Fem WordPress plugins för din webbplats

WordPress är väldigt flexibelt och du kan bygga på din grundinstallation med exakt de funktioner du behöver. Det gör du med hjälp av WordPress plugins, vilket kan liknas med olika legobitar som du kan bygga ihop efter egen specifikation. 

Ofta är det här funktionalitet som inte finns med i WordPress teman från början, men som man ändå vill ha och behöver. Det finns en gigantisk katalog med plugins på WordPress.org som man kan använda, men det är kanske inte helt lätt att veta vilka plugins som är bra.

Som lite hjälp på traven listar vi 5 plugins som vi ofta återkommer till och också hänvisar till. Det handlar om plugins som hjälper din webbplats bli snabbare, säkrare och mer optimerad.

1. ShortPixel

En av de vanligaste orsakerna till att en webbplats laddar långsamt är att den använder bilder som inte är optimerade. Dvs filstorlekarna är stora, vilket leder till att sidan upplevs som seg och det tar lång tid att ladda in bilderna. Med ShortPixel kan du både optimera bilder du redan har på din webbplats och bilder du laddar upp.


(I podden nämner vi Smushit, men tyvärr fungerar inte det lika bra längre...)

2. WP Super Cache

När din hemsida i WordPress ska laddas in i webbläsaren så händer det en massa saker i bakgrunden. Med ett cache-plugin som WP Super Cache förenklar man det jobbet för webbläsaren, vilket innebär att det går snabbare att ladda upp din sida. Extra viktigt för alla mobilanvändare.

3. Yoast SEO

Ett populärt plugin som hjälper dig  sökmotoroptimera din hemsida. Du börjar med att knappa in nyckelordet du vill optimera för. Därefter får du visuell guidning som hjälper dig optimera dina sidor och blogginlägg på ett bra sätt.


Här kan du läsa mer om att sökoptimera själv.


4. Wordfence

Ett plugin som höjer säkerheten på din webbplats. Aktivera brandväggen och låt Wordfence begränsa antalet loginförsök, så att man inte kan försöka hacka sig in på din sida. Finns som gratis och betalversion.

5. All in One WP migration

Det här pluginet är fungerar fint när du vill göra backuper och även för att flytta en hel webbplats från en domän till en annan. 


Du kan både göra manuella backuper eller tidsinställa för att få nya backuper med jämna mellanrum.