Så publicerar du din podcast på Spotify

Bloggen innehåller sponsrade länkar

Publicera podcast på Spotify

Skrivet av Greger Hillman |
januari 11, 2024

Vem som helst kan publicera podcast på Spotify. Men innan din podd kan listas på Spotify behöver du uppfylla vissa krav. Här går jag igenom vad du behöver göra.

Spela in ditt första poddavsnitt

Du behöver ha minst 1 inspelat och publicerat podcastavsnitt för att kunna lägga upp podden på Spotify. Det innebär att du först och främst behöver starta din podcast för att komma vidare.

Ljudfilshotellet kopplas till Spotify

Hela processen med att få podden på Spotify går via ljudfilshotellet där dina podcastavsnitt laddas upp. Där hämtar du din RSS-feed, vilket är en speciallänk som ska skickas in till Spotify.

Din RSS-länk berättar för Spotify var du har dina ljudfiler, podcastomslag och podcastbeskrivningar.

Den informationen visas inne på Spotify, men när man klickar igång för att lyssna går uppspelningen via ditt ljudfilshotell.

Det innebär att man inte laddar upp ljudfilerna direkt till Spotify utan de måste laddas upp till ljudfilshotellet som i sin tur länkar till dina poddavsnitt via RSS-länken.

Koppla podden till Spotify på 3 minuter

Det tar bara 2-3 minuter att koppla ihop din podcast med Spotify inne på ljudfilshotellet. När det är klart behöver du bara invänta att Spotify godkänner podden.

Min erfarenhet är att det går snabbt att få podden godkänd på Spotify, men du måste gå via ett ljudfilshotell. Vi använder Podbean till vår egen podcast.

När din podcast är godkänd på Spotify kommer alla kommande poddavsnitt distribueras automatiskt till Spotify, så att dina följare kan se att det kommit ett nytt avsnitt av podden.

Koppla till andra poddplattformar

När podden är kopplad till Spotify kan du göra på samma sätt med Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music och andra podcastappar också. Det sköter du också via din Podcast Host (ljudfilshotellet) som fungerar som spindeln i nätet för all podcastdistribution.

Sammanfattning

Ett enkelt sätt att öka spridningen på din podcast är att ladda upp den till Spotify, Apple Music, Google Podcasts och andra poddplattformar.

Du behöver minst ett inspelat avsnitt för att kunna ansöka om puiblicering. När du är godkänd på respektive plattform kommer alla framtida poddavsnitt pushas ut till poddapparna automatiskt.

Checklista

Starta en Podcast

Ladda ner checklistan gratis där du steg för steg går igenom 5 steg för att starta din podcast.

Utrustning, inspelning, jingel, omslagsbild och publicering av din podd!

Fler artiklar om podcasting:

Onlinekurs Starta Podcast

ONLINEKURS

Starta podcast

Lär dig spela in, redigera och lansera din podcast!
Om Podcastkursen