Så väljer du ett bra ljudfilshotell till din podcast

Bloggen innehåller sponsrade länkar

Ljudfilshotell till podden

Skrivet av Greger Hillman |
januari 11, 2024

Du behöver ett ljudfilshotell till podden för att man ska kunna lyssna på den via Spotify och andra poddplattformar.

Ljudfilshotellet, eller “Podcast Host” som det också kallas, har som uppgift att distribuera podden till Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts och andra podcastappar.

Det är också till ljudfilshotellet du laddar upp ljudfilerna, dina MP3-filer samt podcastomslaget som följer med ut till alla kanaler.

På Ljudfilshotellet kan du välja att publicera avsnitten direkt eller schemalägga dem för publicering i framtiden.

Den funktionen är väldigt användbar när du har spelat in poddavsnitt i förväg och vill släppa nya poddar t ex 1 gång i veckan.

Jag har poddat sedan 2015 och brukar spela in flera poddar samma dag för att sedan schemalägga dem över de kommande veckorna.

På så sätt är det lättare att vara kontinuerlig med nya avsnitt. Det är en framgångsfaktor för att dina lyssnare ska stanna kvar och inte byta ut din podd mot någon annan.

Läs också artikeln: Starta Podcast

Välj ett ljudfilshotell till podcasten

Jag har provat ett 10-tal olika ljudfilshotell och fastnade tidigt för Podbean. Tjänsten har en enkel dashboard och smidiga kopplingar till Google Podcasts, Spotify, Amazon Music, Apple Music m. fl.

Du kan dessutom starta ett gratiskonto hos Podbean och börja publicera poddavsnitt direkt. När du behöver fler funktioner eller mer utrymme för din podd kan du uppgradera till betalnivån.

Vi använder Unlimited Audio planen till Hillman Podden. Den kostar bara 900kr/år och då får man obegränsat utrymme och kan ladda upp hur många poddavsnitt man vill.

Det finns såklart andra alternativ också, men om du frågar mig skulle jag rekommendera Podbean eftersom tjänsten både är bra och billig i jämförelse med många andra ljudfilshotell.

Checklista

Starta en Podcast

Ladda ner checklistan gratis där du steg för steg går igenom 5 steg för att starta din podcast.

Utrustning, inspelning, jingel, omslagsbild och publicering av din podd!

Topp 5 ljudfilshotell till podden

Jag har satt ihop en lista över de bästa ljudfilshotellen som baserar sig på min egen erfarenhet. Dvs jag har använt och provat varje alternativ ingåenden för att kunna göra en jämförelse mellan bra podcast hosts, så att du kan välja det som kommer passa dig bäst.

Fler artiklar om podcasting:

Onlinekurs Starta Podcast

ONLINEKURS

Starta podcast

Lär dig spela in, redigera och lansera din podcast!
Om Podcastkursen