WordPress teman – Så väljer du rätt

Artikeln innehåller annonslänkar

Det är WordPress temat som styr om du kan ändra i designen själv och om din hemsida kommer vara kompatibel med andra funktioner eller ej. Vill du bygga en proffsig hemsida behöver du välja det bästa designtemat för det du ska ha din hemsida till. Så att den fungerar bra både under 2023 men även i framtiden.  I artikeln går vi igenom allt du behöver veta om WordPress teman, så att du kan undvika vanliga misstag och välja rätt tema till din hemsida på ett enkelt sätt.

Välja kursplattform till onlinekursen

WordPress temat – så fungerar det

En hemsida i WordPress kan bara ha ett designtema. Temat kan ha inbyggda funktioner för att ladda in färdiga designmallar och dra-släp verktyg som gör det enkelt att bygga en proffsig hemsida själv.

Men det finns också teman som är statiska där du inte kan ändra någonting utan att vara utvecklare och använda kod.

Vill du ha möjlighet att ändra i designen själv, utan att anlita en utvecklare eller byrå, är det viktigt att du väljer ett WordPress tema som är lätt att använda.

WordPress är gratis men hemsidan kostar

Ja, det stämmer. WordPress är gratis och open source, vilket innebär att det stöds av 1000-tals utvecklare och bidragsgivare som hela tiden förbättrar plattformen.

Det innebär att du kan använda WordPress Core gratis via ditt webbhotell.

Det innebär däremot inte att allt är gratis med din hemsida. Du behöver betala för ett domännamn, ett webbhotell och ett betalt WordPress tema för att vara säker på att din hemsida kommer fungera bra lång tid framöver.

Onlinekurs i Wordpress för att bygga hemsida själv

Bygg din egen hemsida

Olika WordPress teman

WordPress Core är ”motorn” som driver din WP hemsida. Den utvecklas hela tiden och blir bättre över tid. Det ställer krav på ditt WordPress tema som också behöver utvecklas vidare i samma takt som WordPress motorn.

Det betyder att du behöver ett designtema till WP som du kan vara säker på utvecklas vidare under de kommande åren, så att din hemsida kommer fortsätta fungera bra.

Gratis WordPress teman

En vanlig fallgrop är att välja ett gratis designtema som visserligen kan se snyggt ut, men det orsakar ofta stora och kostsamma problem längre fram.

Det största problemet med gratis WordPress teman är att de är väldigt sårbara. De har ofta utvecklats av en ensam webbdesigner eller utvecklare som har det som ett sidoprojekt.

När utvecklaren sedan får betalda jobb eller tröttnar på sitt tema överges det och alla som valt att använda gratistemat sitter i en sjunkande båt och kan inte göra något.

Om designtemat inte uppdateras i samma takt som WordPress Core är det bara en tidsfråga innan temat får säkerhetsluckor som hackare kan utnyttja för att ta över hela hemsidan.

Din hemsida är ofta första kontakten man får med dig och din verksamhet. Då vill du såklart inte att din hemsida helt plötsligt visar tveksamma bilder på lättklädda kvinnor och gör reklam för viagra, eller hur?!

Du behöver se på din hemsida som den viktiga tillgången den är i din verksamhet. Den är skyltfönstret och din digitala säljare som alltid är redo när någon besöker den.

Utöver säkerhetsriskerna med gratis teman så är det också ofta väldigt begränsade i vad du kan göra utan att vara utvecklare.

Ett gratis WordPress tema har ofta en fast design, vilket innebär att du inte kan justera placeringar av texter och bilder utan att skriva CSS-kod.

Är du inte utvecklare blir det väldigt svårt och tidskrävande att försöka anpassa ett gratis designtema i WordPress.

Det finns ett betalt alternativ som löser alla de här problemen för mindre än några luncher ute på stan så låt oss titta närmare på det.

Onlinekurs i Wordpress för att bygga hemsida själv

Bygg din egen hemsida

Betalt WordPress tema

Fördelen med att köpa en licens till ett betalt WordPress tema är att säkrar din hemsida för framtiden. Du får också ett lättare gränssnitt att jobba i och kan skapa en proffsig hemsida själv, utan tidigare erfarenhet.

Vi använder och rekommenderar DIVI-temat. Det är världens mest populära  betaltema för WordPress. Se hur WP-temat fungerar i DIVIguiden.

Elegant Themes, företaget bakom DIVI, har utvecklat temat under 10 års tid och DIVI finns installerat på miljontals hemsidor världen över.

Vinsten med att använda DIVI-temat är att du har över 100 utvecklare och webbdesigners som skapat ett lättanvänt tema så att du kan skapa en professionell hemsida själv, utan tidigare kunskap.

Ett bra WordPress tema utmärker sig också genom att det är flexibelt och användarvänligt. Du kan t ex bland 100-tals färdiga mallar och skapa en hemsida som visar upp ditt företag och det du erbjuder på ett proffsigt sätt.

Elegant Themes är ett stort och stabilt företag med en tydlig historik. Exakt den typen av leverantör man vill ha för att säkerställa att kvalitén och produkten kommer hålla över tid.

Vi har använt DIVI-temat i 7 år och imponeras över hur de fortsätter att utveckla produkten hela tiden. Samtidigt har vi inte betalat för några av alla de nyheter som kommer med DIVI eftersom det ingår i ”Lifetime licensen” som vi tecknade. 

Den finns fortarande kvar och innebär att man bara betalar en gång och aldrig mer. Jag misstänker att de kommer ta bort den tids nog eftersom det är en galet bra deal.

Just nu har de en kampanj med 10% rabatt på DIVI-licensen här som både gäller års- och lifetime dealen.

Med en licens kan du bygga obegränsat antal webbplatser både till dig själv och till kunder (om du vill bygga och sälja webbplatser).

WordPress mall vs WordPress tema

Designmallar omnämns ibland lite slarvigt som en WordPress mall. Du kan ha flera designmallar och skapa olika design på dina sidor på webbplatsen.

Du kan däremot bara ha ett (1) tema aktiverat. Det är också WordPress temat som styr hur många designmallar du har tillgång till och om du kan dra-släppa element i designen eller ej. Använder du ett gratistema går det oftast inte att ändra design utan att skriva CSS-kod.

Använder du ett betalt tema har du tillgång till färdiga designmallar, du kan skapa en egen WordPressdesign och behöver inte koda CSS eftersom du använder en ”byggare” (dra-släpp-verktyg) som gör det enkelt att bygga hemsida själv.

Onlinekurs i Wordpress för att bygga hemsida själv

Bygg din egen hemsida

WordPress teman till företag

Ska du bygga hemsida till företaget behöver du välja ett WordPresstema som passar företagets övriga grafiska profil. Temat bör även vara lätt att administrera och ha en modern design och framförallt mobilvänlig design, så att den fungerar fint när dina kunder besöker den på sina mobiler.

Vi både använder och rekommenderar DIVI temat för WordPress eftersom det har riktigt bra mallar för företag och organisationer.  Du väljer bland hundratals färdiga designmallar och behöver inte skapa designen själv. Mallarna har tagits fram av webbdesigners, vilket i praktiken innebär att du kan bygga en hemsida själv för knappt 1500kr som skulle kosta ca 35-40 000kr via en webbyrå.

Kan man byta WordPress tema?

Ja, du kan byta WordPress tema på en publicerad hemsida. Det brukar däremot innebära att du behöver lägga lite tid på att se till att det nya designtemat visar ditt innehåll på ett snyggt och korrekt sätt.

Det krävs med andra ord mer än att gå till Utseende › Teman › Lägg till nytt tema och ladda upp ett annat tema.

Det enklaste sättet att byta WordPress tema på en befintlig webbplats är att börja med att ta en backup på din WordPress sida. Backupen lägger du på en tillfällig domän där du byter designtema innan den slutligen publicera på huvuddomänen.

På så sätt möts aldrig dina hemsidebesökare av en trasig design, utan du kan genomföra temabytet och justera designen i lugn och ro.

 

Bästa WordPress teman 2023

1. DIVI temat

Världens mest populära designtema som används av företag, organisationer, kommuner, föreningar och privatpersoner som vill skapa proffsiga hemsidor. Titta i DIVI guiden för att se exempel på hur du kan använda temat för att skapa en hemsida på ett enkelt sätt.

2. THRIVE THEMES

Thrive Themes är ett flexibelt alternativ som främst passar webbutvecklare med lite mer designvana.

Med ett medlemskap i Thrive Themes får du tillgång till både designtema och en hel svit med andra tillägg (”wp plugins”) som bl a kan hjälpa dig bygga din e-postlista genom olika typer av formulär, banners, pop-ups m.m.

3. ASTRA THEME

Astra Theme är ett betalt tema som har flera likheter med Thrive Themes. Du bygger och redigerar designen med Elementor, vilket är en ”Content Builder” som passar till Astra temat.

Onlinekurs i Wordpress för att bygga hemsida själv

Bygg din egen hemsida

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Skapa en säljtratt som genererar kunder

Skapa en säljtratt som genererar kunder

En bra säljtratt kan generera nya kunder löpande över tid. Säljtratten kan se lite olika ut beroende på vilken typ av verksamhet du har men alla framgångsrika företag har åtminstone en säljtratt som fylls på upptill med nya leads och producerar kunder nedtill.

läs mer
DIVI rabatt

DIVI rabatt

DIVI temat är ett av världens mest populära teman till Wordpress. Det är byggt av Elegant Themes. Med DIVI-temat kan du skapa din hemsida i Wordpress utan tidigare kunskaper...

läs mer
Skapa WordPress hemsida

Skapa WordPress hemsida

Dags att bygga hemsida i Wordpress? Då har du kommit rätt. Här kan du se vad du behöver och hur du kommer igång med din egen Wordpress hemsida.

läs mer