Jag rekommenderar att du har en egen backup på WordPress hemsidan, så att du kan återställa den om olyckan är framme.
Det gäller även när webbhotellet gör backuper eftersom deras support är begränsad och du behöver se till att säkra din egen backup på WordPress hemsidan så att du har kontroll över din sida.
Backup av WordPress hemsida
Du har ett visst skydd automatiskt via ditt webhotell som tar backup på din databas. Samtidigt kan man inte enbart luta sig mot den backupen eftersom den inte sparar alla dina filer.
Skulle något dessutom hända med webbhotellet (vilket jag upplevt själv) behöver du ha en egen backup säkrad, så att du kan återställa din hemsida, blogg, webshop, kursplattform osv.
Det blir extra viktigt om webbplatsen är för ditt företag, webshop eller onlinekurser. Kraschar din hemsida tappar du synlighet på Google vilket gör att kunderna väljer en konkurrent istället.
Regelbundna backuper av WordPress
Du ska hålla regelbundna backuper av WordPress för att kunna återskapa din hemsida om något skulle inträffa.
Jag rekommenderar åtminstone en backup per månad, men har du e-handel, webshop eller säljer något annat via WooCommerce bör du ta dagliga backuper, så att du säkrar all köphistorik till bokföringen också.
Säkerhetskopiera WordPress hemsidan
Det tar bara 3-4 minuter att skapa en backup i WordPress och det kostar inget heller. Vinsten är att det ger dig sinnesro att veta att du alltid har en backup om något händer med din hemsida eller webshop.
Du kan sköta backuperna manuellt eller låta dem ske helt automatiskt med hjälp av ett WordPress tillägg som All in One WP migration. Det är tillägget vi använder ihop med Google Drive, Dropbox och Amazon S3.
Publicerar du mycket material på din webbplats eller säljer varor i en webshop där lagerstatus och försäljning ändras dagligen blir det extra viktigt med färska backuper.
Sätt en rutin när du jobbar med din WP-sida
Ska du göra någon större förändring i designtemat, lägga till nya plugins eller uppdatera WordPress till senaste versionen? Då är det en god idé att ta en backup på WP-sidan innan du börjar med det.
Hellre backup than sorry!
Jag föredrar ”Hängslen och svångrem”, dvs att planera för det oförutsedda när jag jobbar i WordPress.
Plattformen är oftast stabil men det finns tillfällen då sidans olika delar inte är helt kompatibla med varandra.
Det sker sällan helt plötsligt utan man kan stöta på det bl a i samband med uppdateringar. Oftast påverkar det inte din möjlighet att åtgärda felet men det händer också att man blir helt utelåst från sidan som slutar att fungera.
Då är det väldigt bra att ha en backup som man kan använda. Använder du ett bra webbhotell kan deras support oftast hjälpa dig, men det är inte alltid personalen är utbildad på det.
Har du då en egen backup kan du återställa hemsidan själv och vara tillbaka online inom några minuter.
Gör en egen backup i WordPress
Kanske har du sett andra guider för att ta backup i WordPress som involverar access till server via FTP och att man laddar ner databasen via cPanel…
Lugn, det inte vad jag föreslår!
Det finns bra lösningar för WP-backuper som är väldigt mycket enklare än så… Du behöver ett plugin och sedan kan du ha en komplett backup på 2-3 minuter med ett par knapptryck.
Relaterade WordPress länkar
- All In One WP migration – Tillägg för backuper som du kan lagra i datorn eller molnet
- WordPress plugins – Tips på fler funktioner med WP-tillägg
- WordPresskurs – En onlinekurs där du lär dig bygga hemsida i WordPress
- Webshop med WordPress – En onlinekurs där du bygger din webshop