Guide och lista på AI verktyg

Bloggen innehåller sponsrade länkar

12 AI verktyg på jobbet som ger dig superkrafter

Skrivet av Greger Hillman |
april 18, 2024

Det finns många AI-verktyg som kan göra dig mer kreativ och effektiv på jobbet och i vardagen. Här ser du topp 12 AI verktygen 2024 för att skapa AI texter, AI bilder, AI video, AI röster och mycket mer.

1. ChatGPT (Text & bild)

Du har säkert redan hört talas om ChatGPT, ett AI-vertyg som fått stor spridning i hela världen. När verktyget passerade antalet användare 100 miljoner på 3 dagar, vilket saknar motstycke i modern tid.

Samtidigt som ChatGPT blivit ”mainstream” är det många som inte riktigt vet hur man kan dra nytta av AI-verktyget för att bli mer produktiv och kreativ.

ChatGPT kontrollpanel. Så här ser ChatGPT ut

Enkelt förklarat är ChatGPT en artificiell intelligens (AI), vilket betyder att det är ett datorprogram som kan förstå och svara på mänskligt språk. Du kan tänka att det är som en avancerad chatbot.

Den har tränats på miljontals texter från internet, vilket gör att den kan svara på frågor, skriva uppsatser, skriva kod, skapa inlägg till sociala medier, skapa outlines till utbildningar, hjälpa till med läxor och mycket mer.

Du kan använda ChatGPT både i datorn och mobilen för att ställa frågor, be om hjälp för att lösa problem, bolla dina idéer, göra beräkningar, skriva kod och mycket mer.

Du skriver i chatt rutan och kan fortsätta en konversation för att få ut mer och bättre information från ChatGPT.

Skriv prompts till ChatGPT i chattrutan

Så här fungerar ChatPGT

  • Du skriver i chattrutan och beskriver vad du behöver hjälp med av ChatGPT.
  • Precis som i en vanlig chatt kan du vidareutveckla och diskutera.
  • Nyckeln till att få bra svar av ChatGPT ligger i att du lär dig hur du ska fråga. Det kallas för “prompts”

Missförstånd kring ChatGPT

Ett vanligt missförstånd är att ChatGPT kan tänka själv. Det stämmer inte utan ChatGPT är tränat på stora mängder data vilket gör att verktyget kan väldigt mycket.

Genom kopplingen till internet via Bing kan ChatGPT söka upp information och sammanställa informationen så att det blir lätt överskådligt.

Fördelar med ChatGPT

När du lärt dig använda ChatGPT på rätt sätt kan det göra dig mer kreativ och produktiv. Uppgifter som tidigare kunde ta timmar är klara på ett par minuter och du får tid över till andra saker istället.

ChatGPT kan söka på nätet åt dig och enkelt sammanställa stora mängder data från PDF:er och datafiler.

Verktyget kan skapa tabeller, generera AI bilder, svara på specifika frågor t ex utifrån innehållet på en webbplats eller ett dokument.

Nackdelen med ChatGPT

Även om ChatGPT kan skriva som en människa är det viktigt att komma ihåg att AI:n inte har någon egen medvetenhet eller känslor.

Den bara simulerar mänskligt språk baserat på den information den har tränats på.

Det innebär också att du kan få ut helt felaktiga svar och slutsatser från verktyget, så man behöver fortfarande tänka själv även om AI-verktyget är väldigt hjälpsamt i många fall.

Gratis ChatGPT vs ChatGPT PLUS

Du kan använda ChatGPT gratis eller betala $20/mån för ChatGPT PLUS som öppnar fler funktioner.

Det går att göra mycket med gratisversionen, men utifrån min erfarenhet får man bättre kvalité på svaren från ChatGPT Plus.

Med betalversionen kan du också använda plugins för att generera AI bilder, AI videor och mycket mer.

ChatGPT Plus instruktion på svenska

Lär dig ChatGPT

För att få ut det mesta och bästa ur ChatGPT behöver du lära dig skriva bra “Prompts” (instruktioner). De flesta som misslyckas med AI:n har missat just det här, men det finns en bra lösning!

Gå onlinekursen: ChatGPT utbildning »


2. Redigera video och Podcast med AI

Med Descript kan du snabbt få en redigerad version av din inspelade video. Passar för alla typer av video men det är extra populärt för redigering av intervjuer, podcasts och videor till sociala medier.

Till skillnad från “vanliga” videoredigeringsprogram kan du låta Descript städa upp i din inspelade video automatiskt med hjälp av AI.

Programmet transkriberar också allt som sägs och du kan få din video textad på ett par minuter.

Samma funktion gör det väldigt enkelt att ta bort delar av videon som inte ska vara med genom att markera och radera ort, meningar och texter.

Det speglas direkt i videon och du får snabbt och enkelt ut en AI redigerad video med ett par knapptryck.

Du kan t o m träna Descript på din egen röst och lägga till eller ändra det du säger med hjälp av AI genom att skriva in den nya texten.

Använd Descript: Testa Descript gratis här


3. AI assistent direkt i webbläsaren

Med Harpa har du en egen AI assistent direkt i Google Chrome som kan hjälpa dig automatisera tidskrävande uppgifter.

Du kan tänka på Harpa som en digital assistent som kan hjälpa dig med allt från att söka på Google till att skriva texter som e-post, tweets och SEO-artiklar.

Harpa kan sammanfatta texter, YouTube-videor och till och med övervaka konkurrenters webbplatser för förändringar.

Jag använder ofta Harpa för att bolla idéer och få uppslag att skriva om i vårt nyhetsbrev.

En riktig tidssparare som gör att jag slipper starta från noll. En riktig game changer för hur jag jobbar online idag, helt enkelt.

Harpa AI verktyg för webbläsaren - instruktion på svenska

Harpa AI kombinerar styrkan i verktygets egna ”prompts” med OpenAi och ChatGPT som jobbar i bakgrunden via en API-koppling.

Min erfarenhet är att Harpa AI är enklare att använda jämfört med t ex ChatGPT. Harpa är dessutom ett gratis AI-verktyg och till skillnad från ChatGPT kan du använda Harpa “ovanpå” alla webbplatser i din webbläsare.

Gå onlinekursen: Harpa AI kursen »


4. Skriv SEO-artiklar med AI som syns på Google

Med Koala Writer kan du skriva kompletta blogginlägg och SEO-optimerade texter snabbt. Ett fantastiskt bra verktyg för att skapa innehåll till hemsidan eller bloggen för att bli synlig på Google i sökresultaten.

Ge Koala ett nyckelord eller en fras så skriver AI verktyget en artikel (2500-4000 ord) på några minuter. Utifrån min erfarenhet har texterna bra kvalitét (80-85% klart som jag vill ha det).

Jag föredrar att redigera och justera innan publicering, men jag vet en del som publicerar AI texterna rakt av också.

Skriv blogginlägg med AI verktyget Koala på svenska

Det tar ca 10-15 min att skapa och redigera en hel bloggartikel med Koala. Är du rutinerad bloggare kan du göra samma sak “manuellt” på 1,5-2 timmar inkl research och struktur.

Jag använder Koala Writer som en digital assistent för SEO-vänliga bloggartiklar.

Det är som att ha en personlig skribent som kan hjälpa dig att skapa innehåll för din blogg och hemsida, annonser och nyhetsbrev.

Koala har också en chattfunktion där du kan bolla dina idéer för att få fram en outline till dina kommande artiklar.

Du kan även generera AI-bilder med Koala till dina blogginlägg.

Använd Koala: Testa Koala gratis »


5. Översätt dina videor med AI och tala nya språk

Med HeyGen kan du skapa videor från din textbeskrivning med en av 30+ Avatarer som talar över 100 språk. Det mest spektakulära med HeyGen är däremot möjligheten att byta språk på en video 👇👇

Prova själv: Klicka här för att starta ditt gratiskonto, så att du kan ladda upp din video.

Du kan ta en video med svenskt tal och låta personerna prata ett annat språk med hjälp av AI. Dvs. personen i videon kommer tala ett annat språk vilket ändrar både munnen och rösten i videon.

Gratis Guide: Översätt video med AI

Det finns många användningsområden för det här. Skapar du onlinekurser ligger det nära till hands att erbjuda din svenska kurs på t ex engelska – utan att du behöver spela in nya videor på engelska.

Den här AI tjänsten för video är bland det vildaste jag någonsin sett och upplevt.

Använd HeyGen: Testa HeyGen gratis »


6. Skapa AI bilder

Med Leonardo kan du skapa AI-bilder på ett enkelt sätt direkt från en textbeskrivning. Det har en egen användarvänlig app som du använder direkt i din webbläsare.

Till skillnad från Midjourney så är Leonardo enklare att komma igång med och generera riktigt spektakulära bilder.

Med ett gratiskonto får du 150 credits per dag vilket räcker till att generera ca 70-80 bilder per dag. När du använder Leonardo behövs inte bildtjänster som DepositPhotos längre eftersom du kan skapa bilderna du behöver själv med ett par inställningar och en tydlig beskrivning.

AI verktyget Leonardo hjälper dig med bilder.

Likt Midjourney finns det en stor community runt Leonardo där du kan hämta inspiration för att få ut bilderna du behöver på ett lättare sätt.

Leonardo använder en teknik som kallas Generative Adversarial Network (GAN) för att lära sig hur man skapar realistiska bilder från textbeskrivningar.

Med Leonardo kan du snabbt skapa anpassade bilder utan att behöva vara expert på bildbehandling och designprogram. De färdiga bilderna är av hög kvalitet och ser mycket naturliga ut.

Onlinekurs i Leonardo: AI kurser online »


7. Midjourney (AI bilder)

Midjourney var den första riktiga AI tjänsten för att generera AI bilder från text.

Bildkvalitén från Midjourney är fantastisk bra men användarvänligheten är under all kritik. Du måste använda Discord för att kunna skriva dina “Prompts” och det finns många andra AI tjänster för bilder med snygg UX design och egna appar som t ex Leonardo.

Midjourney AI verktyg

Med Midjourney genererar du bilder via Discord genom att skriva ”/imagine” följt av en beskrivning på engelska av vad du vill att bilden ska vara.

Till exempel, om du skriver ”/imagine sunset over a beach”, kommer Midjourney att skapa en bild av just det. Hur coolt är inte det?

Midjourney genererar bilder utifrån din textbeskrivning och kan, utifrån rätt beskrivning, skapa spektakulära bilder som får dig att tappa hakan.

Svårigheten med Midjourney är att man måste vara väldigt noga med hur man skriver sina “prompts”, men du kan låta Harpa skriva dina “prompts” åt dig och få fram riktigt bra bilder från Midjourney.

Använd Midjourney: Testa Midjourney »


8. Skapa AI avatarer med Synthesia

Synthesia är ett AI verktyg som omvandlar text till video med en avatar som pratar utifrån ditt angivna manus. Tänk på det som en avancerad form av animerad text-till-tal-teknik.

Du skriver in text, och Synthesia skapar en video där en digital avatar (som kan se ut som en människa) läser upp texten. Det är som om du har en virtuell nyhetsuppläsare som kan läsa upp vad som helst du skriver in. SVT:s journalist Alexander Norén visar ett exempel på Synthesias teknik här.

Det är inte bara rösten som är animerad, utan också ansiktsuttryck och gester. Detta gör att videon känns mer levande och engagerande. Du kan välja mellan olika avatars, röster och språk, vilket gör det till ett mycket flexibelt verktyg.

Synthesia har blivit populärt för att skapa utbildningsmaterial, företagspresentationer, marknadsföringsvideor och mer. Det är ett sätt att snabbt och enkelt skapa professionella videor utan att behöva anlita skådespelare eller filmteam.

Använd tjänsten: Testa Synthesia »


9. Transkribera på svenska med AI

MacWhisper är ett av mina absoluta favoritverktyg för att transkribera videor och podcasts snabbt direkt i datorn. Det använder artificiell intelligens (AI) för att skapa text från videor och ljudfiler.

För mig har det blivit en stor tidsbesparing att kunna transkribera videor och ljudfiler snabbt och korrekt. Utifrån min erfarenhet är översättningen 96-97% bra direkt.

MacWhisper känner också av och tar bort “uhm”-ljud. Du kan redigera texten direkt i verktyget innan du sparar ner transkriberingen och allt sker lokalt i din dator så man skickar aldrig iväg videor eller ljudfiler till tredjepart.

Du kan spara ut texterna i olika format som passar när du skapar videor till Youtubekanalen, i videoredigeringsprogram som Camtasia, CapCut och Google Docs m.m.

Du kan tänka på det som en super smart maskin som kan lyssna på en ljudfil eller video och sedan skriva ner allt som sägs. Snabbt. Enkelt och korrekt.

AI verktyg MacWhisper

Det som gör Macwhisper speciellt är att det använder AI, vilket gör det mycket mer exakt än äldre typer av transkriberingsverktyg. Det kan även hantera olika accenter, talfel och bakgrundsljud, vilket gör det till ett mycket kraftfullt verktyg.

Använd tjänsten: Testa MacWhisper gratis »


10. Gratis transkribering med AI i webbläsaren

Whisper Web är ett AI verktyg som kan transkribera direkt i webbläsaren. Dvs omvandla tal till text.

Tänk dig att du har en ljudinspelning eller en video som behöver textas. Låt Whisper Web ”lyssna” inspelningen och sedan skriva ner det som text. Det är som om du hade en supersnabb sekreterare som kan skriva ner allt som sägs, oavsett hur snabbt det talas.

Whisper Web använder AI, vilket innebär att det kan förstå och skriva ner tal mycket mer exakt än äldre typer av transkriberingsverktyg. Precis som MacWhisper (se ovan) kan Whisper Web också hantera olika accenter och dialekter. AI-verktyget filtrerar automatiskt bort bakgrundsljud för att kunna fokusera på det som faktiskt sägs.

Det här kan spara dig mycket tid när du texta en föreläsning eller ett inspelat möte. Eller om du vill skapa undertexter till en video. Med Whisper Web kan du göra allt detta snabbt och enkelt.

Använd tjänsten: Testa Whisper Web »


11. Skapa naturliga AI röster och klona din egen röst

ElevenLabs är en AI-baserad tjänst för att omvandla text till tal, även känd som Text to Speech (TTS). Det innebär att du kan skriva in text och få ElevenLabs att omvandla text till en naturlig röst. Resultatet låter realistiskt och som att en riktig person talade.

Du väljer bland manliga och kvinnliga röster och kan även träna Elevenlabs på din egen röst.

Exempel:

ElevenLabs kan även klona röster och dubba röster till andra språk på videor och ljudfiler. Det innebär att du kan ladda upp en video eller ljudfil och låta ElevenLabs DUB-funktion dubba rösterna.

Har du t ex en video där du pratar på svenska kan du få den dubbad till franska eller tyska med din röst.

Du kan använda Elevenlabs för för att dubba en podcast, ljudböcker, spel och videor. Passar också för att skapa ljudversioner av dina blogginlägg eller för att ge varje karaktär i en ljudbok en unik röst.

ElevenLabs planerar också att lansera en ny funktion senare under året som kommer att låta användare regissera och redigera ljud, vilket ger dem full kontroll över den kreativa processen.

I skrivande stund fungerar ElevenLabs bäst på engelska, men utvecklingen går snabbt och jag kan tänka mig att vi kommer se en svensk version som fungerar riktigt bra inom kort också.


12. Förstora bilder med AI till hög upplösning

Image Upscaler använder något som kallas för ”Deep Learning convolutional neural networks”, vilket är en typ av artificiell intelligens (AI). Onlinetjänsten kan ta en liten bild och göra den större, samtidigt som den behåller alla detaljer och ”fyller i” de pixlar som behövs för att bilden inte ska bli suddig.

Förutom att förstora bilder kan Image Upscaler även ta bort bakgrunden från en bild, generera bilder baserat på en textbeskrivning, och till och med göra suddiga bilder skarpare(!)

Du kan använda tjänsten direkt i webbläsaren eller, om du har Mac, ladda ner Image Upscaler från Appstore och använda programmet offline.


Gratis AI verktyg vs betalda AI verktyg

Det finns ett talesätt som lyder ”man får det man betalar för”, vilket oftast gäller även inom digitala medier. Men, överraskande nog så är det många AI-företag som erbjuder väldigt generösa gratiskonton till AI-verktygen.

Det handlar såklart om att man vill få många användare som på sikt köper deras betalda nivåer. Men det finns även en annan aspekt på det hela som har med StartUp kulturen och möjligheten att få investerare att göra.

Kan man uppvisa att ett AI-verktyg har t ex 700 000 användare är det mer värdefullt för en investerare jämfört med ett nytt AI-verktyg som inte har någon historik.

Det pågår en kapplöpning bland alla AI-företag och det släpps nya AI-verktyg hela tiden. Det här är något jag går in på närmare i workshopen ”Kom igång med AI”.

AI-tekniken accelererar med en otrolig hastighet och har du inte börjat använda AI-verktyg i din verksamhet ännu finns det en reell risk att du hamnar på efterkälken och blir omkörd av andra aktörer.

Utifrån min spaning kommer det gälla både egenföretagare och anställda som missar chansen att dra nytta av AI. Det finns ett tidsfönster nu, innan majoriteten har börjat använda AI, att positionera dig själv genom att använda AI.

Lär dig AI verktygen: Gå AI utbildningarna online »

AI-paket onlinekurser

KURSPAKET

AI för företagare

6st utbildningar om AI i det stora AI paketet.

Du lär dig både verktyg och strategier för att bli mer produktiv och kreativ.
AI kurser

Online utbildning ChatGPT

ONLINEKURS

ChatGPT

Lär dig använda ChatGPT på jobbet med onlinekursen.
ChatGPT utbildning

workshop om AI för företagare

WORKSHOP

Kom igång med AI

Få en tydlig bild av AI och hur du kan börja använda det idag i ditt arbete och på fritiden.
om AI workshopen