Att sökoptimera hemsidan är en viktig del av marknadsföringen för alla företag som vill synas på nätet. Men det behöver inte vara en svår eller komplex process.
Genom att lära sig grunderna kan man själv sökoptimera hemsidan och få bättre synlighet på Google, vilket kan leda till fler kunder och ökad försäljning.
För att sökoptimera hemsidan själv behöver du först förstå vad sökmotoroptimering (SEO) innebär och vilka faktorer som påverkar hur väl din hemsida rankas på Google.
Det handlar bland annat om att ha relevant och unikt innehåll, använda rätt sökord och sökfraser, och ha en välstrukturerad och användarvänlig hemsida.
Genom att lägga tid och energi på sökoptimering kan du få din hemsida att synas högre upp i Googles sökresultat där dina kunder tittar.
Grunderna i sökoptimering
Sökoptimering, eller SEO, är en teknik som används för att förbättra synligheten och rankingen av en webbplats på sökmotorer som Google.
Det handlar om att optimera webbplatsens innehåll och struktur för att göra den mer relevant och användbar för sökmotorerna.
Genom att använda olika tekniker kan man öka trafiken till sin webbplats och därmed öka försäljningen.
Sökoptimering är både lönsamt och viktigt
Syns inte din webbplats högt upp på Google kommer inga kunder hitta till ditt företag utan gå till en konkurrent istället.
Vill du slippa betala 1000-tals kronor varje månad för Google Ads är lösningen att satsa på SEO och sökoptimera din hemsida.
Genom att optimera din webbplats för både besökare och Google kan du öka din synlighet och därmed öka trafiken till din webbplats.
När du optimerar din webbplats för sökmotorer behöver du veta att det finns både on-page och off-page optimering.
- On-page optimering handlar om att optimera innehållet på din webbplats
- Off-page optimering handlar om att bygga länkar till din webbplats från andra relevanta webbplatser
Jag rekommenderar att du börjar med att sökoptimera innehållet på din webbplats, dvs On-page. Det kommer ge snabbast effekt i början samtidigt som du lär dig grunderna i SEO.
Den kunskapen är nödvändig för att gå vidare och kombinera On-page med Off-page SEO.
Jag har personligen rankat flera hemsidor högst på Google enbart genom att optimera innehållet på webbplatsen med On-Page SEO.
Kom igång med sökoptimering
För att ge dig en bra start med sökoptimering har jag skrivit ut 3 punkter som du kan utgå från när du börjar med din On-page SEO. Det handlar om att få en bra struktur och namn på filer så att Google förstår vad din webbplats handlar om:
- Sidstruktur: Använd adresser till dina undersidor som innehåller nyckelord du vill synas för på Google. Ett exempel för bageriet som säljer ”Hillmans kakor”: bageriet.se/hillmans-kakor.
- Bilder: Ge bildfilerna namn som är kopplade till det du vill synas för på Google. Ett exempel för bageriet som har en bild på ”Hillmans kakor” skulle vara en bildfil med namnet: hillmans-kakor.jpg
- Rubriker på dina sidor: Använd en Rubrik 1 (header 1) där nyckelordet (frasen) du vill synas för på Google finns med. Använd underrubriker (header 2) för att komplettera med sekundära sökord så att Google enkelt förstår sammanhanget.
Kommentar: De 3 punkterna ovanför skrapar bara på ytan av möjligheterna med SEO.
Strategi för sökoptimering
När du ska sökoptimera din hemsida själv behöver du en strategi. Det går inte att göra allt utan jag brukar utgå från 80/20 regeln. Det innebär att du fokuserar på de viktigaste 20% som ger 80% av resultaten.
När du börjar se effekten av ditt SEO-arbete i Google Search Console kan du se var “vinnar”-sidorna finns på din webbplats och SEO-optimera vidare utifrån det.
Sökordsanalys
Med sökord syftar jag både på ord och fraser som har med din verksamhet att göra. Det kallas även för “nyckelord” i en direktöversättning från engelskans “Keyword”.
Exempel:
Driver du en webshop och säljer grillar är sökord och fraser som “Grill till husvagnen”, “Vad är en keramisk grill?” och “Grill till altanen” värdefulla. Syns du högt på Google och får klicken till din webshop kommer du sälja fler grillar.
Principen är exakt densamma oavsett bransch. Syns du ofta och högt upp på Google kommer du generera fler leads och kunder. Det är enkel matematik.
Styrkan med Long Tail Keywords
När din målgrupp är i “research”-stadiet kan du nå fram med SEO där Google Ads sällan används. Ett kryphål som ger dig gratis trafik och exponering till din hemsida.
Jag använder SEO-verktyg för hitta sökord och fraser att skriva om. Verktygen samlar statistik om antal sökningar på sökorden och fraserna per månad.
De kan även hitta luckor och svagheter där du kan nå höga placeringar på Google med en SEO-optimerad artikel.
Det är lite som att sitta med facit till provet….
Verktyg för sökoptimering
Ett av mina favoritverktyg för att hitta “Longtail sökord” heter LowFruits. Ett billigt och bra alternativ för att få fram en lista över enkla sökord att ranka för på Google.
Du kan även använda verktyg som Google Keyword Planner och Ahrefs för att få förslag på sökord och fraser.
Min erfarenhet med Google Keyword Planner är däremot att verktyget inte visar rätt volymer och rent av döljer vissa resultat, vilket inte är bra. Ett sökord med 0 sökvolym kan i själva verket ha 1000 sökvolym vid analys med ett “icke Google” verktyg.
Jag använder även Ahrefs och det är ett riktigt bra verktyg med mycket data och analysmöjligheter, men det kostar däremot en hel del.
Tips: Är du i början av din SEO-karriär rekommenderar jag att du använder LowFruits alternativet. För ca 250kr har du det du behöver för att nå resultat.
Skriv för både för Google och besökaren
Även om Google säger att man enbart ska skriva för besökaren stämmer det inte utifrån både min och många andra SEO-proffs erfarenhet.
Du behöver använda sökorden på ett naturligt sätt, men med vissa nyanser för att få Google att förstå vad innehållet handlar om.
Du kan skriva den bästa texten i världen, men det spelar ingen roll om inte Google förstår den…
Så, när du har identifierat dina sökord och fraser kan du använda dem i din webbplats struktur, rubriker, meta-beskrivningar och i din innehållsproduktion.
Det är viktigt att du använder sökorden på ett naturligt sätt och undviker överanvändning eller “keyword stuffing”. Genom att använda rätt sökord och fraser kan du öka din synlighet på sökmotorer och locka rätt besökare till din webbplats.
Tekniska SEO
Med teknisk sökoptimering menar jag bl a tekniken som driver din webbplats, sidstrukturen, mobilanpassning, användarupplevelsen, laddningstid m.m.
Så för att ge dig några exempel har jag skrivit en översikt av vad teknisk SEO kan innebära, men listan kan göras betydligt längre än så här:
Webbplatsstruktur
Rätt webbplatsstruktur är avgörande för sökoptimering. Din webbplats behöver en tydlig hierarki och en logisk struktur som gör det enkelt för Google, Bing och andra sökmotorer att navigera och indexera din webbplats.
Om du bygger hemsidan med WordPress är det här inbyggt i plattformen och du behöver bara komplettera genom att använda en tydlig rubrikstruktur, inkludera interna länkar mellan relaterade sidor och använda en breadcrumb-navigering.
Laddtid och mobilanpassning
Snabb laddtid på din hemsida är kritisk och mycket viktig i dagens samhälle där allt ska gå fort.
Det är inte ovanligt att mellan 60-70% av all trafik till hemsidan går via mobiltelefoner. Det ställer höga krav på din hemsida både gällande hastighet och mobilanpassning.
En snabb laddningstid ökar sannolikheten att besökaren stannar längre på din webbplats vilket också påverkar din ranking i Googles sökresultat.
Tips: Du kan förbättra laddningstiden genom att optimera bilderna för nätet samt minifiera CSS och JavaScript-filer.
Innehållsoptimering
Skapa kvalitetsinnehåll
Jag brukar utgå från 20/80 regeln när jag skriver texter för internet. Det innebär att jag satsar på ett färre antal inlägg (20%) och ser till att det håller en hög kvalité.
Resultaten av den typen av SEO blir betydligt bättre vilket innebär att utfallet blir 80% resultat från mitt fokuserade SEO-arbete på 20% av innehållet.
Grundregeln är att skapa hjälpsamt innehåll med unika och relevanta texter, bilder, videor och annat innehåll som är intressant för besökaren.
För att skapa kvalitetsinnehåll behöver du veta vad du ska skriva om och det är där SEO reseach kommer in i bilden som jag nämnde tidigare.
Genom att identifiera din målgrupp och deras behov kan du använda den kunskapen när du skapar ditt innehåll.
Resultatet blir relevant och intressant för dina besökare. Det även lägger Google märke till och resulterar ofta i att innehållet lyfts högre i Googles sökresultat.
Använda sökorden på rätt sätt
För att optimera din hemsida för sökmotorerna är det viktigt att använda nyckelord effektivt. Nyckelord är de ord och fraser som dina besökare söker efter på Google, och genom att använda dem på rätt sätt kan du öka din synlighet på sökmotorerna.
För att använda nyckelord effektivt bör du börja med att identifiera de nyckelord som är relevanta för din webbplats och dina målgrupper. Använd sedan dessa nyckelord på rätt ställen på din hemsida, såsom i rubriker, i innehållstexter, i bildtexter och i meta-beskrivningar. Var dock noga med att inte överanvända nyckelorden, eftersom detta kan ses som spam av sökmotorerna och leda till en lägre ranking på Google.
Sammanfattningsvis är innehållsoptimering en viktig del av sökoptimering av din hemsida. Genom att skapa kvalitetsinnehåll och använda nyckelord effektivt kan du öka din synlighet på Google och locka fler besökare till din webbplats.
Bygga länkar Och Sociala Signaler
Kvalitetslänkar
Ett komplement till övriga SEO insatser är att bygga kvalitetslänkar. Det innebär att du vill få andra webbplatser som är relevanta för din bransch att länka till din webbplats.
Webbplatserna ska gärna ha hög Domain Authority, vilket innebär ett tal mellan 0-100 där “noll” innebär en helt ny hemsida som Google inte litar på och 100 motsvarar svt.se eller skatteverket som Google har stort förtroende för.
Det är inte alltid helt lätt att få den typen av kvalitetslänkar men en bra strategi är att skapa innehåll som man gärna vill länka till.
Det kan vara allt från blogginlägg och artiklar till infografik och videor. Genom att skapa innehåll som är användbart och intressant för din målgrupp ökar du chansen att få länkar från andra webbplatser.
En annan strategi är att delta i diskussioner och samarbeten med andra webbplatser inom din bransch.
Genom att vara aktiv på sociala medier och i forum kan du bygga relationer med andra onlineföretagare och samtidigt öka chansen att få länkar från dem.
Använda sociala medier för sökoptimering
Sociala medier kan också vara en viktig del av sökmotoroptimering. Genom att vara aktiv på sociala medier kan du öka din synlighet och sprida ditt innehåll till en större publik. Detta kan i sin tur leda till fler länkar till din webbplats och ökad auktoritet.
En viktig del av att använda sociala medier för sökmotoroptimering är att skapa innehåll som är delbart och intressant för din målgrupp. Det kan vara allt från blogginlägg och artiklar till bilder och videor. Genom att skapa innehåll som är relevant och intressant för din målgrupp ökar du chansen att det sprids i sociala medier och att du får fler länkar till din webbplats.
Det är också viktigt att vara aktiv på sociala medier och att engagera sig i diskussioner och samarbeten med andra användare. Genom att vara en aktiv och engagerad användare på sociala medier kan du öka din synlighet och bygga relationer med andra användare och webbplatser inom din bransch.
Mätning och uppföljning
Använda analysverktyg
För att mäta och utvärdera din sökoptimering kan du använda olika analysverktyg.
Ett av de mest välkända verktygen är Google Analytics som kan ge dig statistik kring besökare på din webbplats när du installerat Google Analytics scriptet.
Personligen tycker jag Google Analytics 4 är riktigt dåligt och användarupplevelsen är under all kritik. Jag föredrar att använda Plausible.io som visar all basinformation om besökare och sidor på ett tydligt sätt.
När din webbplats börjar få trafik från Google kan du använda Google Search Console för att få reda på:
- Hur många gånger din hemsida dykt upp på Google vid en sökning
- Hur många gånger någon klickat in på din hemsida från en sökning
- Vilka sökord som leder till din webbplats
- Hur högt upp i sökresultaten du rankar för sökorden
Du kan alltså identifiera nya ord och fraser som du kan lyfta in i dina texter för att få fler klick till din hemsida. Med Google Search Console får du även veta om det finns några problem med indexeringen av din webbplats som kan påverka din sökoptimering.
Utvärdera och justera din SEO-strategi
När du har samlat in tillräckligt med data från dina analysverktyg kan du utvärdera din sökoptimeringsstrategi och göra justeringar där det behövs.
Du kan till exempel se vilka sökord som ger mest trafik till din webbplats och fokusera mer på att optimera för dessa sökord. Du kan också se vilka sidor som får mest trafik och se till att dessa sidor är väloptimerade.
Det är viktigt att komma ihåg att sökoptimering är en pågående process och att du behöver fortsätta att mäta och utvärdera din strategi för att få de bästa resultaten.
Jag vet av erfarenhet att det kan kännas som att inget händer även fast man SEO optimerat ordentligt. Min strategi är att bara fortsätta SEO optimera vidare eftersom SEO resultaten inte är linjära.
Jag har varit med om att artiklar som jag skrev för 2-3 månader sedan helt plötsligt hoppar till toppen på Google vilket öppnar kranen och trafiken flödar till hemsidan.
Bästa praxis och tips
När du sökoptimerar din hemsida finns det många saker du kan göra. Men för att knyta tillbaka till 80/20 regeln är det bara en del åtgärder som är värda din tid. Här är en summering av mina tips för att få din sida att rankar högt på Google.
Identifiera relevanta sökord
För att din hemsida ska ranka högt på Google behöver du identifiera relevanta sökord som användarna söker efter. Använd Lowfruits eller Google Keyword Planner för att hitta sökord med hög sökvolym och låg konkurrens.
Optimera sidtiteln och metabeskrivningen
Din sidtitel och meta-beskrivning är de första sakerna som syns i sökresultatet på Google. Se därför till att inkludera dina viktigaste sökord i dina sidtitlar och meta-beskrivningar för att öka chansen att få klicket till din webbplats.
Skapa kvalitetsinnehåll
Google gillar kvalitetsinnehåll. Så se till att skapa innehåll som är informativt, relevant och engagerande för dina användare.
Använd också dina sökord naturligt i ditt innehåll använd dem inte för mycket. Då blir det “keyword stuffing” vilket Google kan känna av direkt och helt plocka bort din sida från sökresultatet.
Använd interna länkar
Man ska inte underskatta värdet i interna länkar. Jag har använt den här metoden många gånger för att öka relevansen i ett ämneskluster. Dvs en grupp av artiklar som har samma övergripande tema men fokuserar på olika delar av huvudämnet.
Använd interna länkar på en logisk och naturlig sätt för att hjälpa Google att förstå strukturen på din hemsida. Detta hjälper också dina användare att hitta relevant innehåll på din sida.
Mobilanpassning
Mobilanpassning är avgörande för att din hemsida ska ranka högt på Google. Din sida måste vara mobilanpassad och ladda snabbt så att dina besökare får en bra användarupplevelse.
Vanliga SEO misstag som du ska undvika
När man sökoptimerar sin hemsida finns det flera vanliga misstag som du ska undvika för att inte skada sin ranking i sökmotorerna, vilket påverkar både trafiken och intäkterna.
Jag har samlat några av det vanligaste SEO misstagen här som du bör undvika:
1. Brutna länkar
Länkar som inte fungerar utan tar dina besökare till en 404-sida är både irriterande och bryter flödet genom ditt innehåll. Det ökar i sin tur risken att besökarna lämnar din hemsida missnöjda vilket Google får reda på och kan sänka din ranking som följd.
2. Felaktig information
Att ha felaktig information på hemsidan kan skada förtroendet för din verksamhet. Se därför till att all information på din hemsida är korrekt och uppdaterad.
3. Tunt innehåll
Skapar du många sidor med “tunt innehåll” kan skada din ranking i sökmotorerna. Dina artiklar bör ha relevant innehåll och svara utförligt på besökarens frågor och funderingar. Det kräver i regel mer än 200-300 ord vilket är utmärkande för tunt innehåll.
Tips: Tunt innehåll refererar främst till blogginlägg. Har du en webshop med produktbeskrivningar behöver de inte vara långa bara för sakens skull. Du kan däremot öka synligheten genom att skriva unika produktbeskrivningar istället för att använda generella från leverantören.
4. Felaktig användning av meta-taggarna
Meta-taggarna gör inget för din tekniska SEO. Däremot kan meta-beskrivningen (syns i sökresultatet) hjälpa dig få fler klick till hemsidan. Du kan se det som en extra chans att fånga uppmärksamheten i sökresultatet på Google, Bing och andra sökmotorer.
5. Ignorera mobilanpassning
Mobilanpassning är viktigt för att alla mobilsurfare ska få en bra användarupplevelse av din hemsida. Om webbplatsen inte är mobilanpassad kommer Google notera alla som snabbt studsar ut från din sida. Det sänker din hemsida i sökmotorerna.
Se därför till att din hemsida är responsiv och fungerar bra på alla enheter.
Vanliga frågor
Vad är sökmotoroptimering och hur fungerar det?
Sökmotoroptimering (SEO) är en process för att förbättra synligheten och rankingen av en webbplats i sökmotorernas organiska (icke-annonsbaserade) sökresultat. Detta uppnås genom att optimera webbplatsens innehåll, struktur och tekniska aspekter för att göra det mer relevant och användbart för sökmotorernas användare.
Vilka är de viktigaste faktorerna för en bra sökmotoroptimering?
De viktigaste faktorerna för en bra sökmotoroptimering inkluderar relevans, användbarhet och auktoritet. Detta innebär att webbplatsen ska ha relevant och användbart innehåll, en bra struktur och navigering, och en auktoritativ länkprofil. Andra faktorer som påverkar sökmotoroptimering är hastighet, mobilitet och säkerhet.
Hur kan man optimera sin webbplats för Google?
För att optimera din webbplats för Google bör du fokusera på att skapa relevant och användbart innehåll, använda relevanta sökord och fraser, optimera din webbplatsstruktur och navigering, och skapa en auktoritativ länkprofil. Andra viktiga faktorer är att optimera för mobilitet, hastighet och säkerhet.
Vad är sökordsanalys och hur gör man det?
Sökordsanalys är en process för att identifiera relevanta sökord och fraser för din webbplats och dess innehåll. Detta görs vanligtvis genom att undersöka sökvolym, konkurrens och relevans för olika sökord och fraser. Du kan använda verktyg som Google Keyword Planner eller SEMrush för att utföra sökordsanalys.
Vilka är några vanliga SEO-tips för att förbättra sin webbplats?
Några vanliga SEO-tips för att förbättra din webbplats inkluderar att skapa relevant och användbart innehåll, använda relevanta sökord och fraser, optimera din webbplatsstruktur och navigering, och skapa en auktoritativ länkprofil. Andra viktiga faktorer är att optimera för mobilitet, hastighet och säkerhet.
Vad är skillnaden mellan SEO och Google Ads?
SEO är en organisk sökmotoroptimeringsteknik som syftar till att förbättra synligheten och rankingen av en webbplats i sökmotorernas organiska sökresultat. Google Ads (tidigare AdWords) är en annonsbaserad sökmotormarknadsföringsteknik som syftar till att visa annonser för användare som söker efter relevanta sökord och fraser.
Du kan sökoptimera hemsidan själv och få bättre synlighet på Google så att fler kunder väljer dig framför dina konkurrenter.
SEO optimering målas ofta upp som något svårt och komplext, men det behöver inte vara så.
Om du utgår från vad din hemsidebesökare vill ha svar på när du sökoptimerar din hemsida kommer du märka att det blir lättare att synas på Google.
Samtidigt finns det ingen ”easyfix” för SEO utan du behöver arneta långsiktigt och strategiskt för att få ut det mesta av din egen sökmotoroptimering. Det fina med sökoptimering (SEO) är att du kan ta höga placeringar på Google utan att det kostar dig någonting.
Här får du SEO-tips som du kan tillämpa direkt på din egen webbplats. Som med mycket annat handlar det om att sätta en bra grund från början. Med workshopen (video nedan) får du en introduktion till hur du kan optimera hemsidan själv.
Sökoptimera hemsidan själv
Google tittar på ett par hundra olika parametrar för att sedan avgöra vilken webbplats som hamnar i topp och vilka positioner som fylls därefter.
Din uppgift är att göra det enkelt för Google att förstå vad din hemsida handlar om. Samtidigt behöver den ge svar på frågorna som dina besökare efterfrågar.
De här sk ”användarsignalerna” vägs in i en algoritm som egentligen bara Google vet hur den fungerar i detalj.
Däremot finns det praxis och beprövade strategier och tekniker för att få en hemsida att ranka bättre på Google. Dvs synas högre i sökresultatet.
En undersökning genom Statcounter visar Googles totala dominans bland sökmotorer både i Sverige och över lag i hela världen.
Utmaningen som egenföretagare är att hela tiden avgöra vad som behöver prioriteras för att nå resultat med sin marknadsföring online.
Annonskampanjer och aktivitet i sociala kanaler kan ge mer direkt resultat men det finns en nackdel med att endast satsa på det.
Ditt företag försvinner i stund som annonserna stängs av eller du slutar lägga upp nya inlägg i dina sociala kanaler.
Med sökmotoroptimering är det däremot annorlunda. Istället för att ge den snabba effekten så är SEO en långsiktlig strategi där din webbplats kan synas på sökord och fraser som din målgrupp aktivt söker efter.
Så om du lägger tid nu på att sökoptimera hemsidan kan du se resultatet och bättre placering i Googles sökresultat framöver. Fördelen med SEO-optimering är att den fortsätter att jobba för dig över tid oavsett vad du gör i ditt företag i övrigt.