Guide för att spela in podcast på distans

Bloggen innehåller sponsrade länkar

Podda på distans

Skrivet av Greger Hillman |
januari 6, 2024

Ska du podda på distans med en kollega eller spela in en podd med en gäst online? Då behöver du ett program som klarar poddinspelning via internet på ett enkelt sätt.

Populära tjänster för att podda på distans

Här ser du tjänster som jag personligen har använt och testat ingående för podcastinspelning på distans. De kostar inte mer än några 100-lappar att använda.

Poddtjänsterna skiljer sig lite åt, men överlag är alla bra alternativ för din distanspodd.


⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

⭐️⭐️⭐️⭐️ 4/5

⭐️⭐️⭐️ 3/5

⭐️⭐️⭐️ 3/5

Riverside

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

Riverside är byggt specifikt för fjärrinspelning och ger dig riktigt bra kvalité på din inspelning.

Du kan ha med 3-4 gäster utan problem. Eller du själv och en poddgäst eller en poddkompis.

Du kan redigera fjärrinspelningen direkt i Riverside eller ladda ner varje separat ljudspår för vidare redigering i din inspelningsprogram på datorn.

Distanspodd med gäst via dator eller mobil. Video podcast och ljudpodcast med hög kvalité

Komplett poddproduktion i molnet

Med Riverside kan du göra hela poddproduktionen direkt online om du vill, men det går även att ladda ner ljudfilerna för att fortsätta poddproduktionen lokalt i din dator om du föredrar det. Flexibelt.

Inför inspelningen kan varje medverkande i podden göra ett mikrofontest direkt på Riversides hemsida. Smidigt när du ska ha en gäst med i podden på distans som kanske inte är så van vid tekniken.

Testa att podda på distans med ett gratiskonto hos Riverside här så märker du snabbt om det passar för din distanspodd också.

Utifrån min erfarenhet är det här det bästa alternativet och det kostar bara 190kr för en månad, vilket är otroligt billigt med tanke på kvalitén man får på sin podd.

Kom igång: Testa Riverside gratis »

Checklista

Starta en Podcast

Ladda ner checklistan gratis där du steg för steg går igenom 5 steg för att starta din podcast.

Utrustning, inspelning, jingel, omslagsbild och publicering av din podd!

Ecamm Live

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 4/5

Ecamm Live är ett program för livestreaming och inspelning av både video och ljud för Mac-datorer. Många använder sig av det här programmet för att spela in poddar på distans genom “Intervju-funktionen”.

Med ”Interview Mode” och kan ha 2-10 medverkande under din livesändning eller poddinspelning. Medverkande ansluter enkelt via en länk som du delar med dem. Inget annat behövs.

Livepodd och inspelning i Mac-dator

Med Ecamm Live får du varje medverkande i separata ljudfiler vilket är viktigt för att du ska kunna redigera ljudnivåer och klippa podden i efterhand i med ett ljudinspelningsprogram för podden.

Vi använder programmet själva både för livestreams och intervjuer på distans och det jag gillar mest med Ecamm är att det är enkelt och intuitivt att använda.

Ljudkvalitén blir riktigt bra och du kan enkelt kombinera inspelning och livesändning så att du både får en videoversion en ljudversion av din podcast.

Alla medverkande bör använda hörlurar och en bra poddmikrofon så att du får ett bra inspelningsljud.

Kom igång: Testa Ecamm gratis »


Zoom Meetings

Betyg: ⭐️⭐️⭐️ 3/5

Zoom Meetings är väldigt populärt för onlinemöten men går även att använda för att spela in podd på distans med gäster.

Även om ljud- och bildkvalitén inte är lika bra som den högupplösta kvalitén du får med Riverside och Ecamm är det fortfarande ett helt okej alternativ.

zoom meetings verktyg för onlinemöten och inspelning

Inspelning på flera ljudspår

Med rätt inställningar i Zoom kan du spela in dig och dina gäster på separata ljudspår så att du kan mixa rösterna individuellt i efterhand.

Det brukar man alltid behöva göra eftersom alla röster låter olika. Spelar man bara in allt som ett stereospår finns inte den möjligheten och då står man där med skägget i brevlådan och kan inte justera ljudnivåerna.

Fördelen med Zoom är att de flesta har redan erfarenhet av onlinemöten och du bjuder in med en länk precis som man är van vid.

Under mötet spelar du in allas ljud direkt i din dator. Jag rekommenderar däremot att både du och de övriga poddarna har hörlurar eller handsfree för att undvika biljud på inspelningen.

Kom igång: Starta konto hos Zoom »


Restream

Betyg: ⭐️⭐️⭐️ 3/5

Restream är i grunden en tjänst för livestreaming via webbläsaren, men går även att använda för podcasting på distans.

restream för livestreaming

Du spelar in (och streamar) varje kamera till ett eget video & ljudspår. Efter sändningen kan du ladda ner och redigera podden i inspelningsprogrammet innan du publicerar podden till Spotify.

Du bestämmer om du enbart vill spela in, sända live eller göra båda två samtidigt. Från 1-10 medverkande.

Kom igång: Testa Restream gratis »


Spela in podd på distans gratis

Har du nollbudget, dvs ingen budget alls för din podcast kan du använda den här ”klipp-klistra”-metoden istället. Den är lite omständig men funkar om du har tid istället för några hundralappar till en av poddtjänsterna ovanför.

Klipp & klistra metod för fjärrinspelning av podcast

  1. Du och din gäst använder egna mikrofoner och ringer upp varandra via Skype/telefon och pratar med handsfree.
  2. Båda två spelar in sin egen röst med en inspelningsmikrofonen framför sig samtidigt som ni pratar med varandra via telefon. T ex direkt i en Zoom h2n eller genom en USB-mikrofon in i datorn.
  3. Efter inspelningen skickar din gäst över sin ljudfil via t ex Sprend eller WeTransfer, så att du kan lägga ihop den med din egen ljudfil i inspelningsprogrammet.

För att du ska få bra ljudkvalité behöver du och dina medverkande ha bra mikrofoner för inspelning, så att du får ljudfiler med klar och tydligt ljud att jobba med efter inspelningen.

Det kan ta lite tid att synka upp ljudfilerna när du klipper din podd men ljudkvalitén kommer hålla betydligt högre standard jämfört med att försöka få till inspelning direkt via telefon eller liknande.

Metoden är lite omständig men fungerar om du inte har någon budget för din podcast.

Ljud- och videopodcast?

Idag finns många poddar både som ljud- och videopoddar. Ska du spela in podden på distans med en av tjänsterna nedanför kan du få både ljud och videoinspelning på samma gång.

Du bestämmer såklart om du enbart vill använda ljudinspelningen, men här har du möjlighet att nå ut bredare med din podcast som både ljud- och videopodcast.

Det innebär samtidigt att du kan få ut mer av varje avsnitt och nå personer som inte hade hittat till din podd annars. En ”vara-överallt-strategi” där du publicerar podden till alla poddappar, på Spotify, på Youtube och i sociala medier för att maximera spridningen av din podcast.

Enklare än någonsin att podda på distans

När jag började podda 2015 var det Skype som gällde när man ville spela in podd på distans. Det var ganska krångligt och ljudkvalitén var inte bra. Idag är det lättare och med programmen här (se ovan) kommer det bli enkelt att spela in din podd på distans.

Tips för bättre poddinspelning online

Saker som gör stor skillnad när du spelar in podden.

Ordna bättre podcast ackustik

Du kommer få bättre ljudkvalité om alla medverkande kan sitta i en miljö med lite akustik och rumseko. Det kan vara svårt att göra något åt det i efterhand så lägg gärna lite tid på att få ”torrare ljud” innan du börjar spela in.

Du kan använda filtar, skärmar, täcken, böcker och gardiner för att dämpa rumsakustiken så att det endast är din röst som går in i podcastmikrofonen.

Sitt nära mikrofonen när du poddar

Placera poddmicken nära munnen utan att den går emot munnen. Om du tänker dig ”näsans förlängning” och har mikrofonen precis framför munnen kommer du få bra närhet i ljudet. Det är en bra utgångspunkt och kommer ge din färdiga podcast bättre ljudkvalité.

När du har med en gäst på distans bör även både du och din gäst ha hörlurar, så att det inte ”läcker” ljud från datorns högtalare in i mikrofonen. Extra viktigt när du ska spel in podd på distans, men en bra utgångspunkt så fort man är fler än en som spelar in podden.

Minimera oönskade ljud i podden

Innan du börjar spela in podden med din gäst på distans bör du se till att ni har stängt av aviseringar både i dator och på mobilen båda två. Får du med ”plingljud” på inspelningen blir det svårt (eller omöjligt) att städa bort de ljuden i redigeringen.

Checklista

Starta en Podcast

Ladda ner checklistan gratis där du steg för steg går igenom 5 steg för att starta din podcast.

Utrustning, inspelning, jingel, omslagsbild och publicering av din podd!

Om Greger Hillman

Medgrundare till Hillman Academy och poddare sedan 2015 med den egna podden Hillman Podden.

Greger Hillman kursledare, digital strateg, poddare, utbildningsledare

Onlinekurs Starta Podcast

ONLINEKURS

Starta podcast

Lär dig spela in, redigera och lansera din podcast!
Om Podcastkursen