Guide om AI verktyg på svenska

10 AI-verktyg på jobbet som ger dig superkrafter

Artikeln innehåller sponsrade länkar

Det finns flera typer av AI-verktyg som kan hjälpa dig bli både mer kreativ och effektiv på jobbet och i vardagen. I den här artikeln ser du några av 2023 års mest populära AI-verktyg samt tips för hur AI-verktyg kan användas för att skapa texter, bilder och videoinnehåll snabbt och enkelt.

1. ChatGPT 

Du har säkert redan hört talas om ChatGPT, ett AI-vertyg från OpenAI som fick väldigt stor spridning vid lanseringen. Antalet användare passerade 100 miljoner på några få dagar, vilket saknar motstycke i modern tid.

Samtidigt som ChatGPT blivit ”mainstream” är det många som inte riktigt vet hur man kan dra nytta av AI-verktyget för att bli mer produktiv och kreativ. 

Enkelt förklarat är ChatGPT en artificiell intelligens (AI), vilket betyder att det är ett datorprogram som kan förstå och svara på mänskligt språk. Du kan tänka att det är som en avancerad chatbot.

Den har tränats på miljontals texter från internet, vilket gör att den kan svara på frågor, skriva uppsatser, skriva kod, skapa inlägg till sociala medier, skapa outlines till utbildningar, hjälpa till med läxor och mycket mer.

Du kan använda ChatGPT för att ställa frågor, be om hjälp för att lösa problem, bolla dina idéer, göra beräkningar, skriva kod och mycket mer.

Du skriver i chattrutan och kan fortsätta en konversation för att få ut mer och bättre information från ChatGPT.

Men även om ChatGPT kan skriva som en människa är det viktigt att komma ihåg att AI:n inte har någon egen medvetenhet eller känslor. Den bara simulerar mänskligt språk baserat på den information den har tränats på. Det innebär också att du kan få ut helt felaktiga svar och slutsatser från verktyget, så man behöver fortfarande tänka själv även om AI-verktyget är väldigt hjälpsamt i många fall.

Jag använder ChatGPT dagligen och det är kul att se hur allt fler egenföretagare och anställda börjar få upp ögonen för ChatGPT också. Verktyget kan hantera många tidskrävande uppgifter mycket snabbt och med större precision än vad en människa klarar av, så det här är ett fantastiskt verktyg att ta till när man vet hur det fungerar.

Vill du också lära dig använda ChatGPT? Gå ChatGPT utbildningen här ››

2. Harpa: Din AI-assistent i webbläsaren

Med Harpa har du en egen AI assistent direkt i Google Chrome som kan hjälpa dig automatisera tidskrävande uppgifter. Du kan tänka på Harpa som en digital assistent som kan hjälpa dig med allt från att söka på Google till att skriva texter som e-post, tweets och SEO-artiklar.

Den kan även övervaka priser på produkter och varna dig när priset sjunker, sammanfatta YouTube-videor, och till och med övervaka konkurrenters webbplatser för förändringar.

Jag använder ofta Harpa för att bolla idéer och skapa svar på mail samt för att få uppslag att skriva om i vårt nyhetsbrev. Det sparar mig massor med tid samtidigt som jag aldrig behöver starta från noll. En riktig game changer för hur jag jobbar online idag.

Harpa AI kombinerar styrkan i verktygets egna ”prompts” med OpenAi och ChatGPT som jobbar i bakgrunden via en API-koppling.

Min erfarenhet är att Harpa AI är enklare att använda jämfört med t ex ChatGPT. Harpa är dessutom ett gratis AI-verktyg och till skillnad från t ex ChatGPT så kan du använda Harpa på alla sidor online.

Vill du lära dig använda Harpa på ett enkelt och smidigt sätt? Titta på onlinekursen i Harpa AI här ›› 

3. Koala Writer: Skapa SEO-artiklar med ett knapptryck

Med Koala Writer öppnar sig helt nya möjligheter att skriva SEO-optimerade artiklar snabbt, så att du kan bli mer synlig på Google.Du behöver bara skriva in sökordet eller sökfrasen du vill ha en artikel för och ange vilket språk det ska skrivas på.

Sedan gör Koala resten och skriver en artikel på mellan 2500-4000 ord på några få minuter. Utifrån min erfarenhet brukar den vara ca 80-85% klar för publicering så man behöver gå igenom och kontrollera texten innan den publiceras.

Koala Writer är ett AI-verktyg som hjälper dig skriva SEO-texter snabbt med bra kvalité.

Men en artikel som hade tagit 2-3 timmar att färdigställa går att få klar på 10-15 minuter. En stor tidsbesparing vilket gör att du kan producera fler artiklar snabbare som hjälper din hemsida bli synlig på Google.

Du kan se Koala Writer som en digital assistent som kan skriva långa, SEO-vänliga bloggartiklar med bara ett klick. Det är som att ha en personlig skribent som kan hjälpa dig att skapa innehåll för din blogg och hemsida. Allt du behöver göra är att ge den lite information om vad du vill skriva om, och sedan skapar den en hel artikel åt dig.

Koala är en ”artikelskrivare”,  kan skapa outlines till dina artiklar och har även en chattfunktion där du kan bolla dina idéer för att få fram materialet du behöver.

Du kan prova Koala Writer gratis här ››

4. Midjourney: Text-till-bild

Tänk dig att du har en superkraft som kan förvandla dina ord till bilder. Det är precis vad Midjourney gör! Midjourney är som en cool robot som du kan prata med via chatt-appen Discord. 

Du kan börja generera bilder från text genom att skriva ”/imagine” följt av en beskrivning på engelska av vad du vill att bilden ska vara. Till exempel, om du skriver ”/imagine sunset over a beach”, kommer Midjourney att skapa en bild av just det. Hur coolt är inte det?

Använder du Midjourneys öppna server på Discord blir de offentliga och kan användas av andra användare också. Men det går att förhindra genom att sätta upp en egen server på Discord som endast du kommer åt själv.

Samtidigt kan du dra nytta av andras ”prompts” i de öppna discord-kanalerna när du ska skapa dina egna bilder. Så det kan vara en bra plats att börja på för att lära dig grunderna i att skriva specifika prompts i Midjourney på ett enklare sätt.

Midjourney genererar bilder utifrån din textbeskrivning och kan, utifrån rätt beskrivning, skapa spektakulära bilder som får dig att tappa hakan.

Svårigheten är att beskriva på ”rätt sätt” så att Midjourney förstår vad du vill ha för resultat. Men det finns AI-verktyg som t ex Harpa som kan skriva dina Prompts åt dig, så att du kan få ut riktigt bra bilder från Midjourney utan att vara expert på att skriva prompts för AI-verktyget.

5. Leonardo: Skapa AI-bilder

Med Leonardo kan du skapa AI-bilder på ett enkelt sätt direkt från en textbeskrivning. Det har en egen användarvänlig app som du använder direkt i din webbläsare. 

Till skillnad från Midjourney så är Leonardo enklare att komma igång med och generera riktigt spektakulära bilder.

Med ett gratiskonto får du 150 credits per dag vilket räcker till att generera ca 70-80 bilder per dag. När du använder Leonardo behövs inte bildtjänster som DepositPhotos längre eftersom du kan skapa bilderna du behöver själv med ett par inställningar och en tydlig beskrivning.

Likt Midjourney finns det en stor community runt Leonardo där du kan hämta inspiration för att få ut bilderna du behöver på ett lättare sätt.

Leonardo använder en teknik som kallas Generative Adversarial Network (GAN) för att lära sig hur man skapar realistiska bilder från textbeskrivningar.

Med Leonardo kan du snabbt skapa anpassade bilder utan att behöva vara expert på bildbehandling och designprogram. De färdiga bilderna är av hög kvalitet och ser mycket naturliga ut, vilket gör dem lämpliga för en mängd olika tillämpningar, t.ex. blogginlägg, produktbilder, hemsidan, sociala medier, presentationer osv.

Vill du lära dig använda Leonardo på ett enkelt sätt? Gå onlinekursen i Leonardo här ››

6. Synthesia: Text-till-video

Synthesia är ett verktyg som omvandlar text till video med en avatar som pratar utifrån ditt angivna manus. Tänk på det som en avancerad form av animerad text-till-tal-teknik.

Du skriver in text, och Synthesia skapar en video där en digital avatar (som kan se ut som en människa) läser upp texten. Det är som om du har en virtuell nyhetsuppläsare som kan läsa upp vad som helst du skriver in. SVT:s journalist Alexander Norén visar ett exempel på Synthesias teknik här.

Det är inte bara rösten som är animerad, utan också ansiktsuttryck och gester. Detta gör att videon känns mer levande och engagerande. Du kan välja mellan olika avatars, röster och språk, vilket gör det till ett mycket flexibelt verktyg.

Synthesia har blivit populärt för att skapa utbildningsmaterial, företagspresentationer, marknadsföringsvideor och mer. Det är ett sätt att snabbt och enkelt skapa professionella videor utan att behöva anlita skådespelare eller filmteam.

7. MacWhisper: Transskribera med AI

Macwhisper är ett av mina favoritverktyg för att transkribera videor och podcasts snabbt direkt i datorn. Det använder artificiell intelligens (AI) för att skapa text från videor och ljudfiler.

För mig har det blivit en stor tidsbesparing att kunna ladda in videor och ljudfiler i MacWhisper som sedan textar allt så att det går att spara ut i flera olika format som går att använda på Youtube, i Camtasia, Google Docs m.m.

Du kan tänka på det som en super smart maskin som kan lyssna på en ljudfil eller video och sedan skriva ner allt som sägs. Snabbt. Enkelt och korrekt.

Utifrån min erfarenhet är MacWhisper väldigt bra på att transkribera svenska, vilket ofta inte är fallet med motsvarande onlinetjänster som främst fokuserar på engelska och andra språk.

Men med MacWhisper har jag hittat en lösning för att texta videor på svenska på ett snabbt, enkelt och billigt sätt.

Så har du t ex en video eller podcast där människor pratar, kan Macwhisper skapa en textfil med allt som sagts. Det kan användas på föreläsningar, youtube videor, podcasts, intervjuer osv.

Det som gör Macwhisper speciellt är att det använder AI, vilket gör det mycket mer exakt än äldre typer av transkriberingsverktyg. Det kan även hantera olika accenter, talfel och bakgrundsljud, vilket gör det till ett mycket kraftfullt verktyg.

Som namnet antyder är MacWhisper ett verktyg för Mac-datorer, så har du en PC och vill transkribera videor till svenska eller något annat språk behöver du titta på t ex Whisper Web som du kan läsa mer om här nedanför.

8. Whisper Web: Skapa undertexter till videor

Whisper Web från HuggingFace.co är ett verktyg som använder artificiell intelligens (AI) för att transkribera, det vill säga omvandla tal till text, i videor och ljudfiler.

Tänk dig att du har en ljudinspelning eller en video där någon pratar. Vad Whisper Web gör är att ”lyssna” på det som sägs i inspelningen och sedan skriva ner det som text. Det är som om du hade en supersnabb sekreterare som kan skriva ner allt som sägs, oavsett hur snabbt det talas.

Whisper Web använder AI, vilket innebär att det kan förstå och skriva ner tal mycket mer exakt än äldre typer av transkriberingsverktyg. Precis som MacWhisper (se ovan) kan Whisper Web också hantera olika accenter och dialekter. AI-verktyget filtrerar automatiskt bort bakgrundsljud för att kunna fokusera på det som faktiskt sägs.

Det här kan spara dig mycket tid när du texta en föreläsning eller ett inspelat möte. Eller om du vill skapa undertexter till en video. Med Whisper Web kan du göra allt detta snabbt och enkelt.

En potentiell begränsning med Whisper Web är att det kan ta lite längre tid att få ut sin transkribering beroende på hur många som använder tjänsten samtidigt. Du behöver däremot inget användarkonto utan kan använda tjänsten helt gratis i skrivande stund.

Det går att få transkriberingar på svenska och ett 30-tal andra språk. Du kan även låta Whisper Web översätta en ljudfil på valfritt språk till engelska. Det är användbart om du t ex ser en video på ett språk som du inte kan och vill få reda på vad det är som sägs i videon på ett enkelt sätt.

9. Elevenlabs: Text till röst med AI

ElevenLabs är en AI-baserad tjänst för att omvandla text till tal, även känd som Text to Speech (TTS). ElevenLabs kan även klona röster. Det innebär att du kan skriva in text och ElevenLabs kommer att omvandla den till talat ord. Det låter väldigt realistiskt och som att en riktig person talade.

Du kan t ex använda ElevenLabs för att skapa rösten till din podcastjingel eller för att skapa en ljudbok.

Exempel:

Länk: AI-kurser online från Hillman Academy

Du kan till och med skapa helt nya syntetiska röster eller klona din egen röst med deras verktyg. Det innebär att du skulle kunna klona din eller någon annans röst för att sedan mata in text som ska sägas.

Det finns en stor potential för den här tekniken men den väcker också vissa moraliska frågor hos mig i alla fall. När man kan klona en annan persons röst finns det en risk att det används på dåliga sätt, vilket också gör det svårare att avgöra om det man hör är ”på riktigt” eller ej.

ElevenLabs är inte bara bra på att omvandla ord till tal, utan det kan också förstå känslor och logik bakom orden. Det betyder att det inte bara läser upp orden, utan det kan också förstå sammanhanget och ändra tonen och intonationen baserat på det. Det är ”hemligheten” bakom att det som sägs av AI:n låter mer naturligt och realistiskt.

Det verktyget kan vara användbart för alla som skapar innehåll till podcasts, ljudböcker, spel och andra medier där det passar med ett engagerande ljudinnehåll.

Du skulle t ex kunna använda Elevenlabs för att skapa ljudversioner av nyhetsartiklar eller för att ge varje karaktär i en ljudbok en unik röst.

ElevenLabs planerar också att lansera en ny funktion senare under året som kommer att låta användare regissera och redigera ljud, vilket ger dem full kontroll över den kreativa processen.

I skrivande stund fungerar ElevenLabs bäst på engelska, men utvecklingen går snabbt och jag kan tänka mig att vi kommer se en svensk version som fungerar riktigt bra inom kort också.

10. ImageUpscaler förstorar bilder med AI

Har du en bild som du vill förstora upp utan att den blir pixlig kan Image Upscaler vara lösningen du söker. Det är en online-tjänst som hjälper dig att förstora bilder utan att förlora kvalitet.

Tänk dig att du har en liten bild som du vill göra större, men när du försöker förstora den blir den suddig och detaljerna går förlorade. Det är här Image Upscaler kan lösa problemet med hjälp av AI.

Image Upscaler använder något som kallas för ”Deep Learning convolutional neural networks”, vilket är en typ av artificiell intelligens (AI). Tjänsten kan ta en liten bild och göra den större, samtidigt som den behåller alla detaljer och ”fyller i” de pixlar som behövs för att bilden inte ska bli suddig.

Förutom att förstora bilder kan Image Upscaler även ta bort bakgrunden från en bild, generera bilder baserat på en textbeskrivning, och till och med göra suddiga bilder skarpare(!)

Du kan använda tjänsten direkt i webbläsaren eller, om du har Mac, ladda ner Image Upscaler från Appstore och använda programmet offline.

Gratis AI verktyg vs betalda AI verktyg

Det finns ett talesätt som lyder ”man får det man betalar för”, vilket oftast gäller även inom digitala medier. Men, överraskande nog så är det många AI-företag som erbjuder väldigt generösa gratiskonton till AI-verktygen.

Det handlar såklart om att man vill få många användare som på sikt köper deras betalda nivåer. Men det finns även en annan aspekt på det hela som har med StartUp kulturen och möjligheten att få investerare att göra.

Kan man uppvisa att ett AI-verktyg har t ex 400 000 användare är det mer värdefullt för en investerare jämfört med ett nytt AI-verktyg som inte har någon historik.

Det pågår en kapplöpning bland alla AI-företag och det släpps nya AI-verktyg hela tiden. Det här är något jag går in på närmare i workshopen ”Kom igång med AI”.

I workshopen ser du också konkreta exempel på hur du tillämpar AI både på arbetet och i din vardag.

AI-tekniken accelererar med en otrolig hastighet och har du inte börjat använda AI-verktyg i din verksamhet ännu finns det en reell risk att du hamnar på efterkälken och blir omkörd av andra aktörer.

Utifrån min spaning kommer det gälla både egenföretagare och anställda som missar chansen att dra nytta av AI. Det finns ett tidsfönster nu, innan majoriteten har börjat använda AI, att positionera dig själv genom att använda AI.

Vill du lära dig mer om AI? Titta på AI-paketet med 4 utbildningar ››

WORKSHOP

Kom igång med AI

Få en tydlig bild av AI och hur du kan börja använda det idag i ditt arbete och på fritiden.

AI kurspaket

1 workshop + 4 onlinekurser

Lär dig använda AI-verktygen som gör dig mer produktiv och kreativ.