WordPress teman – vilket ska man välja?

Artikeln innehåller annonslänkar

Det finns 1000-tals WordPress teman att välja mellan. Många är bra, men det finns också fallgropar som kan bli kostsamma längre fram. Här får du tips på hur du väljer Designtema till hemsidan.

Välja kursplattform till onlinekursen

Ett strategiskt val

När du startar en hemsida i WordPress behöver du göra ett strategiskt kring att välja designtemat för webbplatsen. Anledningen är att det inte finns något enkelt sätt att byta mellan olika teman utan du behöver lägga lite tid och energi för att se till att det blir rätt från början.

WordPress är open source och gratis att installera vilket är toppen. Det är en av de mest populära hemsideverktygen i världen och du får en otroligt flexibel plattform som du kan bygga ut med exakt de funktionerna du behöver.

Varning för WordPress gratisteman!

Genom WordPress.org har du tillgång till ett stort bibliotek med gratis designteman för WordPress. På ytan ser de flesta väldigt bra ut, men det kan bli både en dyr affär och vara riskabelt att välja ett gratistema.

Ett hobbyprojekt: Väljer du ett gratistema som har en ensam utvecklare, kanske som ett sidoprojekt, sätter du dig i en onödigt utsatt situation. WordPress-”motorn”, dvs installationen av WP utvecklas löpande av en stor community av utvecklare.

När utvecklaren slutar att uppdatera gratistemat kan det få rejäla konsekvenser för din digitala närvaro och ditt varumärke. Ett tema som inte fungerar korrekt kan innebära att första kontakten med ditt företag online blir lite… låt oss kalla det ”skakigt”.  Det kan också leda till att hemsidan hackas eller, i extrema fall,  helt slutar att fungera.

Saknar en ”Content Builder”: Även om många gratisteman ser snygga ut så är de begränsade i vad du kan ändra, utan att kunna programmera CSS och HTML-kod.

De saknar också en sk Content builder, vilket är ett dra-släpp verktyg som gör det lätt att lägga upp en design som du vill ha den.

Ett wordpress tema – En bra investering!

Det kostar i regel inte mer än 400-500kr att köpa ett premiumtema för WordPress. En liten investering som säkerställer att du får ett tema som kommer utvecklas i takt med WordPress Core (”Motorn” som driver din webbplats) uppdateras.

Samtidigt är inte alla betalteman lika utan du behöver välja ett betaltema med omsorg och det är därför vi har samlat några bra alternativ längre ner på den här sidan.

Alla bra betalteman som är värda namnet har ett sk ”drag-släpp” verktyg som gör det enkelt att skapa och uppdatera designen utan att man ska behöva koda något. Det kallas för en Content builder.

Googlar du ”köpa WordPress tema” kommer det upp väldigt många olika alternativ och är du inte osäker på vad du ska välja ännu så lär den sökningen ta dig dit. Här är några frågor du bör ställa dig själv när du ska välja designtema:

1.

Finns det omdömen och recensioner från kunder som köpt temat?  Det här brukar vara en tydlig indikator både för kvalitén på produkten och supporten som ges.

2.

Har temat uppdaterats nyligen? Det kan vara en tydlig indikator på hur väl underhåll och utveckling hanteras av företaget bakom temat. 

3.

Är temat kompatibelt med senaste versionen av WordPress Core, dvs WordPress-”motorn” som driver din webbplats?

4.

Är designtemat kompatibelt med WooCommerce? Om du planerar att sälja via din hemsida behöver temat fungera med WooCommerce. Den mest populära webshoplösningen för WordPress.

VÄlj rätt wordpress tema

I podden nämner vi tre olika designteman som vi ofta kommer tillbaka till. Alla tre uppfyller kraven vi brukar sätta. Dvs det ska finnas en content builder, färdiga designmallar att utgå från och bra support om man behöver fråga något.

Läs mer: Byta tema på hemsidan i WordPress

DIVI är ett designtema vi ofta hänvisar till. Det är ett av världens mest populära teman för WordPress och Elegant Themes (utvecklarna) levererar en väldigt professionell produkt till ett bra pris. (Vi använder DIVI-temat på HillmanAcademy.se.)

I vår DIVI-guide kan du läsa se videoguider som visar hur DIVI-temat fungerar. Vill du köpa temat kan du få 10% rabatt på DIVI-licensen via vår länk här Det är en sponsrad länk som ger dig bättre pris(!) än direkt via deras hemsida. 

Thinkific kursplattform webbkurser svenska
Thinkific kursplattform webbkurser svenska

Thrive Themes har flera olika designteman att välja mellan. Innehåller också en hel svit med andra WordPress tillägg som bl a kan hjälpa dig bygga din e-postlista genom olika typer av formulär, banners, pop-ups m.m.  Du bygger med Thrive Architect, vilket är deras egen content builder.

Astra är ett WordPress tema som fungerar bra och har flera likheter med Thrive Themes. Du bygger och redigerar designen med Elementor, vilket är en populär ”Content Builder” till Astra temat.

Thinkific kursplattform webbkurser svenska

ONLINEKURS

BYGG EN HEMSIDA MED WORDPRESS

Skapa din egen hemsida i WordPress på ett enkelt sätt, helt utan förkunskaper! Efter genomförd kurs har du en snygg och funktionell hemsida som håller lång tid framåt. 

ONLINEKURS

DIVI OCH WORDPRESS

I den här kursen lär du dig använda DIVI-temat från Elegant Themes, ett av världens mest populära designteman för WordPress.  Efter genomförd kurs är du välbekant med DIVI-funktionerna som gör det enkelt att skapa snygga och funktionella sidor i WordPress.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Skapa en säljtratt som genererar kunder

Skapa en säljtratt som genererar kunder

En bra säljtratt kan generera nya kunder löpande över tid. Säljtratten kan se lite olika ut beroende på vilken typ av verksamhet du har men alla framgångsrika företag har åtminstone en säljtratt som fylls på upptill med nya leads och producerar kunder nedtill.

läs mer
DIVI rabatt

DIVI rabatt

DIVI temat är ett av världens mest populära teman till Wordpress. Det är byggt av Elegant Themes. Med DIVI-temat kan du skapa din hemsida i Wordpress utan tidigare kunskaper...

läs mer
Bygg WordPress hemsidan själv

Bygg WordPress hemsidan själv

Dags att bygga hemsida i Wordpress? Då har du kommit rätt. Här kan du se vad du behöver och hur du kommer igång med din egen Wordpress hemsida.

läs mer