Med WordPress plugins (tillägg) kan du lägga till helt nya funktioner på din hemsida med ett par knapptryck.
Du behöver inte vara utvecklare och det tar endast ett par minuter. Läs guiden till nya funktioner med plugins här nedanför.
WordPress och plugins
Man kan likna WordPress plugins med lego. Du tar de bitarna du vill ha och bygger ihop dem så att du får de funktionerna du behöver. T ex webshop, kalender, formulär m.m.
Lär dig bygga hemsida: Gratis Minikurs i WordPress
Du behöver varken vara webbutvecklare eller kunna skriva HTML-kod. Det är definitivt en av de stora styrkorna med WordPress plugins, vilket gör det enkelt att skapa hemsida i WordPress själv.
Ett WP-tillägg är lite som att ha en egen anställd utvecklare. Skillnaden är att det oftast är gratis och du kan välja bland 1000-tals plugins som är gratis och installera nya med bara ett par knapptryck.
Använder du ett modernt WordPress tema finns redan många funktioner inbyggda. Men utifrån min egen erfarenhet brukar det ändå alltid saknas något man behöver. Då är lösningen att använda ett WordPress plugin.
Vill du t ex lägga till nya funktioner som en webshop, Sociala media ikoner, bildspel m.m. så finns det plugins för det.
På samma sätt finns det WordPress plugins som hjälper dig göra hemsidan snabbare, mer synlig på Google, som hanterar backuper osv. Det finn 1000-tals plugins direkt att välja bland.
Så fungerar WordPress plugins
Med plugins får din hemsida nya funktioner. Det kan t ex handla om säkerhet, bildgallerier, formulär, en onlinekalender för bokningar av dina tjänster osv.
I videon ser du hur du hittar och installerar nya plugins i WordPress. En introduktion till WordPress tillägg där du också får veta vad du ska undvika samt hur du kan avgöra om ett tillägg är bra eller dåligt.
Mina Topp 5 WordPress plugins
Jag har skapat hemsidor, webshopar och kursplattformar med WordPress i drygt 20 års tid. Utifrån min erfarenhet finns det några områden man behöver jobba lite extra med för att få en snabb och säker hemsida i WordPress.
Tilläggen in listan hjälper dig att få hemsidan att synas på Google med SEO och optimerar samtidigt hemsidan för att bli så snabb som möjligt.
1. Shortpixel image plugin
En av de vanligaste orsakerna till att en hemsida i WordPress laddar långsamt är att bilderna inte är optimerade för internet. Man använder högupplösta bilder direkt från en mobil- eller systemkamera, vilket gör att filstorlekarna ofta är mellan 3-15 Mb.
Det är alldeles för stort och hemsidan upplevs seg och långsam. Du kan fortfarande ha stora bilder på skärmen, men filstorleken behöver vara så liten som möjligt.
Lösningen är att optimera bildfilerna för nätet, så att filstorleken blir minsta möjliga utan att påverka utseendet på skärmen.
Det är exakt detta som ShortPixel löser åt dig automatisk. Tillägget går också igenom alla uppladdade bilder och alla bilder du laddar upp i framtiden. En enkel lösning som gör din hemsida snabbare.
Läs mer: Gå till ShortPixel (Välj paketet för 200kr så har du det du behöver)
2. WP Rocket plugin
När din hemsida i WordPress ska laddas in i webbläsaren händer det mycket i bakgrunden.
Du kan se det som ett pussel med 100-tals små bitar som ska läggas i webbläsaren. Med WP Rocket installerat optimeras den processen genom caching, vilket i den här liknelsen innebär att det endast behöver läggas ett 10-tal bitar för att pusslet ska bli komplett.
När du använder WP Rocket i kombination med Shortpixel (se ovan) blir hemsidan blixtsnabb. Viktigt för att otåliga surfare inte ska backa tillbaka till Google och välja konkurrentens hemsida istället.
Läs mer: Gå till WP Rocket
3. Rank Math SEO plugin
Vill du att din hemsida ska synas bra på Google behöver du Rank Math. Tillägget ger dig en visuell guidning som hjälper dig sökoptimera din hemsida.
För att få ut det mesta av din SEO optimering behöver du också lära dig hur du ska göra. Behöver du hjälp med det kan du gå vår SEO-kurs online. Den bygger på 25 års erfarenhet inom sökoptimering och SEO.
Läs mer: Gå till Rank Math
4. Wordfence
Med säkerhets tillägget Wordfence håller du din webbplats säker. Det använder en brandvägg, begränsar antalet inloggningar för att hålla hackare borta och sätter upp ett digitalt skyddsnät runt din hemsida. Du klarar dig bra med deras gratisversion.
Läs mer: Gå till Wordfence
5. All-in-one WP migration
Du ska alltid hålla en egen backup på hemsidan. Även om webbhotellet har en också. OM något skulle hända vill du inte vara beroende av webbhotellets öppettider för att lösa problemet.
Därför ska du alltid göra egna backuper också.
Med All In One WP Migration är det enkelt att skapa kompletta backuper av din webbplats i WordPress. Det går att skapa obegränsat med backuper manuellt på gratisnivån.
Med betalversionen går det däremot att tidsinställa dina backuper så att de sker automatiskt till Google Drive, Dropbox, Amazon S3 istället.
Läs mer: Gå till All-In-One WP Migration
Bra plugins för WordPress
Många WordPress plugin är gratis och du kan söka upp dem direkt inne på din hemsida genom att:
- Gå till Tillägg › Lägg till nytt
- Använd sökrutan uppe till höger eller titta bland populära tillägg
- Klicka ”installera” vid tillägget du behöver
- Klicka ”aktivera” och ditt nya tillägg är klart att använda
Det finns över 70 000 gratis tillägg hos WordPress att välja bland. Utöver det kan du hitta 1000-tals betalda tillägg som erbjuder mer specifika funktioner
Du kan hitta många tillägg som har en gratisversion och en PRO-version där du får betala för att låsa upp fler funktioner. En vanlig affärsmodell bland utvecklare som skapar WordPress tilägg. Man skulle kunna likna det med hur mobilappar kan ha vissa gratisfunktioner medan resten kostar.
Söker du något väldigt specifikt kan jag rekommendera att du tittar på CodeCanyon och DIVI marketplace. Det är två populära marknadsplatser för plugins.
Lär dig bygga hemsida: Gratis Minikurs i WordPress