Guide för att bygga en hemsida själv i Wordpress

Bloggen innehåller sponsrade länkar

WordPress hemsida

Skrivet av Greger Hillman |
mars 27, 2024

Ska du bygga en WordPress hemsida 2024 har du kommit rätt. Här går jag igenom exakt vad du behöver för att komma igång med WordPress och bygga en egen hemsida i WordPress.

Skapa din egen WordPress hemsida

Det är enkelt att börja bygga en WordPress hemsida själv. I korthet behöver du följande:

  • Webbhotell + domännamn
  • En WordPressinstallation
  • Ett WordPresstema med dra-släpp och färdiga designmallar
  • Dina egna texter, bilder och logotype

Lär dig bygga hemsida: Gratis Minikurs i WordPress

Vad kostar en WordPress hemsida?

En vanlig hemsida i WordPress kostar runt 1400kr när du skapar den själv. Det kan jämföras med webbyråns arvode som ofta landar på 30-40 000kr eller mer.

Du kan alltså skapa en professionell hemsida själv för en bråkdel av byråns kostnad. Det kan dessutom ske utan tidigare kunskap eller erfarenhet av webbutveckling.

Det du behöver är:

  • Webbhotell & Domännamn: ca 400kr/år
  • Designtema: 800kr/år
  • Bildoptimeringspaket: 200kr (engångssumma)

Totalt: 1400kr


5 stegs guide för att bygga hemsida i WordPress.

Skapa WordPress hemsida i 5 steg

Här ser du vad som krävs för att skapa en proffsig och modern hemsida i WordPress. Du behöver inte vara webbutvecklare utan kan använda färdiga designmallar. Det sparar både tid och pengar.

Steg 1: Webbhotell

Du behöver ett konto hos ett webbhotell för att lagra filerna som driver din hemsida. Det är också där du tecknar domännamn och lägger upp dina e-postadresser.

Populära webbhotell i Sverige

Inleed – Billigaste alternativet. Starta ett standardkonto för 285kr/år så har du det du behöver för en vanlig hemsida. Du betalar samma pris varje år. Svenskt webbhotell.

Loopia – Billigt först men dyrare sen. Kostar 470kr första året. Därefter 2400kr/år med företagskontot.

Oderland – Premium alternativ. Med ett standardkonto för 2200kr/år har du plats på extremt snabba servrar. Passar bra för både hemsidor och webshoppar. Svenskt webbhotell.

Viktigt: Välj ett bra webbhotell som inte begränsar vad du kan göra med WordPress. En vanlig fallgrop som kan bli både kostsamt och frustrerande.

Lär dig bygga hemsida: Gratis Minikurs i WordPress

Steg 2: Registrera domännamn

Registrera ditt domännamn

Domännamnet är adressen man knappar in för att besöka din hemsida. Du väljer och köper det direkt via ditt webbhotell. Du kan ha flera hemsidor och domäner på samma webbhotell.

Välj ett domännamn som är lätt att komma ihåg. Gärna något som representerar ditt företag eller din organisation på ett tydligt sätt också.

Det finns många olika domänändelser att välja mellan men om du är verksam i Sverige är det vanligast med någon av följande:

.se

.se är den nationella toppdomänen för Sverige. Om din målgrupp är i Sverige, är .se-domen den bästa att välja. En .se-domän kan hjälpa dig att ranka högre på svenska sökmotorer, och det kan också ge din hemsida ett mer trovärdigt intryck för din svenska målgrupp. Utmaningen kan vara att hitta ett namn som är ledigt och som passar din verksamhet, men det är värt att lägga tid på att hitta ett namn som passar bra.

.nu

.nu är en annan populär toppdomän som används i Sverige. Det är lätt att komma ihåg och kan användas för att skapa kreativa domännamn. T ex BokaBil.nu, simma.nu.

En fördel med .nu-domen är att den kan vara billigare än andra toppdomäner. Nackdelen är att den kanske inte ger din hemsida det mest professionella intrycket.

.com

.com är den mest populära toppdomänen i världen, och den används av företag och organisationer över hela världen. Om din hemsida har en internationell målgrupp, kan en .com-domän vara det bästa valet.

En fördel med .com-domen är att den är lätt att komma ihåg och kan ge din hemsida en professionell känsla. Nackdelen är att det kan vara svårt att hitta ett ledigt .com-domännamn, och det kan också vara dyrare än andra toppdomäner.

Undvik detta med domännamn

Det finns ett par vanliga fallgropar med domännamn som vi behöver reda ut, så att du kan undvika dem. Det handlar om domännamn med ÅÄÖ och domännamn med bindestreck.

Domännamn med ÅÄÖ

För domännamn med ÅÄÖ finns det vissa begränsningar som du bör vara medveten om:

  • E-postadresser kan inte kopplas till domänen på grund av bristande stöd för ÅÄÖ i mailadresser. Du behöver hitta en annan lösning om du vill använda e-post med din domän.
  • När du delar din ÅÄÖ-domän på sociala medier eller i mail kan den se konstig ut eftersom det krävs en speciell kodning, vilket kan påverka tydligheten och varumärkesidentiteten. Det är därför bättre att undvika domännamn med ÅÄÖ om möjligt.

Det betyder inte att du inte kan använda både domännamn med och utan ÅÄÖ. Du kan enkelt låta din ÅÄÖ-domän peka om till en variant utan ÅÄÖ, som du kan använda för din webbplats.

Domännamn med bindestreck

Att välja ett domännamn med bindestreck kan också orsaka vissa problem:

  • Det kan vara svårt för besökare att komma ihåg exakt hur domännamnet stavas och var bindestrecket ska placeras. Det kan leda till att de hamnar på fel webbplats eller inte hittar till din alls.
  • Domännamn med bindestreck kan se mindre professionella ut och skapa intryck av att webbplatsen är mindre seriös eller mindre etablerad.
  • Domännamn med bindestreck kan också begränsa sökmotoroptimeringen och göra det svårare att ranka högre på sökmotorer som Google. Sökresultat som innehåller domännamn med bindestreck kan upplevas som mindre trovärdiga.

Byta domännamn

Är du osäker på vilket domännamn du ska välja kan du välja ett som känns ”okej” nu och sedan byta till ett annat när du hittat det du vill använda. Då köper du till det ”nya” domännamnet (130-150kr för en .se domän) och kopplar om till det inne på ditt webbhotell.

Steg 3: Installera WordPress

Bygga hemsida i WordPress själv. Guide i 5 steg.

När du har skaffat webbhotell och registrerat en domän kan du installera WordPress. Det gör du direkt inne på ditt webbhotell med ett par knapptryck. Du behöver ingen specifik teknisk kunskap kring det här utan det brukar finnas tydliga instruktioner för hur du ska göra.

I samband med det väljer du också användarnamn och lösenord.

Tips: Undvik att använda “admin” som användarnamn för att slippa spam.

Lär dig bygga hemsida: Gratis Minikurs i WordPress

Steg 4: Designtema i WordPress

När du har installerat WordPress är det dags att lägga till ett designtema och anpassa din hemsida. Vi rekommenderar definitivt att du lägger några kronor på ett bra wordpress tema, så att du bygger med ett tema som kommer fungera bra både idag och i framtiden.

Vi använder och rekommenderar DIVI-temat, ett av världens mest populära designteman för WordPress. Det utvecklas av Elegant Themes som nyligen firade 15 års jubileum med DIVI-temat.

DIVI temat

Vi rekommenderar och använder DIVI-temat, världens mest populära designtema för WordPress.

Divi designtema. Bästa temat för din WordPress hemsida.

Det är ett kraftfullt verktyg som inte kräver någon tidigare erfarenhet av kodning eller webbutveckling.

Du använder ett enkelt dra-släpp verktyg och kan ladda in och välja bland 2200 färdiga designmallar som skapats av proffs.

Designtemat passar olika typer av branscher och verksamheter. Perfekt för företag, organisationer, föreningar, bloggar och om du vill starta en webshop i WordPress.

Steg 5: Lägg till innehåll på din hemsida

När du har lagt till DIVI-temat och gjort grundinställningarna (diviguiden) är det dags att lägga till innehåll på den.

Det är dina bilder, texter och videor som kommer göra din hemsida synlig på Google så att din målgrupp hittar till din webbplats.

Skapa sidor och inlägg

Du kan skapa både sidor och inlägg i WordPress. Vill du skapa innehåll som ska delas in i kategorier är det bäst att du använder bloggfunktionerna (inlägg).

Det gäller även om du vill att dina kategoriserade inlägg ska se ut som vanliga sidor. Den hierakin hjälper både dig och Google att se strukturen på innehållet på din sida.

För dina bassidor (Startsida, kontakt, om oss osv.) använder du vanliga ”sidor”.

Använder du DIVIs Visual Builder är det en enkel sak att ändra i designen så att det matchar ditt varumärke och det utseendet du vill ha på din webbplats.

Skapa engagerande innehåll

När du skapar innehåll på din hemsida är det viktigt att tänka på hur du kan skapa engagerande och relevant innehåll som lockar besökare.

Skriv tydligt och lättläst, använd bilder och video för att illustrera dina poänger och se till att du har en tydlig struktur på din sida.

Det är också viktigt att tänka på sökmotoroptimering när du skapar innehåll på din hemsida.

Använd relevanta nyckelord i din text och meta-beskrivningar för att göra det lättare för sökmotorer att förstå vad din sida handlar om och ranka den högre i sökresultaten.

Nya funktioner med WordPress tillägg

Vill du ha fler och nya funktioner på din hemsida använder du WordPress plugins för att få funktioner som webshop, kalender, formulär, sociala media ikoner, Google Maps osv. på din webbplats.

En av styrkorna med WordPress är att du kan bygga på med funktioner utifrån det du behöver. Det finns mer än 70 000 plugins att välja mellan för WordPress.

Steg 6: Publicera din hemsida

När du bygger din hemsida direkt på webbhotellet är den publicerad per automatik. Är det en ny domän kommer ingen att hitta sidan förrän du börjar göra reklam för den, men om du ändå vill gömma hemsidan så går det att göra med en inställning i WordPress. Se nedan för instruktion.

Testa din hemsida

Innan du publicerar din hemsida är det viktigt att testa den noggrant för att se till att allt fungerar som det ska. Gå igenom varje sida och inlägg för att se till att allt ser bra ut och fungerar korrekt. Testa också din hemsida på olika enheter och webbläsare för att se till att den fungerar bra överallt.

Lär dig bygga hemsida med WordPresskursen. En Onlinekurs med steg-för-steg instruktioner.

Steg 7: Grundläggande sökoptimering

När du publicerar din nya hemsida kommer den inte synas på Google eller Bing direkt. Det kan ta veckor eller månader innan hemsidan har genomsökts och rankats i sökmotorerna.

Det finns däremot några saker du kan göra för att snabba på den processen och samtidigt se till att din hemsida kan placeras högre upp i sökresultatet när man söker efter det du erbjuder.

öka synligheten med seo

Använd ett SEO-tillägg

Med SEO-tillägget får du vägledning för att SEO-optimera din hemsida. Det gör inte jobbet åt dig men kan ge dig värdefull information om dina sökord och ger förslag på hur du kan förbättra din sökmotoroptimering. Vi använder RankMath PRO som underlättar väldigt mycket när man ska sökoptimera hemsidan.

Använd relevanta nyckelord

Använd alltid relevanta sökord (”nyckelord”) på varje sidtitel och inkludera sekundära (relaterade) ord och fraser i innehållet. Det hjälper sökmotorer att förstå vad din hemsida och undersidor handlar om och ökar möjligheten att bli synlig i sökresultaten hos Google och Bing.

Skapa relevant och högkvalitativt innehåll

Skapa relevant och innehåll som lockar dina besökare att stanna längre på din webbplats. Det är en viktig parameter som Google tittar på när din hemsida ska rangordnas på i Googlesök.

Använder du en kombination av text, punktlistor, bilder och videor skapar du en mer engagerande upplevelse för dina besökare. Det leder också till att man stannar längre på din sida. Du vinner på det genom att synligheten ökar på Google, vilket innebär att fler hittar och väljer din hemsida.

Använd meta-beskrivningar

Använd meta-beskrivningar för varje sida på din hemsida. Meta-beskrivningar ger en kort sammanfattning av vad varje sida handlar om och visas ofta i sökresultaten.

Även om det inte ger någon direkt SEO-effekt är de viktiga för att locka till klick från sökmotorn över till din sida. Är din meta-beskrivning relevant för den som söker har du större chans att få klicket till din sida.

Använda Google Analytics

Google Analytics är ett gratis analysverktyg som ger dig möjlighet att följa besökare på din hemsida. Du kan bl a se hur många besökare du har, vilka sidor de besöker och hur länge de stannar på din hemsida.

Du kan också se var dina besökare kommer ifrån och vilka enheter de använder. Den här informationen hjälper dig utvärdera var du kan göra förbättringar och vidareutveckla din webbplats.

Google Search Console

Google Search Console är också ett gratisverktyg från Google som jag rekommenderar att du lägger till på hemsidan direkt från start. Med Google Search Console kan du se vilka sökfrågor som lett fram till din hemsida och hur dina sidor rankar i sökresultaten.

Hur gömmer jag min hemsida medan jag bygger den?

Det finns en enkel inställning i WordPress som kan användas för att hindra sökmotorer från att indexera din webbplats medan du bygger den.

Du behöver bara följa 3 enkla steg:

  • Börja med att logga in på din WordPress-webbplats och navigera till Inställningar › Läsning.
  • Klicka därefter på rutan bredvid texten “Sökrobotar ska inte indexera den här webbplatsen” för att markera den.
  • Slutligen klickar du på “Spara ändringar” längst ner på sidan.

Nu kommer WordPress att generera en robots.txt-fil och lägga till följande rad högst upp i filen där det står:

User-agent: * Disallow: /

Det hindrar sökmotorer från att indexera din webbplats medan du bygger den.

När du är klar med att bygga din webbplats kan du enkelt återgå till Inställningar › Läsning och avmarkera rutan bredvid “Sökrobotar ska inte indexera den här”. Då kommer din hemsida börja visas på Google.

Onlinekurs för att bygga hemsida i WordPress

ONLINEKURS

Bygg egen hemsida

Lär dig bygga en modern hemsida för företag och organisationer.
WordPress kurs