Starta Podcast

Intresset för att starta podcast har bara ökat och ökat under de senaste åren. Det är en jättemarknad och du kan nå en bred målgrupp med din podd samtidigt som du styr över innehåll och upplägg precis som du vill.

Det startar många nya poddar varje vecka och kanske är även du här nu av den anledningen?

Välja kursplattform till onlinekursen

I DEN HÄR ARTIKELN

Antalet podcasts ökar hela tiden och som rutinerade podcasters med över 160 avsnitt med Hillman Podden får vi många frågor om hur man startar en podd.

Därför har vi samlat våra bästa tips i den här artikeln, så att du kan starta din egen podcast snabbare. Du får tips på podcastutrustning och hur du spelar in podcasten med bra ljudkvalité.

Podcast som en del i ditt företag

Vill du bygga ditt varumärke med podden, intervjua intressanta personer inom ditt område eller rent av använda den för att tjäna pengar på podcasten så är det en del saker du behöver känna till.

När du startar podd behöver du bl a:

 • Ett ljudfilshotell där du laddar upp dina podcastavsnitt
 • Ansöka om publicering av podcasten till Spotify, Apple Podcasts, Acast och andra podcastnätverk.
 • Mikrofoner som ger ett klart och tydligt ljud
 • Grundläggande kunskap i inspelningsteknik så att du använder mikrofonerna och minimerar rumsakustiken. Det ger ett proffsigare resultat.
 • En dator, läsplatta eller extern ljudinspelare där du får varje mikrofon på ett separat ljudspår, så att du kan mixa och producera din podcast till radiokvalité.

Vår ambition är att du ska få bra användning av den här podcastguiden, så att du slipper begå alla nybörjarmisstag som kan kosta dig både tid och pengar.

Längst ner i artikeln ser du förslag på utrustning, inspelningsprogram och tjänster som förenklar din egen podcast produktion.

Så hur går man tillväga för att starta en podcast?

Först behöver du sätta en struktur på får börja med tekniken men sedan har vi några tips som kommer hjälpa dig marknadsföra podden också.

Utrustning för Podcasting

Mikrofon, ljudkort och inspelningsprogram är de tre viktigaste delarna i utrustningen du behöver för att starta en podcast.

Grunden till ett bra ljud börjar med mikrofonen så vill du skapa en proffsig podcast behöver du investera i en kvalitetsmikrofon. Du behöver en bra mick för att få bra ljudkvalitét.

Ett handsfree eller inbyggd mikrofon ger inte alls samma ljudkvalité och kan potentiellt förstöra den mest inspirerande och innehållsrika podden totalt.

Det finns USB- och XLR-mikrofoner som ger dig bra inspelningskvalitét till en relativt billig peng. Vilken/Vilka mikrofoner du bör satsa på beror framförallt på:

 • Antal som ska vara med och prata i podden
 • Om alla podcastdeltagare finns i samma rum eller på distans
 • Om du använder PC eller Mac när du spelar in din podcast
 • Om du använder en extern ljudinspelare för att spela in istället för dator

USB-mikrofon för podcasting

Med en USB-mikrofon som kopplas direkt i datorn har du en smidig plug-and-play lösning som är både lättanvänd relativt billig samtidigt som den fortfarande ger bra inspelningskvalité.

Om du ska spela in podcasten själv (en solo show) och vill ha smidig och portabel podcastmikrofon är USB-mikrofonen ett mycket bra alternativ.

Läs mer i checklistan för att starta podcast

XLR-mikrofon och ljudkort

Är ni flera som ska prata i podcasten samtidigt är det oftast bättre att satsa på XLR-mikrofoner och ett ljudkort.

XLR-kontakt ser man ofta på mikrofoner till ljudanläggningar och inspelningsutrustning i studior.

Man behöver ett ljudkortet som tar emot signalerna från XLR-mickarna och omvandlar dem till digitala signaler som sedan datorn tar emot via en USB-ingång. Du kan använda ljudkort till både Mac och PC datorer.

(Använder du Mac går det att använda flera USB-mickar samtidigt om de är kompatibla för det. Det går däremot inte med PC. För att hålla din utrustning flexibel och användbar oavsett dator kan det vara smartare att satsa på ett ljudkort och XLR-mickarna istället.)

Extern ljudinspelare

Vill du slippa datorn kan du använda en fristående podcastinspelare istället. Ett populärt alternativ är RødeCaster PRO. Den fungerar som en ministudio med effekter, förstärkare och möjlighet att spela upp jinglar och ljudeffekter.

Med RødeCaster PRO väljer du om du vill spela in på minneskort direkt i enheten eller om du vill använda den som ett ljudkort och koppla ihop den med datorn via USB-kontakten.

En fördel med RødeCaster PRO är de inbyggda effekterna som gör det enklare att få radiokvalité på inspelningsljudet. Du kan få samma slutresultat via datorn också, men styrkan med den här lösningen är framförallt att det går snabbare att få ett proffsigt resultat på ljudet.

Du kan se RødeCaster PRO som en portabel podcaststudio som du kan använda både på kontoret och mobilt. Den har uttag för 4st XLR-mikrofoner och ingångar för mobiltelefon och bluetooth som du t ex kan använda vid telefonintervjuer.

Det här är en av våra favoriter och vi använder RødeCaster PRO varje dag både för podcast och videoproduktioner.

Placering av podmickar och inspelningsrummet

Du har hört oss prata om vikten av ett tydligt ljud tidigare i artikeln men det tåls att upprepa. Det är definitivt värt att lägga lite extratid innan du börjar spela in för att vara säker på att ljudkvalitén blir så bra som möjligt.

Du vill definitivt undvika en dålig inspelning pga av onödiga misstag som du sedan får försöka ”rädda”… om det ens är möjligt.

Så… kanske vårt viktigaste råd är att ta tid på dig innan du spelar in podcasten i skarpt läge för att kontrollera:

 • Att du har mikrofonen i vinkel direkt mot din mun. Vi brukar säga ”i näsans förlängning” ungefär 3-10 cm från munnen beroende på vilken mikrofon du använder.
 • Att mikrofonen är vänd åt rätt håll. (Jo, man ser det lite då och då i både poddar och livesändningar där man vänt micken åt fel håll eller vinklar den helt galet. Kvalitén blir också därefter).
 • Att ni är placerade med distans från varandra, så att ljudet inte läcker in från de övriga personernas prat
  Att rummet du spelar in i inte har allt för mycket rumsakustik. Det går att avhjälpa med gardiner, filtar och annat som absorberar ljudreflektioner på ett bra sätt.
 • Att inspelningsnivåerna är jämna och tillräckligt höga, så att du slipper förstärka signalerna allt för mycket i efterhand eftersom det skapar brus i den färdiga podcasten.

Bonustips 1: Gör en provinspelning där du (och övriga deltagare) sitter och pratar fritt en stund. De flesta är inte vana att prata i mikrofon utan det tar en liten stund innan alla landar i situationen. Det är den känslan du vill ha när du startar inspelningen och det är den ljudnivån du vill justera utifrån.

Bonustips 2: Lyssna alltid på provinspelningen i hörlurar, så att du kan fånga upp eventuella justeringar som behöver göras. Man kan inte lita blint på hur mätarna visar i inspelningsprogrammet eller på RødeCastern. Lita mer på dina öron än det du ser på skärmen!

Okej, nu är du en bit på väg men det krävs mer för att starta en podcast…

Inspelningsprogram för datorn eller läsplattan

Du behöver ett inspelningsprogram för att spela in och redigera din podcast. Ett par populära alternativ är Audacity och Garageband (Mac). Personligen föredrar jag Garageband men jag vet att en del också använder Camtasia (PC & Mac) eftersom det programmet klarar både video- och ljudproduktion på ett bra sätt.

Musikjunglar för intromusik till podden

Många poddar använder en musikjingel i början för att rama in podden på ett snyggt sätt. Du kan använda musik och en vocieover (”pratröst”) precis som du hör i radioprogram och ser på TV.

Det gör ofta att man får ett mer professionellt första intryck samtidigt som du kan använda den för att skapa en ”ljudlogga”, en identitet som man förknippar med dig och ditt varumärke.

Omslaget till podcasten

Podcastomslaget behöver vara kvadratiskt och ha minimått 1400×1400 pixlar ända upp till maxstorleken 3000×3000 pixlar.

När du laddar upp din podcast till ljudfilshotellet Podbean kan du välja att antingen ha samma omslag för alla avsnitt eller ladda upp unika omslag för varje avsnitt.

Det kan vara användbart om du har en intervjupodd och vill visa gästernas namn och bild på podcastomslagen.

INSPIRATION OCH INFORMATION

Fler artiklar och podcastavsnitt

Film för Sociala medier

Film för Sociala medier

Det finns många olika strategier när det handlar om video för företag och företagare. Vi har samlat våra bästa tips och strategier så att du kan inspireras och se hur du både kan jobba smart vid produktionen för att effektivisera din tid men också hur du kan öka synligheten på de plattformar som du vill synas för.

läs mer
Annonsera förbi konkurrenterna

Annonsera förbi konkurrenterna

I den här artikeln med tillhörande podcastavsnitt pratar vi om en annonstrategi som bygger på tre steg. En strategi som kan ta dig förbi konkurrenterna och bli mer relvant för din målgrupp.

läs mer