ du ska titta närmare på.


Canon + Ecamm är dessutom plug-and play (se nedan).

3. PROGRAM för live streaming på MAC och PC

Det finns programvaror för livestreaming som är specifika för MAC och PC. Det finns också en lösning som fungerar både på PC och MAC. Den är dessutom helt gratis, men kommer med vissa utmaningar som du kan höra mer om i podcastavsnittet (se ovan).

ECAMM LIVE för MAC

Med Ecamm live för MAC kan du sända live på Facebook, Youtube, göra multistreams (se nedan) och även spela in i upp till 4K (!). 


Du skapar olika "scener" som du sedan enkelt skiftar emellan under sändningen. T ex kan du ha en scen med bara kameran och en annan där du delar en Powerpoint med kamerabilden nere i ena hörnet. 


Man kan också lägga på egen grafik, logotype m.m. för att skapa ett unikt manér som matchar varumärket.

Det här är lösningen vi själva använder och har du MAC är det här definitivt något vi kan rekommendera även till dig.


Plug and play med Canonkameror

Har du en Canon slipper du investera i en videokonverter som Ultra Mini Recorder eller liknande, vilket krävs med övriga systemkameror. Ecamm har plug-and-play support för Canon vilket gör det supersmidigt att koppla in kameran i datorn via USB.


Med"Virtual Cam" mode aktiverat i Ecamm kan du dessutom använda din systemkamera i andra program. T ex när du har Zoomsamtal eller ringer med Skype.

 

vMix för PC

Med vMix för PC har du en komplett produktionsmiljö för dina LIVE-sädningar. Du kan sända på Facebook, Youtube, Twitch samt skapa multistreams (se nedan).


Du skapar olika "scener" på liknande sätt som i Ecamm. Har du aldrig använt liknande programvara tidigare så är det bra att du är förberedd på att det kommer ta lite tid innan du känner dig bekväm med vMix.

Du kan göra väldigt många inställningar och justeringar för att skapa en unik livestream. Samtidigt kan alla val göra det svårare att komma i mål, men det här är definitivt en grym produkt!

Open Broadcaster Software (OBS) för PC & MAC

Med OBS Studio har du en flexibel lösning som både funderar på PC och Mac. Programmet är dessutom gratis, men det kommer med vissa begränsningar som vi pratar om i podden (se ovan) så är det inte helt smidigt i alla lägen.

Principen med olika "scener" går igen även i OBS studio och du kan använda programmet för att sända live på Youtube, Twitch, Periscope, Facebook m. m. 

Varje scen kan ha flera "källor" (sources) och du behöver lägga upp minst en scen med din kamera och din mikrofon innan du kan börja sända live med OBS studio.

4. Stabilt och snabbt internet

När du sänder LIVE via din dator behöver du ha en snabb och stabil uppkoppling till internet. Med Speedtest.net kan du mäta hastigheten på din uppkoppling och se så att du har tillräckligt med bandbredd för din stream.

Ett bra riktmärke är att både upp- och nedhastigheten bör vara minst 7 Mbps (Megabit per sekund) för att säkerställa att du får bra kvalité på din stream.

5. Streamingtjänst för att öka spridningen

Om du vill sända till flera sociala nätverk samtidigt behöver du ta hjälp av en tredjepart tjänst. Grundprincipen går ut på att din livestream går till 3:e-part tjänsten som i sin tur distribuerar ut din sändning Live på LinkedIn, Facebook, Youtube osv.

Öka synligheten på LIVE-sändningar med Multi Streaming

Du kan sända live på Facebook, Youtube och LinkedIn (kommer snart) samtidigt med hjälp av en streamingtjänst. Principen är enkel. Du sänder

🎧Läs och lyssNa