Lista och guide för inspelningsprogram för podcasts

Bloggen innehåller sponsrade länkar

Inspelningsprogram för Podcast

Skrivet av Greger Hillman |
mars 11, 2024

Du behöver ett inspelningsprogram för podcasten i din datorn. Valet av program hänger delvis på vilken typ av dator du har (PC eller Mac), men även på hur många ni är som ska podda tillsammans.

Grundregeln är att varje medverkande i podden behöver en egen mikrofon.

Anledningen är dels att varje röst behöver spelas in på separata ljudspår, så att du kan redigera ljudnivåerna i efterhand.

Men utöver det behöver varje person prata nära sin egen mikrofon för att du ska få bra ljudkvalité och närhet i ljudet på din podd.

Med tanke på att många cyklar, åker buss eller är på gymmet samtidigt som man lyssnar på podd behöver ljudet vara klart och tydligt. Det finns inget som förstör en podd så snabbt som dåligt ljud.

Läs också artikeln: Starta Podcast

Spela in podcast med MAC eller Ipad

Med en Mac dator spelar du in i programmet GarageBand med 1-8 mikrofoner utan problem. Begränsningen ligger i ljudkortet du använder till podden.

Har du t ex behov av att spela in 6 mikrofoner samtidigt behöver du ett ljudkort med minst sex mikrofoningångar.

Spela in podcast med dator.

Med en Mac Book Pro eller Mac Air så har du antingen M1 eller M2 processorn och 8-16Gb RAM-minne vilket räcker gott och väl för att spela in 1-8 mikrofoner samtidigt.

Spela in podcast med PC dator

Med en PC dator kan du spela in 1 USB mikrofon genom att koppla in den direkt i datorn. Behöver du 2-8 mikrofoner behöver du kontrollera att prestandan på din PC dator räcker till.

Generellt gäller att du behöver en PC med åtminstone 16GB ram-minne, snabb processor och gott om plats på hårddisken när du spelar in flera spår samtidigt.

Utifrån min erfarenhet går det fint att spela in 1-2 mikrofoner samtidigt på PC med en vanlig bruksdator som har 8GB RAM-minne.

Ska du spela in podd med 3-8 mikrofoner på din PC behöver du däremot en mer kraftfull dator. Det gäller egentligen hela datorns kapacitet.

Jag rekommenderar att du använder en PC med minst 16GB RAM-minne, minst 40GB ledigt utrymme på hårddisken samt en snabb processor i stil med Intel Core i5 eller snabbare.

Använder du en PC med för dålig prestanda finns risken att inspelningen kommer hacka eller stanna helt.

Jag brukar säga att det snabbaste sättet att förstöra en podcastinspelning är med teknikstrul, så det är bättre att du har mer kraft än du behöver än att du balanserar på gränsen.

Inspelningsprogram för podcast utan dator

Vill du inte spela in podden med en dator finns det två andra alternativ som du kan titta närmare på. De kan ge dig större flexibilitet och mobilitet än en ordinarie dator.

Spela in podd med iPad

När du spelar in podcast på en iPad är principen i stort sätt densamma som när du spelar in på en vanlig Mac dator.

Dvs du laddar ner Garageband från App Store och använder ett ljudkort för dina mikrofoner (eller en USB-mikrofon om du är själv) samt en adapter som ger både ström till iPaden och USB-kontakt till ljudkortet.

Spela in podd med extern inspelare

Det går att spela in podcast med en extern inspelare (“fristående inspelningsenhet”) också. Vi använder t ex en RodeCaster PRO för vår podcastinspelning. Det är både ett ljudkort och en fristående inspelningsenhet, vilket ger oss maximal flexibilitet.

Ska du ha din podcastutrustning på en fast inspelningsplats spelar det kanske mindre roll, men behöver du vara mobil och kunna spela in på platser utan datorn och kanske t o m utan tillgång till ström finns det även alternativ som går helt på batteri.

Väljer du en extern inspelare blir du mer flexibel, men du behöver fortfarande ett inspelningsprogram för podcasten också. Inte för själva inspelningen men för att redigera och producera dina podcastavsnitt.

Redigera Podcast inspelning

Spelar du in direkt i ett ljudprogram finns det funktioner för att redigera podcast inspelningen inbyggt i verktyget. Det kräver däremot att du lägger tid på att klippa, putsa och mixa din inspelade podcast.

Ett snabbare sätt är att låta det här AI-verktyget redigera din podcast åt dig. Det innebär att du kan lägga tiden på att spela in fler podcast avsnitt istället för på redigeringen av din podcast.

Verktyget ger dig full kontroll och vill du ändra något i redigeringen är det så enkelt som att markera en text och radera, så redigerar AI-verktyget din podcast och mixar den med bra ljudnivå.

Testa och redigera din Podcast med AI gratis här

Checklista

Starta en Podcast

Ladda ner checklistan gratis där du steg för steg går igenom 5 steg för att starta din podcast.

Utrustning, inspelning, jingel, omslagsbild och publicering av din podd!

Spela in podcast på distans

Ska du spela in podcast på distans med gäster eller en co-host behöver du både din dator och en separat tjänst för själva inspelningen. Processen liknar en “vanlig” podcastinspelning även om den sker online.

När du har spelat in podden laddar du in ljudfilerna i ditt ljudprogram på samma sätt som du gör med din poddjingel och andra ljudfiler.

Det är där du redigerar ljudnivåerna på din poddinspelning och sparar ut det färdiga podcastavsnittet.

Fler artiklar om podcasting:

Onlinekurs Starta Podcast

ONLINEKURS

Starta podcast

Lär dig spela in, redigera och lansera din podcast!
Om Podcastkursen