Guide - Så väljer du rätt podcast utrustning

Bloggen innehåller sponsrade länkar

Podcast utrustning – så väljer du rätt

Skrivet av Greger Hillman |
januari 11, 2024

Din podcast utrustning behöver matcha antalet medverkande men även övrig utrustning som dator och ljudkort för att det ska bli bra.

I den här guiden ser du alternativ för utrustning till podden som fungerar när du är själv, om ni är 2-8 medverkande som ska podda ihop i samma lokal.

Podcastmikrofoner

Grundregeln till ett bra podcastljud är att varje medverkande har sin egen mikrofon. Det ger dig närhet i ljudet och du kan redigera varje röst individuellt efter inspelningen, vilket är viktigt för att få ett jämt ljud i dina färdiga poddavsnitt.


2 typer av poddmickar

Du kan använda både USB-mikrofoner och XLR-mikrofoner när du poddar. Men, det finns vissa begränsningar som du behöver känna till, så att du inte köper fel podcastutrustning.

Vi börjar med grunderna:

Skillnader mellan USB-mikrofoner och XLR-mikrofoner för podcasting
  • USB-mikrofonen är “plug-and-play”, dvs du behöver bara koppla in den i datorn så är det klart
  • XLR-mikrofonen kräver ett ljudkort och passar när man är 2-8 medverkande i podden

USB podcast mikrofoner

Ska du podda själv kan du använda en USB-mikrofon när du spelar in. Den passar också bra för livestreaming och onlinemöten eftersom din dator kan hitta den automatiskt när du kopplat in den i USB-porten.

Nackdelen med en USB-mikrofon är att du bara kan använda en mikrofon samtidigt i datorn. Är ni 2 eller fler som ska podda i samma rum behöver du använda XLR-mikrofoner istället.

Podcast mikrofon med USB kontakt

XLR Podcast mikrofoner

Är ni 2-8 medverkande i podden behöver du använda XLR-mikrofoner och ett ljudkort vid inspelningen. Mikrofonerna kopplas in i ljudkortet som i sin tur kopplas in i datorn via en USB-kontakt.

Exempel på XLR-mikrofon med utmärkt kontakt i närbild

Ljudkort för podcastinspelning

Är ni fler än två medverkande i podden behöver du ett ljudkort för att kunna koppla in XLR-mikrofonerna och spela in varje röst på en egen kanal. Vilket är en förutsättning för att få bra inspelningsljud.

Ditt ljudkort behöver ha plats för antalet mikrofoner du behöver. Jag rekommenderar att du även tar höjd för att klara av ytterligare mikrofoner.

Ljudkort för podcasting

Är ni t ex 2 poddare men kanske vill ha med 1 eller 2 gäster i framtiden bör du ta höjd för det när du väljer ljudkort till podden.

Focusrite Scarlett 18i8 – Jag har det här själv och kan intyga att det är ett riktigt bra ljudkort med 4 XLR-kanaler för maximalt 4 mikrofoner. Kostar ca 4000kr

Focusrite Scarlett 2i2 – Lillebror till ljudkortet ovanför. Bra kvalité och plats för maximalt 2 XLR-mikrofoner. Kostar ca 1500kr

Rode RodeCaster PRO – Det här är samma ljudkort som jag använder dagligen. Riktigt bra med möjlighet till multitrack recording, både som ljudkort in i datorn men även helt fristående på ett SD minneskort. Kostar ca 6000kr

Rode RodeCaster PRO II – En uppdaterad version av RodeCaster PRO som fungerar både som ljudkort och fristående poddinspelare med plats för upp till 4 mikrofoner.

Checklista

Starta en Podcast

Ladda ner checklistan gratis där du steg för steg går igenom 5 steg för att starta din podcast.

Utrustning, inspelning, jingel, omslagsbild och publicering av din podd!

Populära mikrofoner för podcast

  • Blue Yeti – En USB-mikrofon som är plug-and-play
  • Røde NT – En USB-mikrofon som är plug-and-play
  • Shure MV7X – podcastmikrofon med XLR-kontakt. Kräver ljudkort
  • Shure SM7B – En XLR-mikrofon som ger dig mer ”Radioljud”. Kräver ljudkort

Blue Yeti USB Blackout

USB-mikrofon som du kopplar direkt i datorn. Allsidig för podcasting, videoproduktion, livesändningar och onlinemöten. Ca 1100kr.

Blue Yeti Podcastmikrofon med USB kontakt

Rode NT

USB-mikrofon som du kopplar direkt i datorn. Allsidig för podcasting, videoproduktion, livesändningar och onlinemöten. Ca 1100kr.

Rode NT usb-mikrofon för podcasting

Shure MV7

En mikrofon med både XLR- och USB-kontakt som är speciellt byggd för live streaming, podcasting och videoproduktion. Plug and play via USB i datorn eller genom ljudkort via XLR-kontakten. Ca pris 2500kr.

Podmikrofon MV7 shure - för bra podcastljud

Shure SM7B

En XLR-mikrofon för podcasting som ger ”radiokvalité” på din podcastinspelning. Används ihop med ljudkort och nivåförstärkare eller fristående inspelningsenhet som Röde ProCaster. Ca pris 3800kr.

Podcastmikrofon för ett proffsigt poddljud med Shure SM7B

Checklista

Starta en Podcast

Ladda ner checklistan gratis där du steg för steg går igenom 5 steg för att starta din podcast.

Utrustning, inspelning, jingel, omslagsbild och publicering av din podd!


Fler artiklar om podcasting:

Onlinekurs Starta Podcast

ONLINEKURS

Starta podcast

Lär dig spela in, redigera och lansera din podcast!
Om Podcastkursen